Canon’un full frame yani tam boyutlu sensöre sahip diital SLR fotoğraf makinesi EOS 6D, uygun fiyatlı sayılabilecek bir model. Özellikle ileri seviye bilgili amatörlerin ilgisini çekebilecek fotoğraf makinesinin detaylarına hep beraber bakalım.
Tarihler 2012 yılının sonbahar aylarını gösterdiğinde Canon, yeni full frame sensörlü fotoğraf makinesi EOS 6D’yi resmi olarak duyurmuştu. Firmanın diğer modellerinden farklı olarak bu ürün uygun fiyatlı dijital SLR olarak tanımlanıyordu. Uygun fiyatlı tanımı ise o zamana kadar 3000-3500 dolar seviyesinde olan full frame dijital SLR modeller, ilk kez 2000 dolar etiketiyle satışa sunuluyordu. Bu arada eş zamanlı olarak Nikon’un da benzer özelliklere ve fiyata sahip D600 modelini piyasaya sürdüğünü de hatırlatayım.
Genel özellikler
Canon EOS 6D 20.2 Megapiksel çözünürlük sunan tam boyutlu CMOS bir sensöre sahip. En yüksek ISO değeri 102800 olan fotoğraf makinesi, 11 noktalı netlik sistemi, 3 inç ekran, saniyede 4.5 kare çekim hızı, 770 gram ağırlık, bütünleşik Wi-Fi ve GPS özelliği, saniyede 30 kare Full HD video kayıt, SD kart desteği ve harici mikrofon girişi gibi özellikleri bulunuyor.
Fotoğraf makinesinde bütünleşik bir flaşın bulunmadığını ve genelde rakiplerinde yer alan kulaklık çıkışının yer almadığını da belirtelim.
Fotoğraf ve video kalitesi
Genel olarak Canon kalitesine sahip olan fotoğraf makinesi, firmanın geleneksel çizgilerini yansıtıyor. Kullanım anlamında daha önce Canon kullananların aşina olacağı bir kullanım deneyimi sunan fotoğraf makinesi, bu anlamda sahibini üzmüyor.
Biraz iri bir ürün olan 6D, muadilleriyle benzer özellikler sunuyor. Video kalitesi anlamında döneminin standartlarını karşılayan üründe harici mikrofon bağlantısının yer alması önemli bir artı. Ancak Canon, serinin bir üst modeli 5D Mark III’te yer alan kulaklık çıkışına 6D’ye koymamış. Özellikle profesyonel video kayıtlarında ihtiyaç duyulan bir özellik, bu fotoğraf makinesinde yer almıyor. Burada bir mesaj veren Canon, daha profesyonel işler için 5D Mark III’e yönelmemizi istiyor muhtemelen.
Genel kullanım
Canon tuş dizilimi ve fonksiyonlarına sahip olan 6D’de üst yüzde ikincil ekran, sol üst bölümde çekim tuşu, arka yüzde büyük navigasyon ve seçim tuşu ile fonksiyon tuşları yer alıyor. Cihazın kullanımı genel olarak kolay. Çekim tuşları arasında bilgisi az olan kullanıcılar için tam otomatik mod ile SCN yani Scene modları yer alıyor. Fakat bu modlar bulunsa da fotoğraf makinesinin hakkını verebilmek için fotoğraf konusunda temel bilgilere aşina olmak gerekiyor. Tam anlamıyla bir kullanım içinse mutlaka ileri düzeyde bilgi şart.
Wi-Fi ve GPS
Canon, bu yeni modelle birlikte bütünleşik olarak Wİ-Fi ve GPS özelliği de sunuyor. Bu sayede fotoğraf makinesine uzaktan erişim, fotoğraf çekme ve görüntüleri aktarma gibi işlemleri yapabiliyorsunuz. Ayrıca GPS yardımı ile fotoğraflara enlem ve boylam bilgisi de eklenebiliyor. Her iki özelliğin de açılıp kapanabildiğini belirteyim. Bu sayede pil ömrüne etkileri çok fazla olmuyor. Ama kullandığınızda her iki özellik de pili daha çabuk bitiriyor. Dikkatli kullanmanızı öneririm.
Pil ömrü
Üzerinde LP-E6 kodlu bir pil bulunan fotoğraf makinesinin pil ömrü CIPA standartlarına göre 1090 kare. Bu seviyede bir ürün için iyi bir değer olan 1090 kare elbette şartlara, kullanılan özelliklere göre artıp azalabilecek bir değer. Yine de iyi olduğunu belirtelim.
Hedef kitlesi
Canon EOS 6D, ‘param var alırım’ tarzında bir ürün değil. Fotoğraf teknikleri, teknolojileri, temelleri konusunda bilgi sahibi olmadan almamanız gereken bir ürün. Ayrıca üzerinde bütünleşik flay bulunmaması amatör kullanım için önemli bir eksiklik. Bu yüzden bu ve benzeri bir ürünü satın almadan önce kendi durumunuzu iyi değerlendirmenizi öneririm. Ayrıca bu tip full frame cihazların hakkı iyi bir objektif. Yani 6D gibi bir fotoğraf makinesi alıp yanında 18-55 f3.5 diyaframlı ucuz bir objektif kullanmanız bu ürüne biraz hakaret olur. O bakımdan önerim ya prime bir objektif ya da açık diyaframlı (en az f2.8) zoom objektif olur. Özellikle ikinci seçeneğin ucuz bir tercih olmadığını belirtmek isterim.
Gövdesi toza ve su sıçramalarına (bir noktaya kadar) dayanıklı olan EOS 6D, full frame isteyip bütçesi fazla olmayan ileri seviye bilgili fotoğraf tutkunlarına hitap eden bir ürün. Özellikleri anlamında fiyatının hakkını veren fotoğraf makinesi, full frame sensörlerin uygun fiyatla bir araya geldiği ilk örneklerden biri. Önümüzdeki yıllarda giriş seviyesi modellerde de full frame sensörleri görebileceğimizin ilk sinyali olarak algılayabileceğimiz Canon EOS 6D, bu anlamda önemli bir işaret.
Işığınız bol olsun…