Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiChatGPT'den korkmalı mıyız? Hangi meslek grupları tehdit altında?

    ChatGPT’den korkmalı mıyız? Hangi meslek grupları tehdit altında?

    Önce ChatGPT’nin tanımını yapalım. ChatGPT, sohbet robotu ile insan benzeri konuşmalar yapmanıza ve çok daha fazlasını yapmanıza olanak tanıyan yapay zeka teknolojisi tarafından yönlendirilen bir doğal dil işleme aracı. Geliştirilen bu özel dil modeli soruları yanıtlayabilir ve e-posta, makale ve kod oluşturma gibi görevlerde size yardımcı olabilir. Ki zaman içinde bunların çok daha fazlasını yapabildiğini de görmeye başladık.

    ChatGPT araştırma ve geri bildirim toplama aşamasında olduğu için şu anda ücretsiz olarak halkın kullanımına açık. ChatGPT Plus adlı ücretli bir abonelik sürümü ise Şubat ayı başında kullanıma sunuldu ve çok daha gelişmiş özelliklere sahip. Fikir vermesi açısından ücretsiz sürümü herkes deneyebilir, ancak asıl gücünü görmek adına Plus sürümüne göz atmakta sonsuz fayda var.

    iPhone’a uygulama olarak da geldi

    Bu arada ufak bir hatırlatma da yapayım. Geçtiğimiz günlerde ChatGPT iPhone’lara geldi ve App Store üzerinden ücretsiz indirilebiliyor. Ücretli sürümü edinmek isteyenler ise Apple’ın alacağı yüzde 30’luk komisyonu da ayrıca ödemesi gerekiyor. Bu açıdan geliştirici OpenAI farklı bir alternatif sunmuyor. Bu nedenle aboneliği daha uygun bir fiyata getirmek için ücretli üyeliği bilgisayar başında yani webden almakta yarar var. Uygulama henüz ABD’de kullanıcılara sunulmuş durumda, ancak ilerleyen günlerde dünyaya açılması bekleniyor.

    ChatGPT’nin arkasında OpenAI var. Bir yapay zeka ve araştırma şirketi olan OpenAI tarafından geliştirildi ve ChatGPT 30 Kasım 2022’de piyasaya sürüldü. Kısa sürede potansiyelinin büyüklüğünü göstermesiyle de Microsoft’un dikkatini çekti ve tüm dünya ChatGPT’nin ne olduğunu fark etti.

    ChatGPT ile bir arama motoru arasındaki fark nedir?

    Google, ChatGPT’nin türevi olarak bilinen Bard isimli bir sistem üzerinde çalışıyor ve Google aramalarına çok yakında yapay zeka desteği dahil olacak. Hatta şu an test sürecinde ve sınırlı sayıda kullanıcı, Google’da arama yaparken yapay zekadan da yararlanabiliyor.

    ChatGPT bir arama motoru değil ve birbirlerinden kalın bir çizgide ayrışıyor. ChatGPT, son kullanıcı ile sohbet etmek için oluşturulmuş bir dil modeli. Bir arama motoru, kullanıcının istediği bilgileri bulmasına yardımcı olmak için internetteki web sayfalarını indeksler. ChatGPT’nin ücretsiz sürümü internette bilgi arama yeteneğine sahip değil. Bir yanıt oluşturmak için eğitim verilerinden öğrendiği bilgileri kullanır, bu da hataya haliyle yer bırakan bir durum.

    Bir diğer önemli fark ise ChatGPT’nin yalnızca 2021’e kadar olan bilgilere erişimi varken, Google gibi normal bir arama motorunun en son bilgilere erişimi olmasıdır. Yani ChatGPT’nin ücretsiz sürümüne 2022’de Dünya Kupasını kimin kazandığını sorarsanız, size bir yanıt veremez, ancak Google verebilir.

    ChatGPT Plus abonesiyseniz Bing’in ChatGPT’ye entegrasyonuna erişebilirsiniz, bu da sohbet robotunun internete erişmesini sağlar. Web’i indeksleme yeteneğine sahip olduğundan, ChatGPT Plus ile bir arama motoru arasındaki en büyük fark, chatbot’un doğal dil istemlerini anlama ve konuşmaya dayalı yanıtlar verme yeteneğidir.

    Neden bazı insanlar ChatGPT konusunda endişeli?

    Uzun yıllardır yapay zekanın pek çok insanı işsiz bırakacağı korkusu dillendiriliyor. Yeni bir şeyden söz etmiyoruz. Ancak özellikle ChatGPT ile birlikte bu durumun çok daha yüksek bir sesle dillendirildiği de açık. Peki gerçekten ChatGPT’den korkmaya gerek var mı? Milyonlarca insanın işini elinden alma gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

    İnsanlar yapay zekalı sohbet robotlarının insan zekasının yerini alması veya onu köreltmesi konusundaki endişelerini dile getiriyor. Örneğin, sohbet robotu herhangi bir konuda saniyeler içinde verimli bir şekilde (doğru olmasa da) bir makale yazabiliyor ve potansiyel olarak bu durum yazarlık, editörlük, senaristlik de dahil ekmeğini yazarak kazananları olumsuz etkileyebilir.

    Hangi meslekler riskte?

    ChatGPT, bazı meslekleri doğrudan etkileyecek. İşte işsizliğin artmasını bekleyebileceğimiz meslekler:

    Teknik işler (Kodlayıcılar, bilgisayar programcıları, yazılım mühendisleri, veri analistleri)

    Medya işleri (reklamcılık, içerik oluşturma, teknik yazarlık, gazetecilik)

    Hukuk sektörü işleri

    Pazar araştırma analistleri

    Öğretmenler

    Finans işleri (Finansal analistler, kişisel finansal danışmanlar)

    Grafik tasarımcılar

    Muhasebeciler

    Müşteri hizmetleri temsilcileri

    Korkmayın faydalanın

    Ancak şu unutulmamalı ki ChatGPT bazılarının işini elinden alacak olsa da yeni iş fırsatları da yaratacak. Yeni dünyaya adapte olabilenin işini kaybetmesi zor. O yüzden ChatGPT’den yararlanıp iş verimliliğini artırmak öncelikli hedef olmalı.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN