Yeni yürümeye başlayan çocuklar, yaparak öğrenen küçük kaşiflerdir. Oyun, çocuğunuza benzersiz ilgi alanlarını izleyerek kendi hızında yeni beceriler geliştirmesi ve uygulaması için harika bir fırsat verir. Çocuğunuzun sahip olduğu oyuncaklar ve oyuncaklar, gelişimini önemli derecede etkileyecektir. Bu hafta çocuklar için güvenli oyuncak seçmenin püf noktalarını araştırdım. İşte bilmeniz gerekenler!
Çocuğunuzun yaşına göre oyuncak seçin
Oyuncaklar, her çocuğun gelişiminin eğlenceli ve önemli bir parçasıdır. Ancak her yıl birçok çocuk oyuncakla ilgili yaralanmalar nedeniyle hastanelerin acil servislerinde tedavi ediliyor. Bu yüzden oyuncak satın alırken güvenliği ön planda tutmak gerekir. Çocuğunuzun ilgi alanlarını göz önünde bulundurarak ne istediğini sormanın yanı sıra akılda tutulması gereken en önemli şeylerden biri de oyuncak için yaş önerileridir. Örneğin, küçük çocuklar için küçük parçalı ve boğulma tehlikesi oluşturan oyuncaklardan kaçınmanız gerekir. Yaşa göre oyuncak almak ve dikkat çeken oyuncaklar çocuğunuzun keyifli vakit geçirmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle 7 yaşındaki çocuğunuza 10 ila 12 yaş arası çocuklar için tasarlanmış karmaşık bir oyuncak almayın. Keyif alacağı bir oyuncağa sahip olmayan çocuklar, satın aldığınız oyuncağa ilgi göstermeyecektir.
3 Yaşından küçük bebekler ve küçük çocuklar
3 yaşından küçük çocuklar her şeyi ağızlarına götürme eğilimindedir. Boğulma tehlikesi oluşturabilecek küçük parçaları olan daha büyük çocuklara yönelik oyuncaklar satın almaktan kaçının .
Boğulma tehlikesi nedeniyle 8 yaşından küçük çocukların kesinlikle şişirilmemiş veya patlamış balonlarla oynamasına izin vermeyin.
Mermerlerden, toplardan ve küçük parçalardan oluşan oyunlardan kaçının. Bu ürünler ayrıca küçük çocuklar için boğulma tehlikesi oluşturur.
Çocuğunuz yutabileceği için küçük mıknatıslı, manyetik parçalı veya gevşek mıknatıslı oyuncaklardan kaçının. Ne yazık ki, yutulduktan sonra iki mıknatıs birbirine bağlanırsa, bağırsak tıkanmasına veya daha ciddi sorunlara neden olabilirler.Bu yaştaki çocuklar oyuncakları çeker, iter ve büker. Sıkıca kapatılmış gözler, burunlar ve diğer parçalarla iyi yapılmış oyuncaklar satın almaya dikkat edin.
3 – 5 Yaş arası okul öncesi çocuklar
Keskin kenarları ve noktaları olan oyuncaklardan kaçın ın.Kolayca küçük parçalara ayrılabilecek veya pürüzlü kenarlar bırakabilecek ince, kırılgan plastikten yapılmış oyuncaklardan kaçının.Bu yaşta bina veya oyun setleri de dahil olmak üzere mıknatıslı oyuncaklardan kaçınmaya devam etmelisiniz.
6-12 Yaş arası okul çağı çocukları
Daha büyük çocuklara oyuncaklarını küçük erkek ve kız kardeşlerinden uzak tutmalarını öğretin.
Çocuklar için güvenli oyuncak önerileri
Güvenli oyuncaklar satın almanın yanı sıra, çocuklarınızı güvende tutmak için şunlar önemlidir:
- Oyuncakları düzenli olarak küçük parçalar, kırılmalar ve yontma veya soyulan boyalar dahil potansiyel tehlikeler açısından kontrol edin. Hasarlı veya tehlikeli oyuncaklar onarılmalı veya atılmalıdır.
- Geri çağrılan oyuncakları takip ein ve geri çağrılan oyuncakları hızla kaldırın.
Çocuklarınızı oyuncaklarını ağızlarına sokmamaları için teşvik edin. Özellikle bebek ve küçük çocuklara boğaza kaçacak oyuncaklar vermekten kaçının. - Bisiklet, scooter, paten veya diğer spor malzemeleri satın alırken, kask ve uygun güvenlik ekipmanları alın ve çocuğunuzun bunları giydiğinden emin olun.
- Küçük kardeşlerin oyuncaklara takılıp düşmemeleri için oynamaları bittiğinde oyuncaklarını kaldırmalarını öğretin.
- Yaralanmaları, şikayetleri ve güvenli olmayan oyuncakları satın almaktan kaçının.
- Pil şarj cihazlarını yalnızca yetişkinlerin kullanmasına izin verin.
- Gürültülü oyuncaklardan kaçının, çocuğunuzda işitme kaybına neden olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun sesli oyuncakları kulağına dayamamasına dikkat edin. Bazı oyuncaklar çok gürültü çıkardığı için sizi de rahatsız edecektir.
Oyuncak alışverişi yaparken akılda tutulması gereken bazı genel kurallar şunlardır:
- Kumaştan yapılmış oyuncaklar aleve dayanıklı olmalıdır.
- Doldurulmuş oyuncaklar yıkanabilir olmalıdır.
- Boyalı oyuncaklarda kurşunsuz boya kullanılmalıdır.
- Sanat malzemeleri toksik olmamalı, boyaların içinde zararlı kimyasallar içermemelidir.