Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürÇevrimiçi bankacılık işlemlerinde nelere dikkat etmeliyiz?

    Çevrimiçi bankacılık işlemlerinde nelere dikkat etmeliyiz?

    2016_temmuz_02

    En son bir bankaya ne zaman gittiniz? Veya bankacılık işlemleri yapmak için hala bankaya mı gidiyor musunuz? Kendimden örnek vermek gerekirse ben yıllardır sadece vize için onaylı hesap dökümü evrakı gerektiğinde uğruyorum. Çünkü sürekli olarak bankamın çevrimiçi internet bankacılığı hizmetlerinden  yararlandığım için hem bankaya kadar giderek zaman kaybetmiyor, yorulmuyor hatta aracım yanımdaysa da  park yeri bulmak, park ücreti ödemek, bankada sıra beklemek gibi sorunları hiç yaşamıyorum. Parayı nasıl yatırıp çekiyorum diye sorarsanız da Türkiye’nin her yerindeki bankamın bankamatiklerini kullandığımı söyleyebilirim. Sadece çok özel durumlarda ıslak imzam gerektiğinde, eğer bir gün olursa çok büyük bir meblağ parayı nakit olarak çekmek gerektiğinde veya mutlaka şubede olmanızı gerektiren özel bir durum  ortaya çıktığında bankaya gitmek zorunlu olabiliyor. Bunun haricinde tüm bankacılık işlemlerini (Hesap açma, havale, EFT, repo, hisse alım satımı, döviz alım-satımı, vergi ödeme, fatura ödeme, ceza ödeme ve bağış yapma vb. ) yer ve saate bağlı kalmadan oldukça güvenli bir şekilde yapabiliyorsunuz.

    İşlem Güvenliği Sürekli Artıyor

    Bankacılık sektörü sistemlerini daha güvenli hale getirmek, çevrimiçi bankacılık işlemlerini daha kolay hale getirmek için aralıksız çalışıyor. Sanal klavyeler, güvenlik resimleri, şifrematikler ve cep telefonuna gelen geçici şifreler gibi güvenlik standartları her geçen gün yükseliyor. Böylece kötü amaçlı kişilerin de bu güvenlik önlemleri arttıkça hesabımıza haberimiz olmadan ulaşmaları ve hesabın içini boşaltmaları zorlaşıyor.  Güvenlik bu derece yükselirken en zayıf noktanın bizler yani çevrimiçi bankacılık işlemlerini kullanan müşteriler olması aslında işin en hassas noktası. Kullanıcılar gerekli önlemleri dikkate almayıp bazı gizlilik kurallarına uymadıkları sürece bütün bu güvenlik standartlarının bizi aslında pek koruyamayacağını bilmeleri gerekiyor.

    Güvende Olmak İçin Hangi Önlemleri Alabiliriz?

    Çevrimiçi Bankacılık İşlemlerinde en çok dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda maddeler halinde sıralarsak;

    – İşlem güvenliğinde altın kural şudur: “Siz ne kadar bilgiliyseniz yapacağınız çevrimiçi bankacılık işlemleri o denli güvenli olacaktır.“

    – Bilgisayarınızda mutlaka güncel bir antivirüs yazılımı yüklü olmalıdır.

    – Bilgisayarınızın işletim sistemini rutin olarak güncelleyin. Bunu yaparak zaman zaman oluşan güvenlik açıklarını yamamış olursunuz.

    – Banka hesabınızda hangi kalem işlemler yapıldığını haftalık olarak kontrol edin. Eğer bir şüpheli kayıt görürseniz hemen bankanız ile irtibata geçin.

    – İnternet bankacılığı için kullandığınız giriş bilgilerinizi bir yerlere yazarak ortalarda bırakmayın. Şifreler artık cep telefonunuza geldiğinden telefonunuzu da yanınızdan ayırmayın. Parolanızı da düzenli olarak değiştirmeyi de ihmal etmeyin.

    – Çevrimiçi bankacılık işlemleri yaparken genel geçer bir kural olarak başka tarayıcı pencerelerini kapalı tutun ve açık programları kapatın. Bu esnada video görüşmesi veya chat yapılabilecek uygulamaları da kapalı tutmayı ihmal etmeyin.

    – Çok gerekmedikçe ve acil olmadıkça internet cafe ve benzeri yerlerden bankacılık işlemlerinizi yapmamaya gayret edin.

    – Yaptığınız tüm bankacılık işlemleri bittiği anda sayfayı kapatmadan önce mutlaka oturumu kapatın.

    – Bankanızın web sitesinde her oturum açarken bankanızın web adresini adres satırına elinizle yazarak ulaşın. Bir bağlantıya tıklayarak ulaşmayın. Sahte bir adrese yönlendirilebilirsiniz.

    – İşlem öncesi tarayıcınızın adres satırında adresin “https” ile başladığına emin olun. Ayrıca diğer bir önlem olarak da tarayıcı penceresinin alt bölümünde “kapalı kilit” simgesi görmeniz gerekir.

    – Her zaman için bankanızın müşteri servisinin telefon numarası yanınızda bulunsun. Bir şüphe halinde hiç vakit kaybetmeden bankanızı arayın.

    Eğer yeteri kadar şüpheci olur ve yukarıdaki kurallara çok dikkat ederseniz yapacağınız çevrimiçi bankacılık işlemlerinin hayatınızı ne kadar kolaylaştırdığını ve zamandan da ciddi bir tasarruf yaptığınızı göreceksiniz.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN