Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCanon EOS 800D inceleme

    Canon EOS 800D inceleme

    Canon EOS 800D modelinin detaylarına ve özelliklerine göz atıyoruz. Bu modelle ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazıda.

    Konu DSLR olduğunda akla gelen ilk markalardan biri olan Canon, o dönem için uygun fiyatlı ilk DSLR modeli olan 300D’yi 2003 yılında duyurduğunda (bizzat şahit olduğum bir dönemdi) büyük bir heyecan uyandırmıştı. ABD’de Digital Rebel, Japonya’da ise Kiss Digital ismiyle piyasaya sürülen 300D, son kullanıcıya yönelik uygun fiyatıyla dikkat çeken bir DSLR idi.

    Köprünün altından çok sular aktı ve yıllar içinde sırasıyla 350D, 400D, 450D, 500D, 550D, 600D, 650D, 700D, 750D ve 760D piyasaya sürüldü. Ailenin en yeni üyesi ise geçen yıl satışa sunulan 800D oldu. İlk yıllarda giriş seviyesi olan 800D modeli 100D ve 1000D serileri ile orta seviyeye yakın modeller haline geldi. Bu durum bugün de devam ediyor.

    Canon EOS 800D inceleme

    Tanıdık özellikler

    800D’de ailenin önceki ikiz modelleri olan 750D ve 760D’ye benzeyen özellikler yer alıyor. 24.2 Megapiksel çözünürlük, 45 AF noktası, optik vizör, 6 fps seri çekim, Full HD 60 fps video kayıt, değişken açılı LCD ekran bunlardan bazıları.  800D’nin en önemli farkı ise daha hızlı netlik vaad eden Dual Pixel teknolojisi. Cihaz ayrıca kablosuz ağlara da bağlanabiliyor. Bu sayede cep telefonu ya da bilgisayar gibi bir cihazla uzaktan kontrol edilebiliyor.

    Fotoğraf bilgisi şart

    Yukarıdaki satırlarda bahsettiğim gibi yıllar içinde evrim geçiren bu aile artık giriş seviyesi değil. Orta seviyeye yakın bir model haline gelen 800D’nin hakkını vermek için fotoğraf konusunda biraz bilgi sahibi olmak gerekiyor. Eğer bu konuda bilginiz yoksa bu 800D’yi kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Ancak hakkını vermek isterseniz biraz bilgi çok işe yarıyor.

    Canon EOS 800D inceleme

    Artık klasik haline gelmiş bir tasarıma sahip olan fotoğraf makinesi bombeli bir deklanşör bölümüne, döndürülebilir LCD ekrana (ki aynı zamanda dokunmatik), dahili flaşa ve birçok esneklik ile ilgili ayara sahip. Fotoğraf makinesinde bulunan ve son dönemde Canon ürünlerde görmeye alıştığımız kolay kullanım modu da amatör kullanıcılar için işe yarayacak bir fonksiyon.

    Daha önce Canon kullananları yormayan bir fotoğraf makinesi olan 800D’yi elinize aldığınızda tanıdık bir hisse kapılıyorsunuz. Önceki modellere çok benzeyen kullanım detayları sizi yormuyor ve rahat bir ergonomi sunuyor.

    Fotoğraf makinesinin görüntü kalitesi gayet başarılı ve bulunduğu kategoriye göre çok iyi bir sonuç sunduğunu da söyleyebilirim. Özellikle hızlı netlik yapabilmeyi sağlayan 45 netlik noktası ve Dual Pixel özelliği iyi iş çıkarıyor.

    Canon EOS 800D inceleme

    Objektif konusu

    Canon’un çok övündüğü konuların başında EOS altyapısı geliyor. Bu model için de doğru olan bu övünme beraberinde birçok objektif seçeneğini getiriyor. Bana teste gelen modelin üzerinde yer alan 18-55 mm objektif her ne kadar sınıfının en iyisi olmasa da günü kurtarmasını sağlıyor. Ama cihazın hakkı bu değil. Benim önerim bütçe varsa en az f 2.9 diyaframlı bir zoom objektif almanız yönünde olur. ‘Bütün paramı fotoğraf makinesine verdim, ek bütçem kalmadı’ derseniz onun da çözümü var: Alın bir 50 ya da 35 mm prime objektif. Keyfinize bakın. Onlar da sizi mutlu edecektir. Ama 800D’nin hakkını ancak böyle verebilirsiniz. Günlük objektifler ancak günü kurtarır. Seçenek de bol olunca karar size kalıyor.

    Video kabiliyetleri

    Canon ile video neredeyse eş anlamlı kelimeler haline geldi. Bu alanda haklı bir ünü olan firmanın neredeyse bütün modelleri çok iyi video kayıt edebiliyor. Bu gelenek Canon EOS 800D için değişmiyor. Gayet başarılı bir video kamera olan 800D, Full HD çözünürlükte 60 fps kayıt yapabiliyor. Mikrofon girişi de olan fotoğraf makinesi bu sayede amatör bütün işler için kullanılabiliyor hale geliyor.

    Bu arada video modunda 5 eksenli titreşim engelleme özelliğinin bulunduğunu belirtmek isterim. Bu özellik gövdeye entegre edildiğinden titreşim engelleme özelliği olan objektif kullanma gerekliliği de ortadan kalkıyor. Ayrıca bu sistem işini çok güzel bir şekilde yapıyor.

    Canon EOS 800D inceleme

    Wi-Fi özellikleri

    Artık standart hale gelen Wi-Fi bağlantı özelliği 800D’de de yer alıyor. Bu sayede akıllı telefon ya da tablet üzerinden cihazı uzaktan kumanda edebiliyorsunuz. Bu iş için geliştirilen Canon Camera Connect, işini başarılı bir şekilde yerine getiriyor. Özellikle kendi video ya da fotoğrafınızı çekiyorsanız bu özellik çok işe yarıyor.

    Canon EOS 800D pil ömrü

    LP-E17 kodlu bir pil kullanan fotoğraf makinesinde bu pilin ömrü CIPA standartlarına göre yaklaşık 600 kare. Bu tarz bir model için yeterli ve güzel bir sayı. Elektrikten uzak ortamlarda yapacağınız çekimlerde yedek pil taşımanızı önereceğim. Zira pili şarj etmenin elektrik dışında bir alternatifi olmadığından yedek pil dışında bir yöntem öneremiyorum.

    Canon EOS 800D inceleme

    Fiyat

    Ben bu yazıyı kaleme aldığımda tarihte cihazın sadece gövde fiyatı 3600 TL civarında idi. Objektifle bu rakam 4000 TL’ye yaklaşıyor. ABD fiyatına göre kıyaslarsam çok pahalı olmadığını belirtmek isterim. Ancak Dolar kuru vergi vs derken fiyat epey artıyor. Bununla ilgili yapılabilecek bir şey yok. Fiyatı yüksek buluyorsanız giriş seviyesi modellere yönelmenizi öneririm.

    • 24.2 Megapiksel CMOS Sensör
    • Digic 7 Görüntü işlemci
    • ISO 100-51.200 Hassasiyet
    • Saniyede 6 fps fotoğraf (3 fps sessiz çekim modunda)
    • Dual Pixel CMOS AF Sistemi
    • 45 Çarpraz Tip AF Noktası
    • 3.0 inç Hareketli Dokunmatik Ekran
    • 1080p 60fps Video Çekimi
    • Videoda 5 eksenli titreşim engelleyici (gövdede)
    • Harici Mikrofon Girişi
    • Time Lapse Video Çekimi
    • WiFi, NFC ve Bluetooth bağlantılar
    • HDR Fotoğraf Modu
    • Özel Filtre Modları
    • Harici Flaş Tetikleme Özelliği

    Gelişmiş bir giriş seviye fotoğraf makinesi olan Canon EOS 800D, önceki modellerin özelliklerini bir adım daha ileri taşımış. Eğer fotoğraf konusunda iddialı değilseniz Canon’un 200D (incelemesini buradan okuyabilirsin) ya da 1300D gibi modelleri de sizi mutlu edecektir.

    Işığınız bol olsun…

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN