Çin, dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi, dolayısıyla dev bir mobil pazar ve aynı zamanda en önemli akıllı telefon üreticilerinden önemli bir kesiminin menşei durumunda. Yeni bir gelişme, ülkedeki üreticilerin özellikle donanım tarafında ellerini daha da güçlendirmelerinin önünü açabilme potansiyeline sahip. İşte detaylar…
Akıllı telefon rekabetinde son yılların öne çıkan üreticilerinin önemli bir kesimi Çin merkezli. Huawei, ZTE, Oppo, Xiaomi ve daha birçoğu, küresel pazarlardaki gelişimlerini sürdürürken özellikle ABD pazarında bazı üreticilerin çeşitli sorunlar yaşadığı biliniyor.
Örneğin ZTE, Amerika Ticaret Bakanlığı ambargosuyla karşı karşıya, ayrıca Huawei de yine ABD sınırları dahilinde ürün satışı gerçekleştiremiyor. Çin, mevcut durumla ilgili devlet nezdinde adımlar atmaya hazırlanırken ‘yerli’ üretimi destekleyici politikalar da geliştiriliyor. Bu kapsamda yerli çip üretiminin geliştirilmesine yönelik 45 milyar dolarlık bir fon ayrılacağı kaydediliyor.
Yeni bir donanım şirketi kurulabilir
Dev fonla birlikte işlemci (CPU) ve grafik işlemcisi (GPU) tarafında ABD’li üreticilerle olan açığın kapatılması ile ürünlerde yerli çiplerin kullanımı amaçlanıyor. Özellikle Huawei, Tsinghua Group ve Semiconductor Manufacturing International şirketlerinin mevcut fondan yararlananacağı kaydediliyor. Ayrıca yeni bir donanım üreticisinin kurulacağı da iddialar arasında yer alıyor.
Kendi donanım argümanlarını üretmesi ile birlikte rekabette iddialı konumunu güçlendirebileceği düşünülen Çinli üreticilerin, aynı zamanda sonraki nesil modellerinin fiyatlarının da düşen maliyetlerle birlikte gerileyebileceği belirtiliyor.
Teknoloji dünyasına dair öne çıkan gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz…