Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanım“Çin’in Apple”ı Xiaomi’nin önlenemeyen yükselişi

    “Çin’in Apple”ı Xiaomi’nin önlenemeyen yükselişi

    lei-jobs-1Apple, kopyacılıkla itham ettiği birçok firmayı dava etti. 1988 yılında Microsoft ve HP’ye Macintosh ve Lisa’nın grafik arabirimini, kopyaladıkları nedeniyle dava açmıştı. Biraz daha günümüze gelecek olursak, Steve Jobs vefat etmeden önce Google’ın mobil işletim sistemi Android’e savaş ilan etmişti ve bu savaş, Samsung, Motorola, HTC ve ötekilere, iPhone ve iPad’deki fikirleri çaldıkları gerekçesiyle Jobs’ın dava açmasıyla alevlenmişti.

    Steve Jobs: “Android’i yok edeceğim!”
    Steve Jobs, biyografisini yazan Walter Isaacson’a şöyle diyordu: “Bu yanlışı düzeltmek için gerekiyorsa son nefesime kadar Apple’ın bankadaki 40 milyar dolarının her kuruşunu harcayacağım ve Android’i yok edeceğim. Çünkü Android çalıntı bir ürün ve onu termonükleer bir savaşla ortadan kaldırmak istiyorum.”
    Oysa, aynı Steve Jobs, 1996 yılında, Picasso’nun ünlü sözü “İyi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar çalar…” sözünü düstur edinerek, büyük fikirleri çalmak konusunda her zaman ne kadar utanmaz davrandıklarını itiraf ediyordu

    Aslında bugün iPod, iPhone iPad’in köklerine, yani Macintosh’a baktığımızda bu fikirlerin aslında Xerox PARC ya da SRI gibi araştırma mekanlarında kuluçkadan çıktıklarını herkes biliyor. Ne gariptir ki, 1989’da Xerox PARC da Apple’a dava açmış ama başarılı olamamıştı.

    Çin elması
    Apple, başta Samsung olmak üzere birçok firma ile hukuk savaşı yaparken, 2010’un Nisan ayında Kingsoft’un eski CEO’su Lei Jun Xiaomi’yi bir yazılım şirketi olarak kurdu. Google’ın Android sisteminde çalışacak özel bir ROM üretiyorlardı. Hem işletim sistemine ek işlevler sağlayan, hem de kullanıcı arayüzünü daha kullanışlı, kullanıcı dostu bir hale getiren bir ROM’du bu. Üretilen MIUI adlı bu ROM öylesine başarılı oldu ki, birçok platformda kullanılmaya başlandı. 2014 itibariyle MIUI, İngilizce ve Çince olmak üzere 200’ün üzerinde cihaza indirilebilip yüklenebiliyor. Geliştirici olmayanlar dahi MIUI Express APK’yı kullanarak MIUI’yi telefonlarına yükleyebiliyorlar. 2013 yılının sonunda Xiaomi, dünyanın dört bir yanından 30 milyondan fazla kullanıcıya sahip oldu. Yeni bir şirket için etkileyici bir rakamdı bu.

    MIUI ROM, Apple’ın iOS’uyla önemli benzerliklere sahipti. Kullanıcı arayüzünün sade ve kullanımının kolay olması, bulut yedekleme yapısı, kullanıcı dostu müzik çalıcısı ve kendine ait uygulama dükkanıyla iOS’un kayıp ikizi gibiydi adeta… Xiaomi’dekiler, kullanıcılarının kendilerini şirketin bir ferdi gibi hissetmeleri gerektiğine inanıyorlardı. Onları deneyimlerini şirketle paylaşmaya davet ediyorlardı ve aldıkları geri bildirimlere göre ROM’u her Cuma günü güncelliyorlardı.

    Dünyanın üçüncü büyük telefon üreticisi
    Kuruluşunun üzerinden bir yıl geçmişti ki, Xiaomi Mi One telefonunun piyasaya çıkacağını duyurdu. Her ne kadar bir yazılım firması olarak kurulmuş olsa da, Xiaomi, donanımını da kendisini yapıyordu. Mi One, fiyat performans oranıyla gününden çok ileride bir telefondu. Bilişim basını, Xiaomi’ye “Çin’İn Apple’ı” ismini takmıştı bir kere… Ancak Xiaomi kendisini Amazon’la karşılaştırmayı tercih ediyor, güçlü bir donanımı neredeyse maliyet fiyatına satıyor ve gelirleri ek hizmetlerden kazanma yoluna gidiyordu. 2013’te 5 milyar dolar gibi bir gelir elde ettiler.

    Xiaomi, Çin’de Apple’ın satışlarını geride bırakarak pazar payında üstünlüğü yakaladı. iPhone telefonlar Çin’de ortalama 900 dolar gibi bir rakama satılırken Xiaomi’nin telefonları 300 dolar gibi bir fiyat etiketi taşıyor. Çin’İn dışına çıkmadan, Samsung ve Apple’dan sonra dünyanın 3. Büyük telefon üreticisi olan Xiaomi, şimdi hedefini dünya pazarlarına çevirdi ve Hindistan’la başlıyor. Google’dan eski bir Android yöneticisi Hugo Barra’yı bünyesine katan Xiaomi, Malezya, Filipinler, Tayland, İndonezya ve Hindistan’da ucuz ama kaliteli akıllı telefonlarıyla Amerikalı ve Güney Koreli rakiplerinin pazar paylarından çalmayı planlıyor.

    Elbette yalnızca akıllı telefonlardan söz etmiyoruz… Tablet, phablet, akıllı TV, WiFi Router ve giyilebilir teknoloji cihazlarıyla Xiaomi, Apple’ın bütün iyi yanlarını akıllıca kopyalıyor. Öyle ki, en son Xiaomi etkinliğinde şirketin CEO’su Lei Jun, siyah tişörtü ve bluciniyle sahneye çıktı. Onu böyle görenlerin aklına ilk gelen Steve Jobs oldu.. Sizce?

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN