Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelÇocuklara Kodlamayı Sevdirecek Ücretsiz Programlama Dilleri

    Çocuklara Kodlamayı Sevdirecek Ücretsiz Programlama Dilleri

          Günümüzde bilgisayar programlama, oldukça rağbet gören ve potansiyel yüksek kazanç kapısı olarak düşünülen işlerin başında geliyor. Geçmişte olduğu gibi günümüz ve gelecekte de bu durumun geçerli olacağını söylemeliyim. Günümüzde, kendini geliştirmiş bir yazılımcının iş bulma konusunda sorunu olmadığı gibi, kazancının da standartların oldukça üzerinde olduğunu söylemeliyim. Yazılım sektöründeki bu durum, ebeveynleri de çocuklarını bu sektöre yönlendirme konusunda etken rol oynuyor.  ” Çocuklara kodlamayı sevdirecek ücretsiz programlama dilleri” başlıklı yazımda; Programlama konusuna ilgi duyan çocuklar için, nereden başlanılması gerektiği ve ücretsiz programlama dili öğrenme hizmeti veren siteleri listeleyerek, inceleyeceğim.

    Scratch

          Scratch, özellikle çocuklar için resim, müzik, ses gibi çeşitli medya araçlarını bir araya getirerek animasyonlarını yapabilecekleri, hayal dünyasındaki bilgisayar oyunlarını tasarlayabilecekleri veya interaktif olarak hikayelerini anlatabilecekleri, ücretsiz, grafik tabanlı bir programlama dili olarak ifade edilebilir. Konuya çocuklar için diyerek başlamamın sebebi ise; ilköğretim çağında olan ve bilgisayar ile neler yapılabileceğinin mantığını anlamaya çalışan çocuklar için oldukça uygun bir programlama dili olmasından kaynaklanıyor. Çocuklar grafik tabanlı programlama dili ile; karşılaştıkları problemlere teknoloji kullanarak çözümler üretebilmekte, kendilerini ifade etme konusunda bir aracı olarak kullanarak, yazılım konusunda çağın becerilerini kazanabilme fırsatı bulabilmekteler. Çocuk dostu programlama dili olan Scratch’te internet bağlantısı olmadan da çalışma yapılabilmekte ve eğer istenirse internet üzerinden geliştirilen programlar diğer üyeler ile paylaşılabilmekte.

          Scratch grafik programlama dilinde, blok yapılarla programlama, multi-medya tasarımlar yapabilme, yapılan programları paylaşabilme, bilgisayar dünyası ile gerçek dünyayı  birleştirebilme ve çoklu dil desteğini kullanabilme gibi özellikler bulunuyor. Bu programlama dilinin 8-16 yaş aralığına uygun olduğunu da söyleyelim.

    Blockly

          Blockly, Scratch kadar popüler olmasa da, çocuklara programlama mantığını öğretmesi bakımından yararlı. Blockly’de oyun ya da animasyon yapmak yerine, programlama mantığını öğrenmek için sistemin verdiği kısa ve basit görevleri kodlama ile tamamlamak amaçlanıyor. Görsel olarak kod bloklarını nerede, ne zaman ve nasıl kullanılacağının öğretilmesi planlanıyor . Bu serviste JavasScript, Python, PHP, Lua ve Dart gibi programlama dilleri kullanılıyor. Servisin web sayfasına giriş yapıldığında; sol tarafta kod blokları ve sağ tarafta da blokların yerleştirildiklerinde ürettikleri kod’lar bulunuyor. Blockly web sayfasında Android çevirisi ile basit Android uygulamaları bile geliştirilebiliyor. Bu programlama dili de 10 yaş üstü programlama meraklısı çocuklar için uygun.

    Alice

          Alice, C++ gibi nesne tabanlı programlama dillerinin temel kavramlarını öğretmek için tasarlanmış, ücretsiz, 3 boyutlu bir programlama aracı. Çocuklar, kamera hareketlerinden, 3D modellerden oyun ve animasyonlar oluşturmak için kullanıyor. Bu serviste de daha önce bahsettiğim gibi bloklar kullanılarak, programlama mantığı geliştirilmeye çalışılıyor. Sürükle-bırak mantığı ile bloklar hareket ettirilerek, standart bir programlamada, görsel ile onu oluşturan kod parçacığının arasında geçişler yapılıyor.  Alice uygulaması bilgisayara indirilerek kullanılabiliyor. Bu servisin 10 yaş üstü çocuklar için uygun olduğu ifade ediliyor.

    Swift Playgrounds

          Apple’ın iPad uygulaması olan Swift Playgrounds’da çocukların kod yazıp, uygulama geliştirmeleri hedefleniyor. Bu serviste çocuklara erken yaşlarda kod yazabilme, algoritma üretme ve farklı problemleri çözebilme yeteneği kazandırılmaya çalışılıyor. Serviste; harf harf kod yazmak yerine minik kod parçacıklarını, kelimeleri veya fonksiyonları seçerek birleştirip, minik uygulamalar yapılabiliyor. iPad üzerinde çalışan bu uygulama açıldığında, ekranın sol tarafında kısa anlatımlarla nelerin yapılması gerektiği, sağ tarafta ise oyun alanı gözüküyor. Bu uygulama için iPad gerektiğini ve 10 yaş üstü çocuklar için uygun olduğunu da söylemeliyim.

    Twine

          Oyun geliştirme konusunda daha ayrıntılı çalışmak isteyen çocukların kullanabileceği Twine’de herhangi bir kod’lama dilini önceden bilmeye gerek bulunmuyor. Twine servisinin konusunun metinler ve fotoğraflardan oluştuğunu söylemek çokta yanlış olmaz. Tasarım arayüzü her biri birbirine bağlı sayfalardan oluşuyor. Bu serviste, çocuklara kodlamayı öğretmek yerine, oyun planlaması ve tasarım becerisi kazandırma amaçlanıyor. Servis 12 yaş ve üstü çocuklara öneriliyor.

          Yazıda kullanılan fotoğraflar ilgili servislerin sitelerinden alınmıştır. Logolar ilgili servislerin markalarıdır.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN