Gelişen teknoloji fotoğraf sektörünü de değiştirmeye devam ediyor. Dijital öncesi filmli dönemde güneş battığında fotoğraf makineleri kapatılır ve istisnai durumlar dışında fotoğraf çekilmezdi.
Dijitalle beraber fotoğrafın ışığa olan ihtiyacı giderek azaldı. Yine de günün sonunda fotoğraf için mutlaka bir ışık gerektiğini unutmamak lazım. Ama bu gerekli olan ışık miktarı yıllar içinde giderek azaldı. Son aylarda piyasaya sürülen fotoğraf makineleri hem çok az ışıkta fotoğraf çekebiliyor hem de yüksek ISO değerlerine sahipler. Üstelik çok fazla gren vermedikleri için yüksek ISO ile neredeyse zifiri karanlıkta fotoğraf çekip video kayıt edebiliyorlar.
Nedir bu ISO?
ISO değeri sensörün dijital olarak sanki ışık varmış gibi davranmasını sağlayan bir kolaylık. Ancak bu kolaylığın bir bedeli var o da gren. 100, 200, 400, 800 …. şeklinde artarak giden ISO değeri genelde 64 bin, üst düzey profesyonel cihazlarda ise 128 bin hatta 256 bine kadar çıkıyordu. Gelişen teknoloji ile beraber rakamlar 400 ya da 500 bin ve hatta 1 milyona kadar çıkmaya başladı. Üstelik eskiden çok fazla olan gren yeni nesil fotoğraf makinelerinde ciddi anlamda azaltılmaya başlandı.
İlk örnekler Sony’den gelmişti
Üst düzey modellerini A7 ailesinde bir araya getiren Sony’nin geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdüğü a7S modeli 409.600 ISO gibi yüksek bir değeri kullanabiliyor. Bu değeri kullanmasına rağmen çektiği fotoğraflarda çok az gren olan A7S, bu anlamda çok başarılı sonuçlar veriyor. Hatta yapılan bazı testlerde az ışıkta yüksek ISO değeri verilerek birden fazla fotoğraf makinesi karşılaştırılıyor. Bu karşılaştırma sonucunda Sony A7S modelinin neredeyse zifiri karanlıkta ve çok yüksek ISO değerlerinde bile net fotoğraflar çektiği görülüyor. Rakiplerde ise sonuçlar çok fazla grenli ve net değil.
Nikon ve Canon da boş durmuyor
Sektörün en önemli iki markası olan Nikon ve Canon da yüksek ISO değeri kullanabilen fotoğraf makineleri geliştirmeye başladı. Bunlardan Nikon D5, 3 milyon 280 bin (evet yanlış okumadınız milyon) maksimum ISO değerine sahip. Haliyle bu değeri kullanıp fotoğraf çektiğinizde aldığınız sonuçlar ciddi anlamda grenli oluyor. Ama biraz daha düşük değerlerde fotoğraf makinesi neredeyse gren vermiyor.
Canon’un Şubat ayında tanıttığı 1D X Mark II de 409.600 ISO değerine kadar çıkabiliyor. Bu yüksek rakam fotoğraf makinesinin karanlık ortamlarda bile fotoğraf çekmesine imkan tanıyor.
Video da fayda sağlıyor
Yüksek ISO değerine sahip fotoğraf makineleri sadece fotoğraf anlamında değil aynı zamanda video konusunda da ciddi avantajlar sunuyor. Özellikle loş ışıklı ortamlarda bu ürünler sayesinde video kayıt edilebiliyor. Eskiden mutlaka ışığın kullanılması gereken durumlarda artık ışık kullanmadan da video kayıt edilebilmesi özellikle sinema sektörü açısından önemli bir avantaj sağlıyor.
Öte yandan Sony A7S ile kayıt edilen örnek bir videoyu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. Videoda farklı ISO değerlerinde aynı ortamda video kayıt edildiğinde elde edilen sonuçlar gösteriliyor. Gerçekten çok başarılı. Mutlaka izleyin.
Ne değişecek
Yukarıda yazdıklarımdan ‘yüksek ISO geldi artık çok daha iyi fotoğraf çekebileceğiz’ gibi bir anlam çıkarmayın. Fotoğraf ve video halen farklı düşünmeyi, tecrübe, bilgi ve beceriye ihtiyaç duyan, kompleks disiplin gerektiren bir kavram. Yüksek ISO değeri yapacağınız çalışmalara biraz daha esneklik ve daha önce yapamayacağınız işlemleri yapabilme kabiliyeti getiriyor. Hafife alınmayacak kadar önemli olan yüksek ISO konusu fotoğrafçılara yeni ufuklar, farklı deneysel çalışmalar ve yepyeni bir dünyanın kapısını açacak. Elbette biraz kabiliyet, biraz zeka, düşünce ve fikir de her zaman işin içinde olacak.
Işığınız bol olsun…