Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürÇocukların eğitiminde ve gelişiminde teknolojinin rolü

    Çocukların eğitiminde ve gelişiminde teknolojinin rolü

    Yürümeye başlayan çocuğa bir akıllı telefon veya tablet verirseniz, muhtemelen birkaç dakika içerisinde nasıl kullanılacağını çözecek hatta kurcalarken uygulama için satın almalar bile yapacaktır. Günümüzde çocukların teknoloji ile tanışma yaşları bebeklik dönemine kadar geldi. Dijital doğanlar ekranla henüz birkaç aylıkken tanışıyor ve sonrasında hayatının her yanında olan ekranlarla büyümeye başlıyor. Bugün bilgisayar ve kodlama ilk okul öğrencilerinin temel dersleri arasında yer alıyor.

    Çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren teknolojiyi öğrenirken, büyüdükçe okula, gelecekteki kariyerlerine, yeniliklere ve daha fazlasına hazırlanma konusunda büyük adımlar atıyorlar. Tüm bunların yanında teknoloji ile bu kadar haşır neşir olmanın çocukların gelişimi üzerinde negatif etkileri olduğuna dair endişeler de var. Bu yazımda teknolojinin çocukların eğitimi üzerindeki pozitif ve negatif etkilerine baktım.

    Birçok evde çocukların erişebileceği için birden fazla televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon bulunuyor. Hatta bazı çocuklar küçük yaşlardan itibaren kendi tabletlerine ve telefonlarına sahip oluyorlar. Araştırmalar, ortalama 8 ila 10 yaşındaki bir çocuğun günde yaklaşık 8 saatini çeşitli medya araçları ile geçirdiğini ve daha büyük çocukların ve gençlerin günde yaklaşık 11 saatini ekran karşısında harcadığını gösteriyor. Bu süre giderek artıyor ve gençler okulda geçirdiklerinden daha fazla zamanı teknolojiyle geçiriyorlar.
    Bazı çocuklar, her ay binlerce mesaj gönderdiklerini, sosyal medyada gezinerek gece yarılarına kadar ayakta kaldıklarını ve her gün video oyunları oynayarak saatler geçirdiklerini söylüyor. Çocukların dikkatini çeken içeriklerin sayısı ve çeşidi artıkça bu rakamlar da büyümeye devam edecek gibi duruyor.

    Pek çok insan bu tür teknoloji kullanımının olumsuz etkilerini görse de, artıları da var elbette. Asıl soru, ebeveynlerin ve öğretmenlerin, çocukları teknolojinin kölesi haline getirmelerine ve yaşamları üzerindeki olumsuz etkilerine izin vermeden teknolojiyi yararlı şekillerde kullanmak için ne yapabilecekleri aslında.

    Teknolojinin olumsuz etkileri
    •Düşük dikkat süresi: Öğretmenler, ebeveynler ve öğrencilerin kendileri, teknolojinin dikkat süreleri üzerinde doğrudan bir etkisi olabileceğini düşünüyor. Teknolojik etkileşimler arttıkça çocuklar daha sabırsız oluyorlar. Çünkü teknoloji onlar için hız demek. Hız arttıkça günlük hayatta herhangi bir durum için dikkat kesilmek ya da beklemek onlar için çok daha zor oluyor. Aslında temelde olan etraflarındaki uyaranların etkisiyle dikkat sürelerinin zayıflaması.
    •Artan risk ve mahremiyet eksikliği: Teknolojinin içine doğan günümüz gençleri ve çocuklarına mahremiyet fikri biraz yabancı kalıyor. Siber güvenlik, bugün teknolojinin çok önemli bir bacağı, ancak her zaman işe yaradığını da söylemek mümkün değil. Çocuklar günümüzde internet üzerinden siber zorbalık, müstehcen içerikli mesajlaşmaya katılma baskısı, kendine zarar vermeye teşvik etme başta olmak üzere birçok riskle karşılaşabilir. Çocukların bu risklere karşı korunması için yapılması gereken başlıca şey, ebeveynlerin kendilerini konu hakkında eğitmesi, bilgi birikimlerini çocuklarıyla paylaşması ve olası istenmeyen durumlarda onları desteklemesidir.
    Depresyon riski: Teknolojik cihazları daha fazla kullanan çocuklar ruh sağlığı konusunda da sorunlar yaşayabiliyorlar. Depresyon, günümüzde daha fazla medya kullanımıyla ilişkili olan önemli bir sorun olarak karşımıza geliyor. Dijital bağımlılıklar ise intihar oranlarını artırdı ve daha fazla gencin ilaç ve danışmanlık gibi ruh sağlığı müdahalelerine ihtiyaç duymasına yol açtı. Uzmanlar, sosyal medyada veya teknoloji kullanımında geçirilen zamanın artan depresyonla doğrudan bağlantılı olabileceğine inanıyor.
    Obezite: Telefonlarında veya tabletlerinde daha fazla zaman geçiren çocuklar, artık dışarıda koşarak ve oynayarak daha az zaman harcıyor. Bu durum, çocuklarda ve genç erişkinlerde artan obezite hastalığa giderek daha fazla yol açıyor.
    •Düşen notlar: Günümüzde birçok öğrenci, teknolojiyle daha fazla zaman geçirdiklerinde notlarının düştüğünü görebilir. Artan teknoloji kullanımı, ev ödevlerine daha az zaman harcanması anlamına geliyor ve teknolojinin getirebileceği türden gelişimsel değişiklikler, öğrencilerin okuma ve yazma gibi ev ödevlerinde zorlanmasına neden olabilir.
    •Sosyal etkileşim sorunları: Teknolojiye daha fazla zaman harcanmasıyla, küçük çocuklar yüz yüze sosyal etkileşimlerde sorun yaşıyor. Birçoğu, birbirleriyle yüz yüze konuşmak yerine sosyal medyada mesajlaşmayı veya konuşmayı tercih ediyor. Çocuklar birlikte vakit geçirdiklerinde bile, aslında birlikte olmaktan daha fazla zamanlarını mesajlaşarak veya telefonlarıyla geçiriyor.

    Teknolojinin olumlu etkileri
    •Öğrenmelerine yardımcı olmak. Teknolojinin çocukların öğrenmesine yardımcı olabilecek pek çok eğitici unsuru var. Çocukların için onların zihinlerini geliştirmeye ve onlara yeni şeyler öğretmeye yardımcı olabilecek TV programlarından akıllı telefon veya tablet uygulamalarına kadar eğitici dijital içerik seçeneği ebeveynlerin önüne sunulmuş durumda.
    •Sınıf için öğrenme aracı: Birçok öğretmen, öğrencilerin öğrenmesine yardımcı olmak için sınıflarda teknolojiyi kullanmaya başladı. Teknoloji, öğretmenlerin öğrencilere ulaşmasına, kavramları pekiştirip genişletmesine ve öğrencileri yeni yollarla motive olmasına yardımcı olur.
    •Meslek seçimindeki etkisi: Çocuklar küçük yaşlardan itibaren teknoloji ve teknolojinin onlara sunduğu potansiyel konusunda heyecanlanmaya başladıklarında, gelecekleri ve sunduğu olanaklar için daha hazırlıklı olurlar. Çocuklar gelecekte ihtiyaç duyacakları teknolojik becerileri erken kazanmaya başlayabilirler.
    •Geliştirilmiş çoklu görev: Araştırmalar, teknolojiyi kullanmanın küçük çocukların aynı anda birden çok işi nasıl daha etkili bir şekilde yapacaklarını öğrenmelerine yardımcı olduğunu gösteriyor. Çoklu görev hiçbir zaman bir alana odaklanmanıza izin vermese de, öğrenciler not almak için dinlemeyi ve yazmayı veya gelecekte başarılı olmalarına yardımcı olabilecek diğer çoklu görev etkinliklerini öğrenebilirler.
    •Problem çözme ve karar verme. Teknoloji genellikle çocuklara problemler sunar ve onların nasıl karar vereceklerini ve bu problemleri nasıl çözeceklerini öğrenmelerine yardımcı olur. Tabletlerdeki veya akıllı telefonlardaki oyunlar ve uygulamalar, çocuklara eğitim yolculuklarında başarıya ulaşmaları için ihtiyaç duydukları pratikleri vermeye yardımcı olabilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN