Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelÇocuklar İçin En İyi Kodlama Oyuncakları

    Çocuklar İçin En İyi Kodlama Oyuncakları

          Günümüzde gerek akıllı telefon ve gerekse de tablet ve bilgisayar ortamında oyun oynamayan çocuk yok desek sanırım yanlış söylemiş olmayız.  Teknoloji ve internet dünyasının verdiği avantajlar sayesinde, çocuklar sadece oyun oynamakla kalmayıp, kendi hayal dünyalarındaki oyunları kurgulayabilecek hale gelmiş durumdalar. Kendi oyun mantığını geliştirmek isteyen ya da kodlamaya meraklı olan çocukların dijital ortamda kullanabilecekleri oyuncaklar da oldukça fazla.

          Bu haftaki yazımda, çocukların kodlama yapabilecekleri oyuncak setlerini sıralayarak, geleceğimizin yazılımcılarına bir nebze de olsa yardımcı olmaya çalışacağım.

    Kano Bilgisayar Kiti

          Çocuklar için bilgisayarın çalışma mantığını öğrenme konusunda oldukça öğretici bir oyun kiti olan Kano, aynı zamanda bir  Raspberry Pi  işlemcisi içeriyor. Bu oyun kiti ile çocuklar bilgisayar parçalarından küçük çaplı bir bilgisayar kurgulayarak bu konudaki eğer varsa korkularının da üstesinden gelebiliyor. Kodlamaya başlamadan önce bilgisayar yapısının nasıl olduğunu anlamak için kullanılan Kano oyun setinde renkli bir klavye de bulunuyor. Oyun kitine aynı zamanda bir de HDMI kablosu konulmuş. Bu kablo sayesinde evde bulunan bir televizyonu monitör olarak kullanma şansı bulunuyor. Set ile birlikte gelen kitapla basit terimler ve resimler ile Raspery Pi işlemcisi üzerinde montaj yaptırılarak, bilgisayar konusunda bilgi birikimi oluşması sağlanıyor. Kano bilgisayar kiti Amazon’da 150 dolara satılıyor.

          Ozmo kodlama kiti, çocuklara müzik kodlamayı eğlenceli hale getiren bir oyun seti. Bu seti kullanmak için iPAD gerekiyor. İlgili uygulamayı iPAD’e yükledikten sonra bu set ile gelen kodlama bloklarını sıralayarak müzik parçaları üretilebiliyor. Bloklar renklerine göre farklı şekilde dizilerek oluşturulacak müzik parçasının ses tonları da ayarlanabiliyor. Bu oyun setinin amacı; çocuklara müzik yapmayı öğretmekten ziyade ilgili blokları farklı şekilde sıralayarak, algoritma mantığı hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak. Ozmo kodlama kiti Amazon’da 60 dolara satılıyor.

    Küp Oyun Kodlama Seti (Cubetto Coding Toy)

          Küp kodlama seti, 3 yaş ve üzerindeki çocuklara programlama ve kodlama mantığını öğretmek için tasarlanmış ahşap bir robotik oyun seti. Ekran olmadan ve kurulum gerektirmeden kullanım kolaylığı sunuyor. Çocukların okuma-yazma bilmeden de kolaylıkla kodlamaya başlamasını sağlayabiliyor. Küp kodlama setinin kullanımı da oldukça basit. Bu konuda çocuklara yardımcı olacak öğretmeninde kodlama bilmesine de gerek yok. Çocuklara; programlama, algoritma, sıralama, ayıklama, yenileme gibi kodlama konusunda oldukça fazla kullanılan terimler hakkında bilgi veriyor.  Aynı zamanda; matematik, sosyal ve duygusal gelişim, mantıksal akıl yürütme, iletişim becerileri, yaratıcı problem çözme ve fiziksel gelişim alanlarında kazanımlar sağlıyor. Bu oyun seti yine Amazon da 224 dolara satılıyor.

          Robot fare etkinlik seti ile herhangi bir bilgisayar veya wi-fi bağlantısına gerek kalmadan, basit bir yaklaşımla kodlamaya başlamak hedefleniyor. Bu sette robot farenin gezebileceği bir labirent oluşturularak, fare hareketlerini sıralı adımlar şeklinde düzenleme mantığı geliştiriliyor. Oyun setinde çocukların yollar, duvarlar, tünelleri tasarlayabileceği labirent oluşturma kartları bulunuyor. Kartlardaki labirent modellerinden biri seçilerek başlanan kodlama oyununda, ilgili labirent, set ile birlikte gelen bloklardan oluşturuluyor. Oyunun ana kahramanı olan fare üzerinde bulunan tuşlara basılarak, ne kadar mesafe kat edileceği, kaç adımdan sonra dönüleceği gibi bilgiler kodlanabiliyor. Bu setin amacı, ilgili kartlar ile oluşturulan labirenti, fare üzerindeki tuşlar ile kodlayarak, programlama mantığının geliştirilmesinin sağlanmak.

          Devre labirenti oyunu, mantık geliştirme konusunda çocuklara yardımcı oluyor. Oyun seti ile birlikte gelen ve belli şekillerde elektriği iletme özelliği olan bloklar, sıralı şekilde yerleştirilerek bir labirent oluşturulup lamba yakma amaçlanıyor. Elektriği belli yönelimlerde geçiren ve sonuçta bir devre oluşturan bloklar ile oynanan oyun ile, sıralı mantık geliştirilerek, hem elektrik mühendisliği için mini bir giriş yapılıyor hem de kodlama algoritmasını anlama becerisi geliştiriliyor.

          Yazıda kullanılan imajlar, ilgili oyun geliştirme firmalarının web sayfalarından alınmıştır. Oyun setleri, ilgili firmaların tescilli ürünleridir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN