Dünyanın en büyük teknoloji gösterilerinden biri olan ve her yıl Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen CeBIT, 14 Mart 2016’da kapılarını açacak. Ancak ben CeBIT başlamadan önce Hannover’a küçük bir ziyaret yaptım ve teknoloji meraklılarını bu yıl nelerin beklediğini sizler için toparladım. Ayrıca, CeBIT Yönetim Kurulu Üyesi Oliver Frese ile küçük bir de sohbet etme fırsatı buldum.
CeBIT Press Preview adı verilen bu etkinlikte açılış konuşmasını yapan Deutche Messe Yönetim Kurulu üyesi Oliver Frese, CeBIT’in şirketlerin dijital dönüşümünü destekleyen bir etkinlik olduğunun özellikle altını çizdi. Küresel ekonominin büyük bir değişim çağıyla yüzleştiğine dikkat çeken Frese, şöyle devam etti: “Dijital dönüşümün dokunmadığı hiçbir ekonomik sektör yok. Büyük veri ve analitik, bulut bilişim, mobil uygulamalar, sosyal iş dünyası, bilişim teknolojileri güvenliği ve nesnelerin interneti gibi önemli teknolojiler şirketlere yeni fırsatlar sunuyor.”
Nesnelerin İnterneti teknolojisinin ekonominin her segmentinde yaşanan ve yaşanacak değişikliklerin katalizörü olduğunu söyleyen Frese, çok yakın bir zaman içinde 50 milyar cihazın internete bağlanacağına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Bu 50 milyar cihaz, akıllı telefonlar, tabletler ve PC’lerin haricinde olacak.”
Uzun yıllardır yakından izlediğim etkinlikte geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da, “dijitalleşme” yani sayısal dönüşüm ön plana çıkan en önemli konuların başında geliyor. Bu yıl partner ülke İsviçre… Çikolata ve peynir ihracatıyla Avrupa’yı besleyen İsviçre, bilgi teknolojilerinde de ön plana çıkıyor. Geçtiğimiz yıl bilgi ve iletişim teknolojileri ihracatları, peynir ve çikolatadan 12 kat daha fazla…
CeBIT 2016’da Avrupa Birliği’nin dijital gündemi de konuşulacak. Daha önce komisyoner Neelie Kroes tarafından yürütülen AB Dijital Gündem çalışması artık Günther H. Oettinger’in yönetiminde… Salon 8’de yapılacak olan “CeBIT Global Conferences” (Küresel Konferanslar) etkinliğinde bilişim politikaları da tartışılacak.
Bu yıl CeBIT’in en yeni ve en gözde etkinliklerinden biri muhtemelen DRONEMASTERS Zirvesi olacak. Lojistik, tarıma dönük iş dünyası gibi çok yeni alanlarda drone’larla yapılan yeni iş fırsatları doğuyor. Salon 16’da fuar boyunca birçok konferans, sergi ve gösteriler olacak. Ayrıca bir sürü uçuş da yapılacak.
CeBIT Press Preview’a aralarında önemli uluslararası teknoloji şirketlerinin de bulunduğu 30 kadar kurum da katıldı. Bu şirketler, yepyeni çözümlerle çok yakın gelecekte dünyamızı değiştirecek fırsatlar sunuyorlar. Bu şirketler ve orada karşılaştığım yeni teknolojiler ve çözümlerle ilgili yazılarım devam edecek.
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen CeBIT Fuarı’nın önemli çözüm ortaklarından biri de Deutsche Bahn (DB)… Bu yıl, CeBIT Press Preview etkinliğinde izlediğim DB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Volker Kefer’in sunumu demiryollarının ne işe yaradığı konusunda bambaşka bir açıdan bakmama neden oldu.
Dr. Kefer, dijital dönüşümün DB için kaçınılmaz bir sonuç olduğunun özellikle altını çiziyor. Her gün 70.000 makas değişimi yaptıklarını yüzde 1 hata payının 700 kazaya neden olabileceğine dikkat çekerek, “0 hata ile çalışmalıyız…” diyor. Bunun da tek yolunun dijitalleşme olduğunu belirtiyor.
DB, “Infrastructure 4.0” adlı bir inisiyatif başlatmış. Tüm altyapıyı dijitalleştirmeyi hedefleyen bu inisiyatifle aynı anda 250 proje birden yürütülüyor. Amaç, DB’nin hatlarını, istasyonlarını ve enerji destek sistemlerini dijital inovasyonlarla daha iyi hale getirmek.
Peki, bunun kaynağı nerede? Berlin’de Jannowitzbrücke S-Bahn İstasyonu’nda, DB, adına DB mindbox dediği bir 700 metrekarelik bir alan yaratmış. Bu alanda start-up şirketlerle, DB altyapı şirketleri teknik prototipler ve iş fikirleri üzerinde üç ay kadar bir süre birlikte çalışıyorlar. Başarılı projeler iş birimleri tarafından uygulamaya konuluyor.
Bu kadarla bitmiyor. DB, start up şirketlere yalnızca mekan vermekle kalmıyor. Ayrıca 25 bin Euro da ödenek çıkartıyor. Uzmanlık hizmeti veriyor, çevre ağını paylaşıyor ve akıl hocalığı yapıyor. Amaç; Haziran 2015’te başlayan bu programı yılda en az üç kere tekrarlamak…
İnisiyatifin ikinci aşamasında, 10 start-up fikirlerini sundu ve bunlardan dört tanesi kendilerine yer buldu. Münih’ten CHROMOSOME Industrial, otomatik ve devamlı veri değişimi için sensörleri birleştiriyor. Berlin’den eMio’nun kurucuları, elektrikli scooter’ları DB Fuhrpark’ın ürün ailesine sokmayı umuyor.
Yerel rekreasyona farklı bir şekilde yaklaşan Naturtrip.org, dinamik seyahat rotası önerileri sağlayarak, anlık aktivite planlama yöntemleri sunuyor. Bir başka start-up şirketi olan siut, DB’deki inovatif fiber-optik yapısı üzerinde bir dizi uygulama geliştirmeyi düşünüyor.