Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımCrowdstrike Dünyayı Nasıl Mavi Ekrana Boğdu?

    Crowdstrike Dünyayı Nasıl Mavi Ekrana Boğdu?

    Dünya eşi benzeri görülmemiş bir yazılım hatasıyla karşılaştı. Temmuz ayında yaşadığımız bu hata öyle büyük bir problem yarattı ki dünya çapında binlerce şirketi vurdu, mavi ekranlar nedeniyle sistemler işlemez hale geldi. Evet, CrowdStrike güncellemesi sonucu oluşan hatadan söz ediyoruz. Aradan geçen zaman içinde güncellemenin getirdiği sıkıntıların büyük kısmı giderilse de, başta Delta Airlines olmak üzere pek çok şirket büyük zararlarla karşılaştı.

    Bu yazıda CrowdStrike ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktaları bir araya getiriyoruz. Çünkü yaşanan bu teknik kabus burada kalmayabilir ve gelecekte de bu tip problemlerle yüzleşme ihtimalimiz işten bile değil.

    1. Tek Bir Güncelleme Sorumlu

    CrowdStrike’a göre yaşanan sorun, Windows için yapılan bir güncellemedeki “kusurdan” kaynaklandı. Sorunların ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra, CrowdStrike’ın CEO’su George Kurtz bunların bir siber saldırıdan kaynaklanmadığını söyledi. X’te yayınlanan bir yazıda Kurtz, müşterilerin “Windows için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir kusurdan” etkilendiğini söyledi.

    Sorunun tespit edildiğini, izole edildiğini ve bir düzeltmenin dağıtıldığını da sözlerine ekledi.

    2. Çok Sayıda Uçuş İptal Edildi ya da Ertelendi

    Kesinti bazı hava yolculuklarını durma noktasına getirdi ya da yavaşlattı. American, Delta ve United gibi büyük havayolu şirketleri birçok uçuşu iptal etti ve yolcular havaalanlarında uzun süre beklemek zorunda kaldı.

    Kesinti Avrupa’ya da geniş kapsamlı hissedildi. Kıtanın en büyük havayolu şirketi Ryanair, kesinti “ağ genelinde aksamaya” neden olduğu için yolculara erken gelmelerini tavsiye etti.

    Havayolları ve havaalanları yoğun yaz tatili sezonunda operasyonları normale döndürmek için mücadele ederken yolcular için sorunların günlerce sürmesi muhtemel.

    THY de kısmen sorunu hissettiyse de ABD ve Avrupa’ya nazaran çok hafif bir şekilde bu sorundan kurtuldu.

    3. Trenler ve Benzin İstasyonları da Etkilendi

    Demiryolu ya da karayoluyla seyahat edenler seyahat kaosundan tamamen kaçamadı. New York metrosu, X üzerinden yaptığı bir paylaşımla birçok tren için varış bilgilerine ulaşılamadığını duyurdu.

    Birleşik Krallık’ta da tren ağları kesintiye uğradı. National Rail web sitesi, tüm ağdaki BT sorunlarına işaret etti ve “Bazı tren operatörleri belirli yerlerdeki sürücü diyagramlarına erişememekte, bu da kısa süreli tren seferlerinde iptallere yol açmaktadır. Ayrıca, gerçek zamanlı müşteri bilgi platformları da dahil olmak üzere diğer kilit sistemler de etkilenmiştir.” ifadelerine yer verildi.

    4. Hastaneler ve Ameliyatlar Etkilendi

    Teknoloji sorunları sağlık sektörünü de vurdu. Birleşik Krallık’taki Ulusal Sağlık Servisi randevu ve hasta kayıt sistemindeki bir sorunun mavi ekran hatasının yaşandığı gün hastanelerde kullanılan uygulamalarda sorun yaşattığını söyledi.

    Almanya’da iki hastane de yine aynı gün yapılması planlanan bazı ameliyatları iptal etti.

    5. Hükümetler veFederal Kurumlar Devreye Girdi

    Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve kurumları kaosu ele almakta gecikmedi. Türkiye’de CrowdStrike’ın etkilerinin sınırlı da olsa hissedilmesi sonrası hükümetten peş peşe açıklamalar geldi ve Türkiye’nin mevcut durumdan etkilenmediğine dikkat çekildi. Globalde ise durum daha farklıydı ve yaşanan kriz büyük olduğu için hükümetler aktif bir şekilde krizin çözümü için oyuna dahil olmuştu.

    6. Bazı Yayıncılar Yayından Düştü

    Medya şirketleri de teknoloji sorunlarından etkilendi. İngiltere’de Sky News kısa süreliğine yayınına ara vermek durumunda kaldı ve kesinti süresince arşiv görüntüler ekrana geldi. Kesintiden kötü etkilenmiş gibi görünen Avustralya’da, ABC de dahil olmak üzere yayın kuruluşları radyo veya televizyonda yayın yapamadı.

    7. Çin Etkilenmedi

    Tüm dünya öyle ya da böyle Crowdstrike hatasını hissederken Çin’de uluslararası markalar dışında hiçbir yapı ya da şirket olumsuzluk yaşamadı. Çin halihazırda kendi yazılımlarını kullandığından CrowdStrike’tan oldukça uzak bir ülke ve yaşanan krizden de bu şekilde kolayca kurtuldu.

    Bu da bazı hayati alanlarda yerel teknolojilerinin önemini bize bir kez daha göstermiş oldu. Şimdilik CrowdStrike kabusu geride kalmış gibi görünse de bu tip krizlerin yeniden yaşanmayacağının elbette garantisi yok ve dijital kıyamet her an kendini yeniden hatırlatabilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN