Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCanon EOS M100 inceleme

    Canon EOS M100 inceleme

    Canon EOS M100

    Giriş seviyesi aynasız model olarak tanımlanabilecek fotoğraf makinesi Canon EOS M100, özellikle fotoğrafa yeni başlayan kullanıcılara hitap ediyor. Yeni modelin tüm detaylarını enine boyuna inceliyorum.

    Son bir yıldır aynasız modellerine de önem vermeye başlayan Canon’un en yeni modeli olan M100, giriş seviyesi kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak bir model. Firmanın en yeni aynasız modelleri olan M5 ve M6’ya benzemeyen model, yeni bir tasarım anlayışı ile üretilmiş. M5 ve M6 modellerinde benzer platformları kullanan Canon, önceki model olan M10’u güncelleyerek yeni bir aynasız modeli üretmiş.

    Tanıdık teknik özellikler

    Canon EOS M100 modelinde son iki aynasızında kullandığı 24.2 Megapiksel çözünürlük sunan APS-C boyutunda CMOS sensörü tercih etmiş. Dual Pixel (hem videoda hem fotoğrafta çok hızlı netlik sunan bir teknoloji), Digic 7 imaj işlemcisi, öne doğru 180 derece döndürülebilir 3 inçlik dokunmatik ekran, EF-M objektif bayoneti, Full HD 60 fps video kayıt, saniyede 6.1 kare seri çekim hızı, Bluetooth, Wi-Fi ve NFC desteği gibi özellikleri bu yeni modelle sunuyor.

    Canon EOS M100

    Farklı bir tasarım

    M100 teknik veriler bakımından M ailesinin diğer iki üyesine benzese de tasarım anlamında onlardan biraz farklı. Bir kere Canon bu ürünü kompakt bir modeli baz alarak tasarlamış gibi görünüyor. Zira aynasız modellerde alışageldiğimiz bazı tasarım anlayışları M100’de bulunmuyor. Örneğin bellek kartı yuvası pille beraber değil. Cihaza arkadan bakıldığında sol yan yüzde bulunan bu yuva özel bir kapakla korunuyor. Genelde kompakt cihazlarda gördüğümüz bir tasarım anlayışı. Bu tasarım firmanın önceki modeli olan M10’dan alındığı için yeni nesil M5 ve M6’dan farklı görünüyor. Yani Canon M10’un teknik özelliklerini güncelleyerek M100 modelini geliştirmiş.

    Canon EOS M100

    Kullanım özellikleri

    Öte yandan üründe çok fazla tuş kalabalığı da yok. Üst yüzde açma kapak düğmesine entegre edilen mod tuşu (Akıllı Otomatik, Video ve Fotoğraf modu var), deklanşör ve video kayıt tuşu dışında tuş yok. Arka yüzde de döndürülebilir ekranın hemen sağında yer alan fonksiyon ve navigasyon tuşları dışında tuş bulunmuyor.

    Bu tasarım anlayışı bir taraftan avantaj sağlarken bir diğer taraftan dezavantaj getiriyor. Avantajlı zira tuş kalabalığı yok. Dezavantajlı çünkü birçok işlem için menüye girmeniz gerekiyor. Bu da (özellikle bilgili kullanıcılar için) zaman kaybı anlamına geliyor.

    Canon EOS M100

    M10 modelinin geliştirilmiş versiyonu olan M100, düz bir tasarıma sahip. Objektifin olduğu bölüm düz bir şekilde tasarlanmış. Bu da kullanım sırasında ergonomi anlamında biraz zorluk çıkarıyor. Ancak hitap ettiği kullanıcı kitlesi düşünüldüğünde çok fazla bir sorun olmayacaktır diye düşünüyorum.

    Kullanımı kolay bir ürün olan Canon EOS M100’ü dokunmatik ekranı ile kullanmak gerekiyor. Ayarların neredeyse tamamı menüde yer alıyor. Sadece bazı hızlı ayarlar arka yüzdeki ekranın yanında bulunan navigasyon tuşuna entegre edilmiş. Ayrıca diyafram ve enstantane gibi manuel mod ayarlarını da deklanşör tuşuna entegre edilen sonsuz dönebilen tuşla yapabiliyoruz.  Bu tarz kullanıma alıştıktan sonra pek sıkıntı olmuyor. Fakat yukarıda da belirttiğim gibi birçok ayar menüde olduğundan klasik bir fotoğraf makinesi kullanımı da beklememek gerekiyor. Canon ağırlıklı olarak amatör kullanıcıları hedeflediğinden bilgili ya da geleneksel aynasız ya da DSLR kullanıcılarının alışması biraz zor olacaktır.

    Fotoğraf makinesinde üst yüzde bulunan bir bütünleşik flaş da yer alıyor. Bu flaş yan yüzdeki bir düğme yardımı ile açılıyor. Üründe harici flaş yuvası bulunmuyor. Hedef kitlesi düşünüldüğünde mantıklı bir hareket olduğunu söyleyebilirim.

    Canon EOS M100

    Dual Pixel ve diğer özellikler

    Fotoğraf makinesinde Canon’un son dönemde birçok modelinde kullandığı çok hızlı netlik yapmayı sağlayan Dual Pixel özelliği bulunuyor. Bu fonksiyon gerçekten de işe yarıyor ve özellikle video modunda çok hızlı netlik yapılmasını sağlıyor. Ayrıca saniyede 6.1 kare gibi hızlı bir seri çekim hızı da fotoğraf çekim keyfinin artmasını sağlıyor. Öte yandan markanın en yeni imaj işlemcisi Digic 7’de ürünün hızını ve fotoğraf kalitesinin artmasını sağlıyor.

    Fotoğraf makinesinde P, S, M ve A modları yer alıyor. Bu manuel modların yanısıra Portrait, Self Portrait, Close Up, Sports, Food, Handheld Night Scene, HDR Backlight, Grainy BW gibi çekim modları yer alıyor. Fotoğraf makinesinde ayrıca Akıllı Otomatik modu da yer alıyor. Ayarlarla uğraşmak istemeyen kullanıcılar için bu Akıllı Otomatik modu her türlü ayarı kendisi yapıyor.

    Fotoğraf kalitesi ise bildiğimiz klasik Canon özelliklerine sahip. Fotoğraf alanındaki tecrübesine bu modele başarılı bir şekilde yansıtan Canon, yine güzel bir iş çıkarmış. Hatta bu gövdeden beklenmeyecek kadar iyi sonuçlar aldığımı da söylemek isterim.

    Canon EOS M100

    Döndürülebilir özçekim ekranı

    Fotoğraf makinesinde yer alan öne doğru döndürülebilir ekran özellikle özçekim (selfie) modunda çok işe yarıyor. Vlog hazırlayanlar, YouTuber olarak tabir edilen kullanıcılar için bu tarz bir ekran çok işe yarıyor. Kendinizi görebiliyor ve kamerayı tek elle tutarken fotoğraf çekimlerinde ve video kayıtta bu ekran çok kullanışlı oluyor. Ekran tam olarak öne döndüğünde ekran da ters dönüyor. Bu sayede kullanıcı kendini doğru olarak görebiliyor ve gerekirse ekrana dokunarak ayarları yapabiliyor.

    Objektif konusu

    Klasik olarak Canon EF-M bayoneti kullanan fotoğraf makinesinin kit objektifi 15-45 mm. Bu objektifin diyafram açıklığı ise f3.5-6.3. İlginç bir şekilde üzerindeki düğme ile küçülebilen bu obkjektif kapandığında az yer kaplıyor. Ancak her açışta bu mekanizmayı tersine döndürmek gerekiyor. Yoksa fotoğraf makinesi netlik yapamıyor.

    Canon’un EF-M bayonetini kullanan birkaç objektifi var. Ayrıca küçük bir dönüştürücü ile standart EF-S objektiflerini de bu modelle beraber kullanabiliyorsunuz. Yani objektif konusunda sıkıntı yaşanmıyor. Kit objektif ise günü kurtarma anlamında yeterli. Daha iyisini isteyenlerin prime objektifler ve farklı serilere yönelmeleri gerekiyor.

    Canon EOS M100

    Video özellikleri

    M100’de fotoğrafın yanısıra Full HD 60 fps video kaydı yapabiliyor. Dual Pixel sayesinde hızlı bir şekilde netlik yapabilen M100, kaliteli ve güzel videoları doğru renk aktarımı ile sağlıyor. Ancak fotoğraf makinesinde mikrofon girişi olmadığından (M10 modelinde de yoktu) aslında tam bir YouTuber modeli olabilecek M100, bu şansını kaybediyor. Evet çok güzel video kayıt edebiliyor M100. Fakat harici mikrofon takılamadığı için özellikle gürültülü ortamlarda dış ses çok fazla dahil oluyor bu kayıtlara.

    Aslında bu konuda markayı anlıyorum. Çok geniş bir ürün gamı olduğu için marka daha pahalı modellerin (M5 ve M6 gibi) satın alınmasını istiyor. Fakat bu kadar güzel ve güçlü bir fotoğraf makinesi üretip ona mikrofon girişi takmamak bence olmamış. Bunu Canon’un diğer ürünlerinde de görüyorum ve bence bu mantığı biraz değiştirmeleri gerekiyor. En azından benim fikrim bu yönde.

    Bu arada fotoğraf makinesinde video modunda manuel ayar da yapabiliyorsunuz. Hatta mikrofon girişi olmamasına rağmen mikrofon seviyesini bile ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca video modunda TimeLapse yani Zaman Atlamalı videolar da üretebiliyorsunuz. Bu ayarın standart olarak bulunması güzel olmuş.

    Pil ömrü

    Cihazda bulunan pil ile CIPA standartlarında 295 kare fotoğraf çekebiliyorsunuz. Böyle bir fotoğraf makinesi için yeterli ve ortalama bir rakam. Elektrikten uzak ortamlarda yapacağınız çekimler için yanınızda yedek pil bulundurmanız faydalı olacaktır.

    Uygulama konusu

    Canon son dönemde ürettiği bütün cihazlarına Wi-Fi, Bluetooth ve NFC özelliklerini koyuyor. M100’de de bu durum devam ediyor. Camera Connect uygulaması ile M100’ü mobil bir cihaz yardımı ile kullanabiliyorsunuz. Ancak bu uzaktan kullanım diğer modellerde olduğu gibi detaylı değil. Örneğin geçtiğimiz aylarda incelediğim 200D modelinde olduğu gibi detaylı bir ayar yapma imkanı yok.Yine de iş görüyor ve bazı temel ayarları bu uygulama yardımı ile kullanabiliyorsunuz.

     Canon EOS M100 Teknik Özellikleri

    • 24.2 Megapiksel
    • APS-C boyutunda CMOS sensör
    • Dual Pixel desteği
    • Digic 7 imaj işlemcisi
    • EF-M objektif bayoneti
    • Full HD 60 fps video kayıt
    • Saniyede 6.1 kare seri çekim hızı
    • 180 derece döndürülebilir 3 inç dokunmatik ekran
    • NFC, Bluetooth ve Wi-Fi desteği
    • Bütünleşik flaş
    • Hazır çekim ve manuel çekim modları
    • JPEG ve RAW desteği
    • Pil ömrü CIPA standartlarına göre 295 kare

     

    Beğendim

    • Seri çekim hızı
    • Fotoğraf ve video kalitesi
    • Dual Pixel
    • Döndürülebilir ekran

     

    Beğenmedim

    • Mikrofon girişi yok
    • Tuş sayısı az olduğundan kullanımı biraz zor
    Canon EOS M100 ile çekilmiş örnek bir fotoğraf

    Fiyat

    Yeni bir ürün olan Canon EOS M100’ün fiyatı ben bu yazıyı hazırladığımda henüz tam olarak netleşmemişti. Ancak aldığım bilgilere göre cihaz objektifi ile beraber 2800 TL civarında satılacak. M5’in 4000 TL, M6’nın ise 5500 TL civarında olduğu düşünülürse fiyatın makul olduğunu söyleyebilirim. Elbette bu fiyatın dolar kuru ile bağlantılı olduğunu ve yazı hazırlandığı tarihte bir doların 3.9 TL olduğunu hatırlatmak isterim. Kesin olmayan bu fiyat bu özelliklere göre makul kabul edilebilir. Giriş seviyesi eski modellerin bile 2000 TL civarında başladığı ülkemizde bu kadar yeni teknolojiye sahip olan bir fotoğraf makinesinin 2800 TL olması çok yüksek bir rakam değil.

    Sonuç olarak en yeni teknolojilerle donatılan bir fotoğraf makinesi olan Canon EOS M100, günlük ihtiyaçları tamamıyla karşılayan, şık, küçük ve taşınabilir bir fotoğraf makinesi. Benim gibi mikrofon konusunda takıntılı değilseniz güzel fotoğraf çeken, hızlı ve şık bir fotoğraf makinesi arıyorsanız önerebileceğim bir model olmuş.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN