Fotoğraf makineleri gelişen teknoloji ile beraber iyiden iyiye pahalı cihazlar haline geldi. Özellikle orta ya da üst seviye modellerin fiyatı ikinci el otomobil fiyatları ile yarışıyor. Objektif, flaş ve benzeri aksesuarları da hesaba katınca güzel bir sete sahip olan bir fotoğrafçının bu ekipmanlarına gözü gibi bakması gerekiyor.
Yine de kötü bir olay oldu ve fotoğraf makineniz çalındı. Yüzde 100 garantisi olmamakla beraber çalınan fotoğraf makinenizi bulmanın bazı yöntemleri var.
Dikkatli olun!
Ancak baştan uyarmak isterim: Bu yöntemleri uygulayıp uygulamamak size kalmış. Kötü niyetli kişilerle karşılaşabilme ihtimali olduğundan bu yöntemleri kullanırken dikkatli olmanızı öneririm. Suça bulaşmış kişilerle temas etme ihtimaliniz olduğundan bu yöntemleri kullanırken kolluk kuvvetlerinden yardım almanız gerekebilir.
İlk adım
Fotoğraf makineniz çalındığında ilk yapmanız gereken şey haliyle polise gitmektir. Fotoğraf makinenizin çalındığını bildirmeniz önemli bir konudur. Bu arada makinenizinin faturasının da sizde olduğuna emin olun. Olası bir bulunma durumunda fotoğraf makinesinin size ait olduğunu ispatlamanız ancak bu fatura ile mümkün olacaktır.
Stolencamerafinder.com
İkinci adım ise internette bu iş için açılmış sitelere gitmek. Kayıp ya da çalıntı fotoğraf makineleri konusunda en bilinen sitelerden biri stolencamerafinder.com. Bu sitenin amacı belli bir fotoğraf makinesi ile çekilen ve internete yüklenen fotoğrafları bulmak. Bunun için önce çalınan fotoğraf makineniz ile çekilmiş bir fotoğrafı bu siteye yüklüyorsunuz. Stolencamerafinder bu yüklenen fotoğraftaki bilgileri internette tarıyor ve benzer makine ile kayıt edilmiş fotoğrafları bulup size sunuyor.
Temelde ücretsiz bir servis olan stolencamerafinder.com’un bazı ek özelliklerine aylık ücret ile erişebiliyorsunuz. Ama ücretsiz sürüm de temel anlamda iş görüyor.
Cameratrace.com
Bu site de benzer bir mantıkla çalışıyor. Fotoğraf makinenizin seri numarasını giriyorsunuz ve internete yüklenen benzer fotoğrafları bulup size gösteriyor. Ancak bu servisi kullanmak ücretsiz değil. Her bir fotoğraf makinesi için 10 dolar ücret isteyen site bu bedeli bir kez alıyor. Sonrasında siz siteyi ücretsiz olarak kullanıyorsunuz.
Her ne kadar bu iki site öne çıksa da farklı sitelerde de benzer hizmetler sunuluyor. Ben bu iki siteyi örnek verdim ama internette yapacağınız araştırma farklı bir iki sonuç daha getirecektir.
Elbette bu sitelere girip üye olmak ya da ücret ödemek size fotoğraf makinenizi getirmiyor. Örneğin bu siteler sayesinde sizin fotoğraf makineniz ile çekilen bir fotoğrafı buldunuz. İkinci adım olarak bu fotoğrafın nerede çekildiğini öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için ise kullanacağınız araç Google imaj arama motoru (images.google.com). Bu adreste elinizdeki fotoğrafı arayabiliyorsunuz. Bu adreste ayrıca fotoğrafların nerede yüklendiği de bulunabiliyor.
Benzer bir iş için Google Maps de kullanılabiliyor. Google Maps’e yüklenen fotoğraflarda (eğer coğrafi etiketleme açıksa) konum bilgileri de görüntülenebiliyor. Bu sayede fotoğrafın nerede çekildiğini de görebiliyorsunuz. Böylece en azından fotoğraf makineniniz nerede olduğunu konum olarak öğrenmiş oluyorsunuz.
Diyelim ki fotoğrafın nerede ya da kimin tarafından yüklendiğini buldunuz. İşin zor tarafı buradan sonra başlıyor. Doğrudan bir isme ulaştıysanız işiniz nispeten kolay. Zira bu isimle (bir firma da olabilir) temasa geçerek fotoğraf makinesinin size ait olduğunu anlatarak cihazınızı geri isteyebilirsiniz. Karşı taraf da insaflı biriyse fotoğraf makinenizi geri alabilirsiniz. Ama yazının başında yaptığım uyarıyı hatırlatmak isterim: Bu tip kişisel temaslarda dikkatli olmanızda fayda var. Karşınızdaki kişi fotoğraf makinesini çalan bir hırsız olabilir.
Eğer insaflı değilse ya da cihazı geri vermek istemezse hukuki yolları kullanmak gerekebilir. Biraz uzun ve dolambaçlı olsa da bu saatten sonra hukuki yollar dışında fazla bir seçenek kalmayacaktır. Önerim bu yolları kullanmanız yönünde olacaktır.
Biraz meşakkatli ve sonucu garanti olmasa da çalınan bir fotoğraf makinesini nasıl bulabileceğinizi anlattım. Bu yöntemlerin garantisinin olmadığını, belli riskler taşıdığını ve dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha hatırlatayım. Siz yine de ekipmanlarınıza gözünüz gibi bakın ve onları kötü niyetli kişilerden uzak tutun.
Işığınız bol olsun…