Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, hava kirliliği konusunda gezegenin en ölümcül ülkesi olan Çin’de 100 metre uzunluğunda hava temizleme kulesi inşa edildi. Bu büyüklük, kendi alanında bir rekor.
Daha önce Çin sınırları içindeki en büyük kule Pekin’deydi ve sadece 7 metre uzunluğa sahipti (aşağıda). Bu kule, çevresindeki hava kalitesini daha iyi hale getirmeyi (yüzde 55 oranında) başardı.
Çin, uzun yıllardır hava kirliliğiyle mücadele edilen ülkelerden biri. Ancak bu konuda gidişatın hiç de iyi olmadığı da biliniyor. Ülkede her yıl 3 milyon kişinin bu yüzden öldüğü belirtiliyor, bu verinin gittikçe daha da arttığı kaydediliyor. Bu açıdan bakıldığında faaliyetlerine başlayan temizleme kulesi Çin için önemli…
Çin’in kuzeyindeki Xian kentinde yer alan ve konsept olarak Smog Free Tower adı verilen kulenin bölgenin hava kalitesini iyileştirmeye başladığı kaydediliyor. 10 km²’lik alanda yapılan ölçümlere göre sağlığa zararlı olan ince partiküllerin (PM10 ve PM2.5 parçacıkları) yüzde 15 oranında azaldığı belirtildi.
Günde 10 milyon m³ temiz hava pompalayan kulenin hava kalitesini nispeten daha iyi hale getirdiği gibi, yakın gelecekte çok daha iyi duruma ulaştıracağı ifade edildi.
Nasıl çalışıyor?
Söz konusu kulenin çalışma prensibi ise havanın güneş enerjisi yardımıyla çeşitli katmanlardan geçmek suretiyle temizlenerek salınması şeklinde.
WHO’ya göre Çin’de şehir bölgelerinde yaşayanların yüzde 80’i belirlenen hava kalitesi seviyesinin altında bir hayat sürdürüyor.