Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürChat GPT'nin yeni yetenekleri

    Chat GPT’nin yeni yetenekleri

    Herkesin en sevdiği sohbet robotu Chat GPT artık görebiliyor, duyabiliyor ve konuşabiliyor. Geçtiğimiz günlerde OpenAI, ChatGPT’nin yeni multimodal yeteneklerini duyurdu. Öpen AI tarafından yapılan açıklamaya göre kullanıcılar artık ChatGPT ile gerçek zamanlı olarak sesli konuşmalar yapabilecek ve sohbet robotunun görüntüleri yorumlamasını isteyebilecek. 

    Chat GPT nedir, nasıl kullanılır?

    Chatbotlar, iİnternet kullanıcılarının çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış otomatik sohbet programlarıdır. Bu chatbotlar, metin veya ses yoluyla kullanıcılarla etkileşime girer ve genellikle doğal dil işleme ve yapay zeka teknolojileriyle çalışır. Chatbotlar daha önceden müşteri hizmetleri, bilgi sağlama, eğlence ve destek gibi çeşitli alanlarda kullanılıyordu ancak günümüzde yapay zekanın gücüyle bireysel kullanıcıların pek çok talebine yanıt verebiliyorlar. 

    OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT ise doğal dil işleme yetenekleri üzerine odaklanan bir yapay zeka modelidir. GPT, “Generative Pre-trained Transformer” (Önceden Eğitilmiş Üretken Dönüştürücü) kısaltmasıyla bilinir. ChatGPT, geniş bir veri kümesi üzerinde eğitilmiş ve insanlarla doğal, akıcı sohbetler gerçekleştirebilir. ChatGPT, kullanıcıların çeşitli konularda yardım almasına, bilgi edinmesine veya sadece eğlenmesine yardımcı olabilir.

    ChatGPT’yi web sitesi ve mobil uygulama üzerinden kullanabiliyorsunuz. OpenAI tarafından sunulan platformu ücretsiz üye olarak kullanabilirsiniz.  Kullanıcılar, çeşitli konularda ChatGPT’ye sorular sorabilir, yardım isteyebilir veya sohbet edebilir. ChatGPT’nin yetenekleri doğrultusunda, kullanıcılar genellikle metin tabanlı yanıtlar alırlar. Kullanıcılar, doğal dil kullanarak ChatGPT’ye istedikleri konular hakkında sorular sorabilir veya sohbet başlatabilir.

    Chat GPT’den en iyi nasıl faydalanabilirim? 

    ChatGPT’nin ücretsiz ve ücretli planları bulunuyor. Ücretsiz plan, sınırlı bir API erişimine ve bazı temel özelliklere erişim sağlıyor. Ücretli planlar ise API erişimi, özelleştirme imkanları, gelişmiş dil yetenekleri ve daha hızlı yanıt süreleri gibi avantajlar sunuyor. Bu planlar genellikle farklı kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik çeşitli özellikleri kapsıyor. Ücretsiz versiyonda Chat GT’nin 3.5 versiyonunu kullanabiliyorsunuz. Halen  2021 Eylül ayındaki verileri kapsayan bu modelde güncel verilere ulaşamıyorsunuz. Chat GPT’nin son sürümü GPT-4’ü kullanabilmek için üyeliğinizi Plus’a yükseltmeniz gerekiyor. Plus kullanıcıların aylık ödemesi gereken ücret ise 20$ gibi bir rakam. 

    Enterprise planında ise genellikle kurumsal veya özel kullanım için ek özellikler ve destek seçenekleri bulunuyor. Kurumsal olarak kullanım sağlamak isterseniz satış ekibi ile görüşmeniz gerekiyor. Görüşme sonrasında ihtiyacınıza yönelik bir plan oluşturuluyor.

    How to use Chat GPT?
    How to use Chat GPT?

     

    Chat GPT’nin son güncellemeleri nelerdir?

    OpenAI, 2023 Ekim ayında ChatGPT’yi önemli bir güncellemeyle yeniledi. Bu güncelleme, chatbot’ları daha gerçekçi ve etkili hale getiren çeşitli yeni özelliklerle birlikte geldi. Yenilikler arasında, ChatGPT’nin yeni görsel, işitsel ve konuşma yetenekleri kazandığı belirtiliyor. Artık ChatGPT, resimleri tanımlayabiliyor, sesleri algılayabiliyor ve doğal bir konuşma becerisi sergileyebiliyor. Bu güncelleme, ChatGPT’nin dil modeli olarak daha güçlü ve yetenekli hale gelmesini sağlıyor.

    Çok modlu özellikler, yapay zekâ alanındaki şiddetli rekabetin bir sonraki aşaması hâline geldi.Çok modlu algılama bir süredir öngörülen bir yenilikti. GPT-4 geçtiğimiz Mart ayında yayınlandığında, OpenAI görüntüleri ve metinleri anlama ve yorumlama yeteneğini sergilemişti. Şimdi ise bu özellikler günlük ChatGPT kullanımının bir parçası oldu. Kullanıcılar bir nesnenin görüntüsünü sisteme yükleyip ChatGPT’ye bu konuda soru sorabiliyorlar. Resim konusunda bir başka yenilik ise DALL-E 3 ile ilgili. Chat GPT’yi kullanarak artık DALL-E 3’te üretim yapabiliyoruz. Nitekim şu an bu özellik tüm kullanıcılara gelmediği için sınırlı sayıda kişi tarafından kullanılabiliyor. Ancak üzülmeyin, Bing üzerinden güçlendirilmiş DALL-E ile görsel oluşturabiliyorsunuz.

    Görsellerle sohbet etme özelliği ise Default olarak kullanılabiliyor. Chat with images kısmına bir görsel yüklediğimizde görseli yorumluyor ve önerilerde bulunabiliyor. Örneğin buzdolabınızda bulunan malzemelerle yemek tarifleri önerilerini alabilirsiniz. Bunun için malzemelerinizin fotoğraflarını yüklemeniz yeterli. Öğrencilere müjde: Chat GPT bu özellikle matematik sorularını da çözebiliyor!..  Hemen aklınıza bu özelliğe Bing üzerinden ücretsiz erişmek gelebilir ancak Bing şu anda sadece görsel oluşturabiliyor fakat görsel yorumlayamıyor. 

    Chat GPT ile konuşma özelliği ise şuan sadece mobilde kullanılabiliyor. Uygulama ayarlarını açıp, new features kısmından voice conversations (sesli sohbet ) özelliğini açmanız gerekiyor. Uygulama Türkçe dilini desteklediği için artık Chat GPT ile konuşabiliyorsunuz. Hatta 5 farklı sesten istediğinizi seçip, yeni sanal asistanınızla iletişim kurabiliyorsunuz. 

    Sanal asistanınızın sizi daha iyi tanıması için ayarlardan custom instractions kısmına kendinizi tanıtan bir yazı girmenizde fayda var. Bu sayede Chat GPT’yi çok daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Dilerseniz asistanınızın sizinle iletişim tonunu da belirleyebilirsiniz. Örneğin resmi ya da daha eğlenceli bir üslupla iletişiminizi sürdürebilirsiniz. 

    Chat GPT-4 ile artık güncel bilgiler de parmaklarınızın ucunda çünkü Chat GPT internete bağlanabiliyor ve son gelişmeler hakkında sizlerle bilgi paylaşabiliyor.  Öyle görünüyor ki yeni özellikleriyle Chat GPT iş yapma alışkanlıklarımızı kökten değiştirecek. Unutmadan hatırlatayım; şu anda Bing arama motoru üzerinden Chat GPT-4’ün sınırlı özelliklerini deneyimleyebilirsiniz.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN