Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımDaha kullanıcı dostu bir Windows

    Daha kullanıcı dostu bir Windows

    Microsoft, tam 30 küsür yıldır hayatımızda olan Windows’un yeni sürümünü geçtiğimiz günlerde isminde de bir sürpriz yaparak Windows 10 olarak duyurdu. Aslında ben ve sektörü yakından takip eden birçok kişi yeni sürümün isminin Windows One ya da Windows 9 olmasını bekliyordu.  Benim Windows One olarak beklememin en önemli nedeni Microsoft’un akıllı telefonlardan tabletlere, PC’lere kadar Windows’u tek platform haline getirmeyi amaçlamasıydı. ONE da bu hedef için oldukça uygun bir isimdi. Fakat Microsoft sürpriz yaparak yeni sürümü Windows 10 olarak adlandırdı. Bu arada Microsoft’un son dakikaya kadar bunu saklamada oldukça başarılı olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Tüm dünyada halkla ilişkiler firmalarına gönderilen basın bültenlerinde dahi yeni sürümün ismi “Windows XX” olarak geçti. Etkinlikten sonra “Windows XX”, “Windows 10” ile değiştirilerek basın mensuplarına dağıtıldı..

    Sonuçta ismi ne olursa olsun kullanıcıların en önemli beklentisi daha önceki sürümlere göre daha kullanışlı, daha istikrarlı ve güvenli bir işletim sistemi. Microsoft’un işletim sistemini geliştirirken kullanıcıların sesine daha çok kulak vermesi ve geliştirmelerini bu yönde yapması gerekiyor. Microsoft’un Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Tony Prophet, yaptığı bir açıklamada kullanıcıları işletim sisteminin geliştirilmesine daha çok dahil edeceklerini söylemişti. Microsoft bu yönde ilk adımı atarak Windows 10’un Teknik Önizleme sürümünü yayınladı. Microsoft’tan gelen açıklamaya göre şu an bir milyonun üzerinde kullanıcı bu sürümü indirmiş ve kullanıyor. Windows 10 ile kullanıcılara en iyi işletim sistemini sunmayı amaçladıklarını belirten Prophet, “Şu an bir milyonun üzerinde kullanıcı teknik sürümü kullanıyor, biz de onları dinliyoruz” diyor.

    Benim de kullanıcıları arasında yer aldığım Teknik Önizleme sürümünün her yeni yapısının sunulmasıyla birlikte Windows 10’da gözle görülür değişim devam ediyor. Bu yazıyı hazırladığımda en son #9879 yapısı yayınlanmıştı. Bir milyonun üzerinde kullanıcının indirdiği  Teknik Önizleme sunumundan 200 binin üzerinde geri bildirim alınmış.

    Windows 10 ile neler değişecek, ne gibi yenilikler gelecek

    Biraz önce de bahsettiğimiz gibi Windows 10’un en önemli özelliklerinden birisi artık kullanıcıların isteklerine ve beklentilerine cevap veren bir işletim sistemi olacağı… Örneğin Windows 8’in ilk çıktığı günden beri birçok kullanıcının geri istediği başlat menüsü Windows 10 ile birlikte geri geliyor. Açık konuşmak gerekirse herhangi bir değişiklik olmazsa Windows 10’da yer alan yeni başlat menüsü oldukça kullanışlı. Hem eski menüyü hem de metro arayüzü bir araya getiriyor ve boyutlandırılabiliyor.

    windows_10_2Tek ürün ailesi, tek platform ve tek mağaza olarak lanse edilen Windows 10’un mağaza kısmına baktığımızda burada da yeni gelişmeler görüyoruz. Artık mağazadan indirilen uygulamalar da küçültme, büyütme ve kapatma gibi geleneksel pencere özelliklerine sahip. Mağazada ayrıca modern uygulamaların yanı sıra eski uygulamalar da yer alacak ve ödeme şekilleri daha da geliştirilecek.

    Windows 10’un beraberinde getirdiği ve eski sürümlerde olmayan en önemli özelliklerinden birisi de sanal masaüstleri. Artık Windows kullanıcıları da birden fazla sanal masaüstüyle çalışabilecekler. Bir masaüstünde Word’le çalışırken diğer masaüstünde başka bir uygulamayla çalışabilecekler. Kullanıcılar bu masaüstleri arasında da hızla geçiş yapabilecekler. Bir diğer yenilik ise Task View. Kullanıcılar Task View ile uygulamalar arasında hızla geçiş yapabilirken aynı zamanda ekrana uygulamaları ekrana tutturabilecekler.

    Windows 10’la birlikte güvenlik tarafında da çeşitli geliştirmeler gerçekleştirilecek. Hem kullanıcı hem de cihaz üzerindeki bilgilerin güvenliği için ekstra güvenlik yöntemleri eklenecek. Kullanıcıların cihazları çalındığında ya da kaybolduğunda cihazlarını bulabilmelerini ya da içindeki bilgilerin kullanılamaz hale getirilmesini sağlayacak yöntemler geliştirilecek. Yani sadece görsel açıdan değil hem güvenlik hem de yönetilebilirlik açısından daha gelişmiş bir Windows işletim sistemimiz olacak.

    Windows 10’un 2015 yılının sonuna doğru piyasaya sunulması bekleniyor. Eğer o zamana kadar bekleyemem, denemek ve Windows’un geliştirilmesinde yer almak istiyorum derseniz Windows 10’un Teknik Önizleme sürümünü indirmeniz gerekiyor. Bunun için Microsoft Windows Insider Programı’na dahil olmalısınız: http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows/preview

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN