Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCep telefonu kameralarının geleceği

    Cep telefonu kameralarının geleceği

    Giderek gelişen ve her geçen gün özelliklerini artıran cep telefonu kameralarını nasıl bir gelecek bekliyor? Olası senaryoları değerlendiriyoruz.

    Cep telefonları ilk çıktığı yıllarda kameraya sahip değillerdi. Yıllar içinde gelişen teknoloji bu cihazlara kamera eklenmesini de sağladı ve zaten ondan sonra dünya değişti. Öncelikle fotoğraf sektörünü etkileyen bu durum günümüzde neredeyse kompakt fotoğraf makinelerinin tarihten silinmesine yol açtı. Ayrıca cep telefonu kameralarının yaygınlaşması sosyal ağların patlamasına, video çekebilen kişi sayısının artmasına ve paylaşım kültürünün artık zirveye çıkmasına yol açtı.

    Daha fazla kamera

    Cep telefonu kameralarında son yıllarda yaşanan en büyük trend çoklu kamera teknolojisi. İlk olarak dual yani çift kamera modülü ile başlayan bu trend günümüzde de sürüyor. Özellikle bokeh adı verilen arka planı net olmayan fotoğraflar çekme çılgınlığı üreticiler tarafından da destekleniyor. Bunun sonucu olarak günümüzde neredeyse iki kamera modülü olmayan yeni telefon üretmek ayıplanır bir hareket haline geldi.

    Bu trendin en önemli sebebi ise telefonun boyutunun küçük, dolayısıyla içine konulabilecek donanımın da sınırlı olması. Durum böyle olunca optik zoom, alan derinliği, siyah beyaz ya da farklı özellikler için yeni kamera eklenmesi gerekiyor. Sektörde yavaş yavaş ikili kameradan üçlü ya da dörtlüye doğru bir geçiş var. Örneğin Huawei P20 Pro ve Mate 20 Pro modelleriyle üçlü kamera teknolojilerini destekliyor.

    Telefonlarda kullanılan üçlü kameralardan genelde biri ana kamera görevini görürken, ikincisi genelde optik zoom işlevine sahip. Üçüncü kamera ise üreticinin tercihine göre bir özellikle donatılıyor. Yukarıda örnek verdiğim P20 Pro’da üçüncü kamera siyah beyaz çekim yaparken, Mate 20 Pro’da ultra geniş açı işlevi sunuyor.

    Öngörüm bu trendin önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceği yönünde. Zira üreticilerin telefonların alanlarını büyütebilme (belli sınırlarda büyüyor ama onun da bir sonu var) gibi bir imkanları yok. Tüketiciye daha fazla özellik sunmanın en kolay yolu ise kamera eklemek. İlerleyen yıllarda 4, 5 ve hatta 6 ana kameralı telefonlara hazırlıklı olun derim.

    Daha fazla yapay zeka

    Yapay zekanın el attığı alanlardan biri de telefonlar. Şimdilik ağırlıklı olarak kamera tarafında yardımcı olan bu yapay zekalar önümüzdeki yıllarda daha da kabiliyetli olacak gibi görünüyor. Şimdilik sadece çekim modlarını belirleyen ya da izin verirseniz çalışan yapay zeka teknolojilerinin daha da akıllanacağını ve fotoğrafları mükemmel hale getireceğini söyleyebilirim. Şu anda bile bunu gayet güzel yapabilen bu teknolojiler ilerleyen dönemde daha da mükemmel hale gelecek.

    Videoda daha yüksek çözünürlük

    Şu anda cep telefonu kameralarında video kayıt çözünürlüğü sınırı 4K’ya dayandı. Saniyede 60 fps de en yüksek kare hızı. Önümüzdeki yıllarda ise çözünürlüğün 8K’ya çıkmasını bekleyebiliriz. Her ne kadar 4K’ya bile tam olarak alışamamışken 8K’da ne yapacağız bilemiyorum ama yavaş yavaş bu teknolojinin geldiğini de görüyorum. Şimdilik bu teknolojiyi destekleyen konsept aşamasında da olsa bir telefon yok. Ancak işlemcilerin gelişmesi, cihazların daha güçlü hale gelmesiyle 2 seneye kadar bu tarz cihazları geliştirme aşamasında da olsa görebileceğimizi düşünüyorum.

    Daha yüksek diyafram değerleri

    Bir objektifin ışık geçirgenliğini göstermek için kullanılan diyafram değeri, onun aynı zamanda kalitesini de gösterir. Günümüzde kamera objektiflerinde f1.8, f1.7 gibi yüksek açıklık değerlerini görüyoruz. Işık geçirgenliği yüksek olan bu değerlerin önümüzdeki yıllarda daha da küçülmesi ve doğal olarak kameraların objektiflerinin daha az ışıkta daha güzel fotoğraflar çekebilme imkanına kavuşacağını düşünüyorum.

    Diyafram değeri verebilme

    Şimdilik sadece Samsung Galaxy Note 9’da bulunan ikili diyafram değeri kullanabilme özelliğinin önümüzdeki yıllarda daha da gelişerek istenen değeri atayabilme şeklinde karşımıza çıkmasını bekliyorum. Fotoğraf makinelerinde bulunan bu özellik halen cep telefonlarında tam olarak yer almıyor. Teknolojinin bu alanlara da el atacağını düşünüyorum.

    Telefon kameralarının gelişimi hepimizi hayrete düşürecek şekilde hızlı oldu. Bu süreci bizzat yaşamış biri olarak gelecekte çok daha iyi telefon kameralarının bizi beklediğini söyleyebilirim.

    Işığınız bol olsun.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN