Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCanon EOS 5D Mark IV inceleme

    Canon EOS 5D Mark IV inceleme

    Artık efsane haline gelen bir ailenin en yeni üyesi olan Canon EOS 5D Mark IV, gelişmiş özellikleriyle özellikle video içerik üretenlerin ilgisini çeken bir model. Fotoğraf makinesinin tüm özelliklerini bu yazıda anlatıyorum.

    Fotoğraf makinesi sektöründe üretilen bazı modeller efsane olur. Uzun yıllar isminden söz ettiren bu modellerin en önemli özelliği ise döneminin ötesinde teknolojiler ve özelliklerle donatılmış olmasıdır. Ayrıca dönemin önemli bir sorununu da çare bulmuş olmaları yain tabir caizse ‘zamanın ruhunu yakalamış olmaları’ da bu modellerin efsane olmasını sağlar.

    Fotoğraf tarihinde bizzat benim de şahit olduğum bir iki bu tarz model var. Örneğin Nikon D90 bir döneme damgasını vurmuş, halen de ismi geçen bir model. Benzer bir durum inceleme konuğumuz olan Canon 5D ailesi için de geçerli.

    Doğum tarihi: 2005

    Tarihler 22 Ağustos 2005’i gösterdiğinde Canon yeni Full Frame modeli EOS 5D’yi duyurdu. Muhtemelen Canon da bu modelin ilerleyen yıllarda efsane olacağını düşünmemişti. Ancak cihazın tam sensör boyutu, dönemin ruhunu yakalaması ve uygun fiyatı (abisi 1Ds Mark II’nin yarı fiyatına satılıyordu) ve gelişmiş özellikleri modelin popüler olmasını sağladı. Ayrıca o dönem yavaş yavaş yükselmeye başlayan video içerik ihtiyacı, bu yeni modelin (ve devam eden modellerin) başarılı olmasını sağladı. Ardından 2008 yılında gelen 5D Mark II ve 2012 yılında çıkan 5D Mark III ile aile genişledi. Özellikle Mark II modeli video sektörünün neredeyse standart cihazı haline geldi. Diziler çekildi, filmlerde kullanıldı, kısa film ve belgesellerin aranılan cihazı oldu Mark II.

    30.4 Megapiksellik canavar

    2016 yılında duyurulan ailenin en son üyesi Mark IV ise Full Frame bir sensörle 30.4 Megapiksel çözünürlük sunuyor. Saniyede 7 kare seri çekim, Dual Pixel, Dual Pixel RAW (ek düzenleme özellikleri sunuyor), 61 noktalı netlik sistemi, 4K 40 fps video kayıt özelliği, GPS, Wi-Fi, NFC desteği, yaklaşık 150.000 piksel RGB+IR ışık ölçüm sensörü, SD  (SDHC/SDXC ve UHS-I destekli) ve CF (UDMA 7 uyumlu) olmak üzere 2 farklı bellek yuvası cihazın ana özellikleri arasında yer alıyor.

    Kullanım özellikleri

    Öncelikle şunu belirteyim bu fotoğraf makinesi orta ya da ileri seviye kullanıcılara hitap eden bir ürün. Zaten ilerleyen satırlarda fiyat başlığında görebileceğiniz gibi ürüne vereceğiniz para ile ikinci el bir otomobil alabiliyorsunuz. Cihaz sadece fiyatı ile değil özellikleriyle de bilgili kullanıcılara hitap ediyor. Yani ‘fotoğrafa yeni başlıyorum, hadi alayım’ diyebileceğiniz bir ürün değil.

    Bu bilgiyi aktardıktan sonra kullanım detaylarına geçecek olursam: Canon 5D Mark IV önceki model Mark III’e görünüm anlamında benziyor. Ele iyi oturan sağlam bir gövde, üst yüzde ikinci, aydınlatmalı mono ekran, bombeli bir tasarımı sahip deklanşör bölümü, arka yüzde bulunan dokunmatik ekran ve onun etrafına serpiştirilmiş birçok düğme.

    Daha önce 5D Mark ailesinden bir fotoğraf makinesi kullandıysanız alışmanız zor olmuyor. Dairesel sonsuz dönebilen arka yüzdeki büyük tekerlek menülerde gezinmeyi ve daha birçok işlevi yerine getiriyor. Ayrıca daha önce Canon kullandıysanız cihaza alışmanızın zor olmayacağını söylemek isterim.

    900 gram ağırlığı (objektif hariç) bulunan fotoğraf makinesi, iyi bir objektifle beraber 1 kilogramı geçen bir ağırlığa ulaşıyor. Sunduğu özelliklere göre normal bir ağırlık.

    Fotoğraf makinesinde biri SD diğeri CF olmak üzere 2 ayrı bellek kartı yuvası yer alıyor. Bazı profesyonellerin sevdiği bu özellik kullanıcıya istediği bellek kartı türünü kullanma imkanı sunuyor. Bu özellik iyi olmuş.

    Fotoğraf özellikleri

    Canon’un son dönemde duyurduğu bir çok fotoğraf makinesinde olduğu gibi Canon EOS5D Mark IV de Dual Pixel teknolojisine sahip. Bu sayede çok hızlı netlik yapabilen fotoğraf makinesi 61 noktalı netlik sistemi ile de netlik konusunda üst düzey beklentileri olanları memnun ediyor.

    Fotoğraf makinesi özellikle profesyonellere yönelik tasarlandığından birçok ayar ve esneklik seçeneğine sahip. Hazır çekim modlarından manuel modlara, kullanıcıya özel ayarlardan Dual Pixel RAW’a kadar (daha detaylı RAW özellikle sunan bir mod) onlarca farklı özellik ve fonksiyon fotoğrafçıları bekliyor. Profesyonel seviyede bir ürün olduğundan bu birçok özellik kullanım ihtiyaçlarını yerine getiriyor.

    Video özellikleri

    5D Mark IV ailenin genlerinde bulunan video uzmanlığına sahip. Bu uzmanlığı bir adım daha öteye taşıyan yeni model, saniyede 30 kare 4K video kayıt edebiliyor. Ancak fotoğraf makinesi yüksek hızlı bir bellek kartı istiyor. Yaptığım denemelerde Class 10 SDXC bir kartın bile 4K için yeterli olmadığını gördüm. UHS serisi çok daha hızlı bellek kartı gerekiyor 4K video kayıt için. Full HD de ise bu tarz bir durum yok.

    Fotoğraf makinesinde hem harici mikrofon girişi hem kulaklık çıkışı bulunuyor. Bu sayede video kayıt sırasında harici mikrofon kullanma ve kayıt seviyesini kulaklıkla dinleme imkanı oluyor. Her ne kadar bu cihazı kullanacak olanlar ağırlıklı olarak harici ses kayıt kaynaklarını kullanacak olsalar da kulaklık ve mikrofon girişleri iyi olmuş. Ailenin daha önceki modellerinde de yer alan güzel bir özellik.

    Video kalitesi her zaman olduğu gibi başarılı. Canon bu anlamda belli bir standart sunuyor ve genelde giriş seviyesinden üst seviyeye kadar bütün modelleri video anlamında işe yarıyor.

    Canon Log konusu

    Video konusuna değinip Canon Log meselesini yazmamak olmayacağından bu konuda da yorumumu iletmek istiyorum: Canon Log (bazı diğer üreticilerin yaptığı gibi) bir nevi RAW yani kayıpsız video kayıt etmeyi sağlayan bir özellik. Canon bu özelliği kendi ismini verirken Sony de S-Log diyor. Bu modda video geniş bir dinamic aralıkta çekiliyor ve çekim sonrası elde edilen görüntü video düzenleme yazılımlarında istenen hale getiriliyor. Elde edilen bu görüntü LUT (Look up Table) adı verilen hazır ayar setleri ile otomatik olarak düzenlenebiliyor. Log ve LUT konusu önemli. Zira profesyonel video çekimlerinde birden fazla kamera kullanıldığında renk tonlarının aynı olması bu iki özellik sayesinde kullanılıyor.

    Bu konu çok derin ve teknik olduğundan mümkün mertebe basit ve genel olarak anlattım. Yoksa detaya inersek adeta bir deryadır Log konusu. Canon bu Log özelliğini standart olarak C serisi profesyonel video kameralarında sunuyor. Ancak Sony’nin S-Log’u çok daha ucuz aynasız modellerde sunması Canon’u da harekete geçirdi ve firma da (resmi olarak) Mark IV’ü piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra bu özelliği eklediğini duyurdu. Bu özelliği kullanmak için cihazı Canon’a göndermek ve 100 Euro ödemek gerekiyor. İşlemden sonra fotoğraf makinesinde Canon Log özelliğini aktif eden bir menü ortaya çıkıyor.

    Bu özellik ek ücret ödeyerek gelse de profesyonel video işi ile uğraşanlar için güzel bir özellik. Sonradan olsa da gelmesi iyi olmuş.

    Objektif konusu

    Ben fotoğraf makinesini 40 mm prime bir objektifle test ettim. EF bayonet kullanan Mark IV, yüze yakın Canon ve farklı üreticilerin onlarca objektifini destekliyor. Bu anlamda sorun yaşamazsınız. Ama bu cihazı alırken yanında iyi bir objektif almak şart. Yoksa hakkını veremezsiniz.

    Dual Pixel

    Canon’un son dönemde birçok fotoğraf makinesinde bulunan Dual Pixel özelliği bu cihazda da bulunuyor. Özellikle videoda netlik hızını çok artıran bu özellik başarılı bir şekilde görevini yerine getiriyor.

    Wi-Fi, NFC ve GPS

    Canon Camera Connect uygulaması yardımı ile uzaktan kumanda edilebilen fotoğraf makinesi bu özelilği NFC ve Wi-Fi yardımı ile hayata geçiriyor. Başarılı bir uygulama olan Camera Connect kullanımı kolay ve işe yarıyor. GPS özelliği yardımı ile fotoğraflara konum bilgisi de eklenebiliyor.

    Pil

    CIPA standartlarına geöre 900 kare fotoğraf çekebilen fotoğraf makinesi kendi kategorisinde normal bir değere sahip. Genelde bu tarz ürünlerin kare değeri üç aşağı beş yukarı bu değerde yer alıyor.

    Fiyat

    İncelemeyi gerçekleştirdiğim Aralık 2017’de cihazın sadee gövde fiyatı 13 bin TL idi. Yazının içinde de söylediğim gibi profesyonel bir ürün olan Canon EOS 5D Mark IV, fiyatının hakkını veren bir ürün. Profesyonellere hitap ettiği için fiyat skalası da o noktada yer alıyor.

    Kimler için uygun

    Tamamen profesyonellere yönelik bir ürün olan Canon EOS Mark IV, video konusunda ciddi olanlara da hitap ediyor. İleri seviye amatörlerin de kullanabileceği bir model olan fotoğraf makinesi bütçesi sağlam kullanıcıları hedefleyen bir model.

    Beğendiklerim
    • Seri çekim hızı
    • Teknik özellikler
    • Canon Log
    • 4K video
    • Dual Pixel
    • Dual Pixel RAW

     

    Beğenmediklerim
    • Canon Log için ek ücret ödemek gerekiyor

     

    Canon EOS 5D Mark IV
    • 30.4 Megapiksel çözünürlük
    • 36 x 24 mm CMOS Full Frame sensör
    • EF objektif bayoneti
    • 61 noktalı netlik sistemi
    • Maksimum 32 bin ISO
    • Saniyede 7 kare seri çekim hızı
    • 30fps 4K video kayıt desteği
    • Dual Pixel desteği
    • 3.2 inç 1.62 milyon piksel ekran
    • Wi-Fi ve NFC desteği
    • GPS özelliği
    • Digic 6+ imaj işlemcisi
    • Harici flaş yuvası
    • Manuel ve hazır çekim modları
    • Dual Pixel RAW
    • SD  (SDHC/SDXC ve UHS-I destekli) ve CF (UDMA 7 uyumlu) olmak üzere 2 farklı bellek yuvası

    Genel özelliklerini değerlendirdiğim ve 1 hafta kullanma imkanı bulduğum Canon EOS 5D Mark IV, bu model ailesinin geldiği son noktayı gösteriyor. Bir önceki modelin geliştirilmiş hali olan Mark IV, çıtayı çok yukarı taşıyor. Teknik özellikleri bakımından muhteşem bir ürün olan fotoğraf makinesi Canon Log desteği ile de dikkat çekiyor. Bu destek standart olarak gelse ve ek bir ödeme ile kullanılmasa daha iyi olurdu sanki. Ama bu ürünü herkesin video için kullanmayacağını düşünürsek biraz mantıklı bir adım gibi görünüyor.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN