Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonÇöpünüzü akıllandırın, %25 tasarruf sağlayın

    Çöpünüzü akıllandırın, %25 tasarruf sağlayın

    Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun artması ve insanoğlunun tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle her geçen gün azalıyor. Bu nedenle kaynaklarımızın doğru kullanılması, geri dönüştürülmesi ve israftan kaçınılması ihtiyacı ortaya çıkıyor. Geri dönüşümde teknolojinin bize sunduğu güçlü bir kavram var artık: RFID. Peki, RFID nedir ve neden geleceğimiz için önem arz ediyor? Geleceğin geri dönüşüm teknolojisine yakından bakalım.   

    RFID teknolojisiyle geri dönüşüm oranını arttırın

    Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan’ın bu konuda oldukça ilgi çekici tespitleri var. Öncelikle size bunları aktarmak istiyorum:

    “Sektörle ilgili temel sıkıntı; evlerden çıkan çöp, tek çöp kutusuna gidiyor. Ciddi bir israf söz konusu. Bunu ayrıştırmak için zaman gerekiyor. Çöp ayrıştırılarak atılmalı ve bu şekilde toplanılmalı. Diğer türlü vahşi depolama söz konusu ancak burada ayrıştırmak çok zor. Böylece israf, kayıp ve hata payları çıkıyor. Belediyeler bu konuda başka şirketlerle çalışıyor. Atık firmasının bu konuda ölçülebilir bir mekanizması yok. Bu noktada teknolojik olarak konteynerlere çip takılması ve çöpün ayrıştırılması gerekiyor. Bu idari bir sorun. Belediye bu işi yönetmeli ve dönüştürülebilir olarak atıklar toplanmalı.

    Şu anda, belediyeler ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Katık Atık Yönetimi projesi kapsamında RFID etiketlerini ve haritalama teknolojisini kullanarak çöplerini toplama ve elden çıkarma biçimini optimize ediyoruz. Bunlar sıradan RFID etiketleri değil, oldukça akıllılar ve hata yapmıyorlar. Atık araçların servis doğrulama ve rota yönetimine ek olarak atık ve geri dönüşüm endüstrisini, atık araçlarının izlenmesinde, iş emir yönetiminde ve onarımlarında yardımcı oluyoruz. Bu sayede vatandaşın ‘benim çöpüm alınmadı’ şikâyeti olmuyor. Akıllı etiketler sayesinde, çöp dolunca merkeze iletiliyor. Çöpler yer altındaysa hacim sensörü sayesinde doluluğu ölçebiliyoruz.  Yer üstünde ise çöp konteynerinin çöpü alıp almadığını ve alma zamanını takip edilebiliyoruz. Bu sayede her sokağın çöp DNA’sı çıkıyor, veri tabanı oluşuyor. Bu teknoloji ile doğru zamanda doğru yerde çöp konteynerlerinin olması ve doğru zamanda toplanmasını sağlıyoruz. ”

    Nasıl çalışıyor?

    Alim Küçükpehlivan sistemin çalışma şeklini ise şu şekilde anlatıyor: “Akıllı etiketleri her bir çöp kutusuna, dijital haritadaki konteyner yerlerini işaretlemek üzere bağlanıyor. Bu etiketler, atık konteynerlerine vidalanıyor veya spot kaynak / epoksi yapıştırıcılarla tutturuluyor. Okuyucular (ya da antenler) çöp kutusunun boşaltıldığı çöp kamyonunun arka tarafına monte ediliyor. Konteyner etiketleri okunduğunda sistem, durum bilgilerini  aracın mevcut konumu ile GSM üzerinden ana sunucuya gönderiyor. Bu bilgileri kullanarak belediyenin katı atıklar yönetim birimi, artık hangi aracın her bir konteyneri ne zaman topladığını gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor ve bu da şirketin toplama yollarını optimize etmesine yardımcı oluyor. Bu sayede bekleyen çöp toplama sayısının grafik bir gösterimini üretebiliyor. Personelin çöp toplama aralıklarını, haritadaki konteynerlerin toplam sayısını ve kaç konteyner aldıklarını görebiliyoruz. Atık kutularının renk kodlu bir haritası, konteynerlerin durumlarını gösteriyor. Örneğin, kırmızı ile işaretlenmiş bir kutu çöpün 48 saatten uzun bir süre boşaltılmadığını gösteriyor. “

     

    Geri dönüşüm için ne yapılmalı?

    1- İlk adım: Çöplerinizi ayrıştırın!

    Satın aldığımız ürünlerin ambalajlarını, evlerimizde ayrı birer torbada biriktirerek ilk adımı atmış oluruz. Biriktirdiğimiz ambalaj atıklarını, evimize en yakın ambalaj atığı kumbaralarına atarak geri dönüşümü başlatırız. Eğer oturduğunuz belediye sınırları içerisinde ambalaj atığı kumbarası yoksa belediyenize bu konuda başvurmalısınız. Unutmayın, “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” doğrultusunda; ilçe belediyeleri, ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplamak veya toplattırmak ile yükümlüdür.

    Belediyenizde geri kazanım çalışmaları yapılıyor ise ambalaj atıklarının hangi gün ve saatte toplandığına dair bilgi almak için yine belediyenizin çevre koruma ve kontrol ya da temizlik işleri bölümlerinden bilgi talebinde bulunabilirsiniz.

    2- Yeraltı depolama sistemleri kullanılmalı

    Son yıllarda, metropoller başta olmak üzere tüm şehir ve ilçelerde çöp biriktirme ve depolama sorunu ortaya çıkmaya başlıyor. Bu yöntemlerden çevre temizliği ve düzenlemesine en uygun olanı, depolama alanının bir bölümü veya tamamı toprak altında olan, üst bölümü sadece çöp atımına müsaade edecek biçimde kapatılmış yeraltı çöp toplama üniteleridir. Sokaklarda ve bilhassa araç parklanması olan yerlerde yeraltı depolama yapılabiliyor. Ancak büyük şehirlerde plansız kentleşme nedeniyle yeraltı depolama yaygın olarak kullanılamıyor. Konteynerlerin boyutu, yeraltı depolama sistemlerine göre daha kullanışsız.

    3- Akıllı etiketler ile çöpünüzü akıllandırın

    Belediyeler çöplerin toplanılması ve takibi için bu sistemi kullanmayı tercih etmeli. Bu sayede elde edilen verilerden çöp konteynerlerinin doluluk durumları kontrol edilebilir ve buna göre çöpler zamanında toplanabilir. Ayrıca konteynerler için akıllı rota belirlenerek, araçların gün içerisinde sarf ettiği mesafe kısaltılabilir ve  çöpler zamanında toplanabilir. Bu sayede yakıtta da %25’lik yakıt tasarrufu sağlanabilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN