Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımCortana'ya yakından bakış...

    Cortana’ya yakından bakış…

    cortana

    Microsoft Windows 10 ile hayatımıza giren kişisel sanal yardımcı Cortana’yı anlatmadan önce kuzenleri, Siri ile Google Now’dan söz etmemek olmaz. Adının Norveç dilinde “güzellik”, “zafer” gibi anlamlar içeren Sigrid kelimesinin kısa halinden geldiği söylenen Siri, App Store’da bir uygulamaydı aslında. Ancak bu uygulamadaki potansiyeli fark eden Apple yöneticileri, Siri’yi 28 Nisan 2010’da satın aldılar. Her ne kadar bu satın almadan önce Siri’nin Blackberry ve Android uygulamalarının da hazırlandığı duyurulmuş olsa da, Apple’ın satın almasından sonra, Siri yalnızca iOS’un oldu.

    Bir başka kuzen olan Google Now ise Google Search mobil uygulamasıyla hem Android, hem de iOS’da ayrıca Chrome’la birlikte bütün kişisel bilgisayarlarda ve işletim sistemlerinde yer alan bir sanal yardımcı. Google tarafından 9 Temmuz 2012’de hayata geçirilen, Google Now, Popular Science dergisi tarafından 2012 yılından “Innovation of the Year” (Yılın inovasyonu) ödülüne layık görüldü.

    Cortana’nın öyküsü çok popüler bir video oyunuyla başlıyor aslında… Microsoft Studios tarafından yayınlanan “Halo” serisinin “Halo: Combat Evolved” sürümünde sentetik zeka ürünü bir yaratık olarak çıkan Cortana, serinin “Halo 2”, Halo 3” ve “Halo 4” sürümlerinde de yer aldı, oyunculara oyunun hikayesini anlattı ve taktik bilgiler paylaştı. Yani Cortana’nın kişisel yardımcılığı bu oyunla başlamıştı…

    Her iki kuzeninden farklı olarak Cortana, ete kemiğe de büründürüldü. Ünlü Mısır kraliçesi Nefertiti’den yola çıkılarak, kendisinin hologram görüntüsü alındı ve Amerika’nın ünlü seslendirme sanatçılarından Jen Taylor tarafından seslendirildi. Ağustos 2014’te Windows Phone 8.1’de mobil cihazlarda yerini alan Cortana, hala Taylor tarafından seslendiriliyor.

    Cortana’nın iOS ve Android beta sürümleri yayınlandı. Ayrıca Xbox One’da da Cortana’nın olacağı açıklandı. Peki, Cortana size nasıl yardımcı oluyor? Öncelikle kendinize hatırlatmak istediğiniz şeyleri sizin için düzenliyor, herhangi bir ön çalışma olmadan doğal sesinizi tanıyabiliyor, Bing arama motorundaki bilgileri kullanarak sorularınıza (hava durumu, trafik, spor müsabaka sonuçları ve biyografiler) yanıt verebiliyor. Windows 8.1’le gelen evrensel Bing SmartSearch’de yer alan özellikler, Cortana ile birleştirilmiş. Cortana, aynı zamanda çalan müziği de tanıyabilecek özelliklere sahip. Dilerseniz Cortana’ya zar attırabilir, yazı-tura oynatabilirsiniz. “Roll a die” dediğinizde bir, “roll the dice” dediğinizde ise iki zar atıyor, “flip a coin” dediğinizde ise yazı-tura oynuyor. Concert Watch, ilgilendiğiniz orkestra ve müzisyenlerle ilgili Bing’de yapmış olduğunuz aramaları izleyerek tespit ediyor ve size bilgi veriyor.

    Ancak, çok eğlenceli özellikleri olmasına rağmen, Cortana bazen patronları da üzüyor. Microsoft CEO’su Satya Nadella, geçtiğimiz günlerde San Fransisco’da yapılan bir konferansta, Cortana’nın yapabildiklerini izleyicilerle paylaşmak istedi. Nadella, Cortana’ya “show me my most at-risk opportunities” (bana en fazla risk içeren fırsatlarımı göster) sorusunu sordu. Cortana, bu soruyu patrona süt almasını hatırlatarak yanıtladı. Nadella, “Hayır istediğim bu değil…” dese de bir Bing arama motoru çubuğu açıldı ve süt talebi sahnedeki büyük ekrana yansıdı. Nadella, şansını ikinci kez denedi, üçüncü kez denedi ve kalabalığa dönerek, “Hayır, çalışmayacak!..” dedi. Ancak, sizler de bilirsiniz ki, Murphy kanunlarına göre böyle şeyler olur ve zaten daha önce de başka örnekleri yaşanmıştır.

    Cortana’nın ne yazık ki, henüz Türkçe dil desteği yok. İlk günlerden bu yana yazılımlarında Türkçe dil desteğine önem veren Microsoft’un kısa zaman içinde bu sorunu da halledeceğine inanıyoruz. Ancak, Cortana’dan size çeviri yapmasını istediğinizde içinde Türkçe’nin de yer aldığı 40 dile rahatlıkla çeviri yapabiliyor.

    Kuzenleri ve Cortana bize, bilgisayarlara, tabletlere ve akıllı telefonlara bilgi girişlerini klavye sayesinde yaptığımız günlerin artık sonuna geldiğimizi gösteriyor. Klavyeler artık sistemden çıkıyor. Gerçekten de yanınızda elinde kağıdı, kalemi sizin notlarınızı dinleyen bir asistanınız varmışcasına dilediğinizi dikte edebileceksiniz. Sadece not, hatırlatma değil, arama motorunun da yardımıyla bilgiyi sesinizle çağıracaksınız…

    Windows 10’la tanışmak isteyenler buraya!

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN