Çocuğunuz için güvenli internet kullanımı konusunda yapabileceklerinizi gözden geçirmeye ne dersiniz?
Yazımda, çocuklarınıza güvenli İnternet kullanımı sunmak konusunda yapabileceklerinize değindim.
Siber güvenlik yükselen trendlerden biri ve İnternet üzerinde güvenliğimizi sağlamak, gerekliliğin ötesinde bir zorunluluk…
Odağında çocuklar olunca konuyu daha da önemsemeli, alınabilecek önlemlerle birlikte yapmanız gerekenleri de vakit geçirmeden hayata geçirmelisiniz.
Çocukların Bilgisayar ve Mobil Kullanım Alışkanlıkları
Yapılan araştırmalar 8-18 yaş arası çocukların haftalık ortalama 45-50 saatini bilgisayar başında geçirdiğini ortaya koyuyor. En fazla vakit geçirilen alan oyunlarken, sosyal ağlar, mesajlaşma, e-posta kontrolleri, araştırma ve video klip izleme onu izliyor. Ekran başında geçirilen zaman gün geçtikçe artıyor. Bu süre; eğitici, geliştirici ve yaratıcılığı destekleyen program ve uygulamalar için kullanılabileceği gibi, kontrol edilmediğinde çocuğunuzun gelişimine zarar veren unsurları da içerebilir.
Çocuklarımızın teknolojik açıdan da korunmaya, kontrol edilmeye ihtiyaçları var. Bilmediğiniz, uzak durduğunuz bir konuda sağlıklı iletişim kuramazsınız. Lütfen kendinizi biraz zorlayın, zaman ayırın ve bu konularda kendinizi geliştirmekten uzak kalmayın.
Çocuğunuz için Güvenli İnternet
Çocuğunuz için Güvenli İnternet
Aile – Çocuk Koruma Filtreleri
Bu konuda alacağınız ilk önleme, servis sağlayıcıların ücretsiz şekilde kullanıma sunduğu filtreleri kullanarak başlayabilirsiniz.
Bu filtreler “beyaz ve kara liste” yöntemleri ile çalışır. Kara listelerde yer alan web siteleri çocuklarınız için zararlı içerik barındıran web sitelerininden oluşur ve yasaklı konumdadır. Beyaz liste ise zararlı içerik barındırmayan web sitelerinin yer aldığı ve çocuğunuza güvenli bilgi sunan web sitelerinden oluşur. Servis sağlayıcınızın aile filtresini kullandığınızda çocuğunuz beyaz listede yer alan web sitelerine erişim sağlar.
Aile filtresi kullansanız bile aşağıdaki türde uygulama ve ağlara karşı dikkatli olun.
Video Tabanlı Sohbet programları; Güvenlik açığı bulunan ve çocuğunuzu tanımadığı kişilerle yüz yüze getirebilecek servis ve uygulamaları filtrenize dahil edin.
Fotoğraf Saklama Uygulamaları; Ücretsiz kullanım olanağı sunan – adını az duyduğumuz ve fotoğraflarımızı saklama amacıyla kullandığımız uygulamalar güvenlik açıklarıyla doludur. Üstelik bu tür uygulamalar, cihazlar üzerinde kendilerini kolaylıkla gizleyebilirler.
Canlı Yayın Uygulamaları; Biz yetişkinler için farklılık ve renklilik sunan canlı yayın uygulamaları, çocuklar için olumsuz içeriklerle doludur. Üstelik bu yayınlar ilgi çekici bir başlıkla sunulurken, izlemeye başladığınızda alakasız görüntüler ile karşılaşabilirsiniz. Bu açıdan çocuğunuz canlı yayınlar ile ne kadar geç karşılaşırsa o kadar az risk içine girersiniz.
Yabancı Dilde Yayınlar; Çocuğunuzun kullandığı cihazları ve ekranını sık kontrol etmek ummadığınız kadar hayatınızı kolaylaştırır. Her ne kadar Türkçe içerikle sunulan oyunları, uygulamaları ve sosyal mecraları rahatça anlıyor olsanız bile, yabancı içerikle sunulan yayınlara karşı kontrollerinizi sıklaştırmalısınız.
Yaş Filtresi Bulunmayan Tüm Uygulamalar; Yaş filtresi bulunmayan tüm uygulamaları engelleme listenize dahil etmenizde fayda var.
Filtre kullanımı İnternet güvenliğinizi sağlamak konusunda bir çözüm sunar. Ancak çocuklarınızın yaşı büyüdükçe sosyal mecralar üzerinde kimliklerini sergilemek yönünde ısrarcı davranabilirler. Teknolojinin içine doğan çocuklar için “kullanımı engellemek” çağın ötesinde bir davranış olur. Öte yandan çocuğunuza doğruları öğretmek, olası güvenlik risklerinden bahsetmek farkındalığını arttıracağı gibi, iletişiminizde güvene dayalı bir bağ kurmanızı sağlar.
Çocuklar ve Gençler Ne İster?
- Paylaşımlarına müdahale edilmemesini,
- Paylaşımlarının izlenmemesini,
- İletişim kanallarını seçebilmeyi,
- Zaman sınırlaması olmadan hep bağlı kalmayı ister.
Ebeveynler Ne İster?
- Çocuklarının istekleri karşısında denetim ve kontrol hakkında sahip olmayı ister.
.
Orta yolu bulma konusunda önerilerime gelince…
Çocuklarınızın gerisinde kalmayın, onlarla birlikte öğrenin.
Kullandıkları uygulamaları, oyunları, sosyal hesapları, takip ettikleri her ne varsa mutlaka deneyimleyin. Siz nasıl onunla gurur duyuyorsanız, onun da sizinle gurur duymasını istersiniz değil mi? Ayrı değil aynı teknolojik dünyada yaşıyorsunuz. Kuşak farkı kavramını teknolojik olarak ortadan kaldırabilirsiniz, siz bunu yapabilirsiniz. Yeter ki kendinize güvenin.
Ortak etkinlik zamanları belirleyin.
Teknolojik bir ürünle veya başka bir etkinlik üzerinden ortak çalışma zemini oluşturun. Konsol oyunları, ortak tutacağınız bir blog, hep birlikte izleyeceğiniz bir film, ailecek okuyacağınız bir kitap, parçaları bileştireceğiniz puzzle, sonunda birlikte tadacağınız bir tarif… yeter ki birlikte yapın ve bu birliktelik duygusunu ona yaşatın.
Öğrendiklerinizi paylaşın ve öğrendiklerini paylaşmasını isteyin.
Her yeni gün, yeni bir şeyler öğrenmek için fırsatlar doğurur. Siz öğrendiklerinizi paylaşırken, çocuğunuzun da paylaşmasını destekleyin. “Size öğretmek” çocuğunuzun kendine güvenini sağlamlaştırırken, daha fazla öğrenmek konusunda da hevesini arttırır. Üstelik bu paylaşımlar sayesinde çocuğunuzun edindiği bilgilerin faydasını da ölçebilirsiniz. Öğrenilen her yeni bilgi faydalı değildir, yeter ki edindiği zararlı bilgilere zamanında müdahale edebilin. Muhakeme yeteneğinin gelişmesi için ona fırsat verin ve doğrusunu öğretecek sabrı, ilgiyi gösterin.
Çocuklarınızın kahramanı olun.
Çocuğunuza hediye etmeyi düşündüğünüz teknolojik ürünleri satın almadan önce iyi düşünün ve araştırın. Yaşına uygun mu, sağlığını olumusuz etkileyecek mi, serbest zamanlarını değerlendirmesi için faydalı olabilecek mi? Bir ebeveyn olarak tüm bunları en başında düşünmek zorundasınız. Teknolojiyi hediye ederken, onu nasıl kullanması gerektiğini, sorunlar karşısında alınabileceği önlemleri de öğretin. Bütünüyle hakim olduğunuz bir teknolojiyi çocuğunuza sunmak, sizi çocuğunuzun gözünde bir kahraman yapar ve size olan güvenini arttıracaktır.
Sosyal hesapları ve gizliliği önemseyin.
Paylaşmak güzeldir ve sosyalliğin bir parçasıdır. Aynı zamanda kötü niyetli olabilecek insanlar için bir giriş kapısıdır. Güvenlik ayarları, fotoğraf ve durum paylaşımları konusundaki gizliliği korumayı çocuğunuza erken yaşta öğretin. Çocuğunuzun sosyal hesapları konusunda aşağıdaki önlemleri almayı ihmal etmeyin.
Çocuklar için Güvenli İnternet
Facebook Kullanımı;
Facebook gizlilik ayarları.
Bu bölüm, bilgi ve paylaşımlarınızı istediğiniz insanların görebilmesini ayarlamanıza imkan sağlar. Burada “Herkese Açık” olarak görünen tüm işaretleri “Arkadaşlar” olarak değiştirmenizde fayda var. İletişim kurma ve aramalarda bulunma seçeneklerini ise yine “Arkadaşlar” konumuna almalısınız. Çocuğunuzun arkadaş listesini daima kontrol etmeli ve yeni arkadaş edinme konusunda size bilgi vermesinin gerekliliğini vurgulamalısınız.
Giriş Uyarıları
Bu özelliği etkinleştirdiğinizde, tanımadığınız bir cihaz ya da tarayıcıdan hesabınıza erişmeye çalışanlardan haberdar edilirsiniz.
Giriş Onayları
İki adımda doğrulama olarak bilinen bu onay bildirimini mutlaka kendi cep telefonunuza yönlendirmelisiniz. Bu özelliği etkinleştirmek için “Ayarlar”a tıklayın, sonrasında “Güvenlik Ayarları’nı seçin ve “Giriş Onayları Açık”’ın yanındaki kutuyu işaretleyin.
Konum Paylaşımı
Konumunuz, bazen uygulamalar üzerinden yer bildirimleri ile, bazen özel mesajlar ile ya da bir başkasının sizi etiketlemesiyle paylaşılabilir hale gelir. Facebook’ta konum gizliliği ayarlarını gözden geçirin ve kapalı olmasına dikkat edin.
.
Çocuklar için Güvenli İnternet
Instagram Kullanımı;
Instagram özellikle gençlerin favori mecralarından biri ve Facebook’tan daha kolay bir denetimi var. Çocuğunuzun hesabının “Gizli” olmasına ve “İki faktörlü kimlik doğrulamasının“ açık olmasına dikkat edin.
Fayda görmeniz dileğiyle…