İster fotoğraf makinesi ile ister cep telefonu ile çekin tüm fotoğraflarınız DCIM klasörü altında saklanır. Bu klasör fotoğrafların her kayıt yapıldığı cihazda karşımıza çıkacaktır. Burada amaçlanan tüm dijital kameraların ve kartlarının birbirleriyle uyum içerisinde sorunsuz çalışmasıdır.
DCIM Neyin Kısaltması?
Digital Camera IMages cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşan DCIM klasörü aslında bir standarda verilen isimdir. Bu yöntem 2003 yılından bu yana Japon Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Endüstrisi Birliği’nin düzenlediği bir belgeye dayalı DCF olarak adlandırılan bir standart olarak bilinmektedir. DCF tanımlamasına göre çekilen fotoğrafların konulacağı klasör DCIM olarak belirlenmiştir. Bu klasörün en dikkat çeken özelliği de kendinden başka bir çok alt klasör içermesidir. Kural olarak bu alt klasörler 3 basamaklı bir sayı ve 5 harflik bir isimden oluşmaktadır.
DCIM’nin Alt Klasör Özellikleri
DCIM klasörü altına açılacak olan klasör sayısı birden fazla olabilir. Burada isimlendirme için de bazı kurallar vardır. Alt klasör isimlendirilirken 8 karakterlik bir isim verilir. Bu isimim ilk 3 karakteri 100 ila 999 arasında bir sayıdan oluşur. Sonraki 5 karakter ise alfanümerik olmalıdır. Alfanümerik karakterler de üretici firmaların tercih ettikleri ve kendi markalarını simgeleyen harfleri seçerler.
Görsel Dosya İsimlerinin Özellikleri
Elbette isim verilen alt klasörlerin içine fotoğraflar aktarılacak ve kayıt yapılırken her bir fotoğraf dosyasına bir isim verilecektir. Bu fotoğraf dosyalarının isimlendirilmesi yapılırken de dosya adı 4 haneli alfanümerik karakter ile başlar. İstenilen alfanümerik karakterler kullanılabilir. Daha sonra dosya ismi 4 haneli bir sayı iler biter.
Dosyaya isim vermek gerekirse IMG_0321.jpg ismi örnek olarak verilebilir. Dosya ismindeki sayılar her bir fotoğraf için birer birer artar.
Ayrıca çekilen video formatındaki dosyalar için ön izleme yapılabilmesi için .THM uzantılı dosyalar kullanılmaktadır.
Neden DCIM?
Tüm cihazların ortak olarak aynı standardı kullanmasının bir sonucu olarak cihazlar SD kartlara kaydedilmiş olan fotoğrafların nerede olduğunu bu standart ile bulup DCIM klasörünü fotoğrafların olduğu klasör olarak tanırlar. İki cihaz arasında bir bağlantı kurulduğunda her iki cihaz da DCIM klasörünü tanır ve nasıl kullanacağını bilir.
Mesela 2 cihaz birbirine bağlandığında fotoğrafları aktarmak veya görmek için kullandığınız yazılım DCIM klasörünü otomatik olarak tanıyacaktır. Artık DCIM isimli klasörün ne işe yaradığını biliyorsunuz. Eğer DCIM bir standart olarak kullanılmasaydı her cihaz kendine göre belirlediği bir klasör kullanılacaktı. Kartı bir cihazdan çıkarıp başka bir cihaza taktığınız zaman SD kartınızdaki fotoğrafların bulunduğu klasörle ilgili uyum sorunu yaşayacaktınız.