Akıllı telefonların kameraları uzun süredir fotoğraf makinelerini zorlayan ve bu alandaki satışların azalmasına yol açan bir etken olmaya devam ediyordu. Teknolojinin gücü ile konuyu bir adım daha öteye taşıyan firmalar artık manuel ayarlara sahip cihazlar da üretmeye başladı.
Özellikle son 2 ya da 3 yıldır telefon üreticileri bu alana yatırım yapıp, daha iyi sonuç almamızı sağlayacak manuel ayarlara sahip kameralar üretmeye başladılar. Bu cihazlara ilk örneklerden biri Nokia cephesinden gelmişti. Önce PureView 808 modeli ile cep telefonunda kamera konusunu daha profesyonel bir noktaya taşıyan Nokia, daha sonra Lumia 1020 ile bu alandaki profesyonelliğini göstermişti.
Nokia’nın 41 Megapiksel çözünürlük sunan PureView modeli birçok manuel düzenleme özelliğine de sahipti. Onun ardından piyasaya sürülen Lumia 1020 modeli ise beyaz ayarı, ISO ve enstantane hızı gibi ayarlara sahipti. 2013 yılında piyasaya sürülen en iyi kameralı telefonlardan biri olan 1020, Nokia’nın tarihe karışmasıyla beraber rafa kaldırılan ve devamı gelmeyen bir ürün oldu.
Aradan geçen dönemde sadece Nokia dışındaki markalar da kamera konusunda epey çalıştılar. Bunlar arasında Apple, Samsung, LG ve HTC gibi markaları da sayabiliriz. Özellikle Apple hem kendi kamerası hem de uygulama mağazasındaki farklı üreticilerin uygulamalarıyla manuel anlamda birçok seçenek sunuyordu.
Cep telefonlarındaki kameraların gelişimini sadece Nokia ya da belli markalara indirgemek tam anlamıyla doğru olmaz. Uzun yıllardır birçok üretici cep telefonu kameralarını daha iyi hale getirmeye uğraşıyor. Zaten uzun yıllardır bu ürünlerin kameralarında beyaz ayarı, ISO, poz telafisi, HDR gibi özellikler yer alıyordu.
Son yıllarda bu özelliklere Panorama, ikili çekim (hem ön hem arka kameranın aynı anda çekim yapması) birçok yeni çekim modu eklendi. Ayrıca son dönemde piyasaya sürülen yeni telefonlarda bu özellikler bir adım daha öteye taşınıyor. Artık akıllı telefon kameraları manuel bazı ayarları kullanmaya izin verir hale geldi.
LG G4
Örnek vermek gerekirse LG’nin yeni akıllı telefon G4 bu ürünlerden biri. Telefonun kamerası f1.8 diyafram açıklığına sahip. Oldukça iyi bir açıklık olan bu diyaframa ek olarak fotoğraf makinesi enstantane hızını ayarlama imkanı da sunuyor. Diyafram sabit olduğu için sadece enstantane değeri değiştirilebiliyor (bir nevi enstantane öncelikli mod). Bu da fotoğrafı çeken kişiye daha fazla esneklik sağlayan bir özellik.
Cep telefonu aynı zamanda dijital SLR, aynasız ya da yarı profesyonel kompakt fotoğraf makinelerinde bulunan RAW yani ham görüntü kayıt etme özelliğine sahip. Bu sayede çekilen görüntü sensörden doğrudan belleğe kayıt edilebiliyor. Bugüne kadar çok fazla cep telefonunda bulunmayan bu özellik LG G4 modelinde yer alıyor.
Samsung S6 ve S6 Edge
LG kadar olmasa da Samsung’un yeni amiral gemileri S6 ve S6 Edge de kamera konusunda gelişmiş özellikler sunuyor. Diyafram değeri f1.9 olan kamera, bir noktaya kadar manuel çekim özellikleri de sunuyor. S6 modeli diyafram ve enstantane ayarlarını manuel olarak düzenlemeye izin vermese de bunun dışındaki birçok değeri değiştirmeniz mümkün oluyor.
Hem LG’nin hem de Samsung’un modellerinin aynı zamanda 4K yani Ultra HD video kayıt özelliğini de desteklediğini hatırlatmak isterim. Doğrudan fotoğrafla ilgili olmasa da 4K desteğinin olması önemli bir etken.
Asus Zenfone 2
Bu iki model dışında manuel ayar seçenekleri sunan bir diğer marka ise Asus. Zenfone 2 modelinin kamerasında 18 farklı hazır çekim modu bulunan bu cep telefonu da manuel modda enstantane değerini değiştirebilme imkanı sunuyor. Ayrıca beyaz ayarı, ISO ve poz telafisi gibi değerler diğer telefonlarda olduğu gibi değiştirilebiliyor.
Elbette yukarıdaki modellere ek olarak birkaç farklı telefon markası da detaylı kamera özellikleri sunuyor. Yukarıdaki telefonlarda yer alan özellikler önümüzdeki aylarda daha düşük bütçeli telefonlara da benzer özelliklerin geleceğinin sinyalleri olabilir. Genelde yaşanan süreç bu şekilde oluyor.
Uzun lafın kısası akıllı telefonların kameraları hızlı bir şekilde gelişiyor. Fotoğraf makinesi kategorisinde önemli değişiklikler meydana getiren cep telefonları, önümüzdeki yıllarda bu alanda daha fazla söz sahibi olacak. Elbette bir cep telefonunun dijital SLR ya da aynasız bir modelle yarışmasını beklemiyoruz ama günü kurtarma anlamında fazlasıyla iş gördüğünü de kabul etmek gerekiyor.
Işığınız bol olsun…
Cep telefonu ve aksesuarlarını uygun fiyata satın almak için buraya tıklayın.