Tarihte olduğu gibi günümüzde de güncel gereksinimler teknolojik yeniliklere sebep oluyor. Coronavirüs pandemisi ile uğraşan dünyamızda virüs ile savaşmak için inovatif ürün keşfetme amacıyla gerek bilim insanları ve gerekse de bazı firmalar yaratıcı fikirler ortaya koyuyorlar. El ve yüz temizliğinde, cihazların temizliğinde, eldiven ve yüz maskesi konularında yetkili birimler ile birlikte aynı zamanda bu konuda çalışan firmalar da bulunuyor. Bu haftaki ” Korona İle Mücadele Ederken Kullanılabilecek İnovatif Araçlar ” başlıklı yazımda, korona ile mücadele için icat edilen yeni ürünlere örnekler vereceğim.
ImmuTouch Bileklik
Koronavirüs ile mücadelede dikkat edilmesi gereken şeylerin başında kirli eller ile yüze, gözlere, buruna ve ağıza dokunmaktan kaçınma geliyor. Virüs bu hassas noktalardan vücuda girebiliyor. Vücudun bu noktalarına farkında olmadan dokunmak hastalık kapma riskini artırabiliyor.
ImmuTouch bilekliği; kişinin burum, ağız başta olmak üzere yüze dokunmaya çalışıldığını algılayabiliyor. Bilinçsiz şekilde bu davranış esnasında anında bilekte titreşim yaparak uyarıda bulunuyor. Bu cihaz ile ilgili yerlere dokunmama konusunda bilinç oluşturarak, kişinin virüs kapma riski azaltılabiliyor.
CoronaOven
Log 9 Materials tarafından icat edilen ve halen patent bekleyen CoronaOven; hassas dalga boyunda ultraviyole ışık kullanarak yüzeyleri virüslerden, bakteri ve mikroplardan temizleyebilen inovatif bir ürün olarak öne çıkıyor. Bu cihaz ile bakkal ve marketlerde alışveriş yaparken alınacak ürün üzerindeki olası zararlılar ile temas riski azaltılabiliyor. CoronaOven ile yapılması gereken tek şey, sık kullanılan malzemeleri kutunun içine koyup, ultraviyole ışık ile dezenfekte olmaları sağlamak olarak özetlenebilir. CoronaOven’ın özel olarak ev ve işyerleri için kullanılan modelleri de bulunuyor.
Antibakteriyel Kumaş
Antibakteriyel kumaşlar koronavirüsden önce de kullanıyor olsa da, koronavirüs ile mücadelede de kullanılan bir araçtır. Antibakteriyel kumaşlar; virüs, bakteri ve mantar gibi mikropların üzerinde barınmasını veya gelişmesini engellemek için kullanılıyor. Bu kumaşlar kolay kontamine olmadıklarından düzenli değiştirilmesi de gerekmiyor. Bu kumaşlar önlük, güneşlik ve yatak yapmak için sağlık sektöründe de kullanım alanı buluyor.
Antibakteriyel kumaşların tamamı virüslerin hepsini etkisiz hale getiremiyor. Virüslerin tamamını etkisiz hale getirebilen kumaşlar da bulunuyor. Bu kumaşlar; virüsü kumaşa hapsedebildikleri, öldürebildikleri veya çoğalmalarını durdurabildikleri için koronavirüs ile mücadelede etkin şekilde kullanılabiliyor.
Akıllı Termal Gözlük
Akıllı termal gözlük, Çin AI girişimi Rokid tarafından geliştirilen bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Bu gözlük koronanın önemli belirtilerinden olan ateş ölçümünde kullanılıyor. Termal gözlük bir metreye kadar uzaktaki bir kişinin sıcaklığını ölçmek ve termal görüntüsünü elde etmede değerlendiriliyor. Cihaz aynı zamanda dijital kayıt yaparak, yüksek ateşi olan kişileri tespit ettiğinde ilgili görevlilere haber verebiliyor.
İlginç teknolojik gelişmeler konusundaki yazımı okumak için bu linki kullanabilirsiniz.
Twitter @salihertugrul Youtube