Şeylerin İnterneti (Internet of Things /IoT)
1999 yılında Kevin Ashton “Nesnelerin İnterneti” ( Internet of Things /IoT) terimini ilk kullandığında, eminim kimse neyden bahsettiğini anlayamamıştı. Bu terim ile Ashton; bilgisayar, cep telefonu ve tabletler dışında internete bağlanabilen “şeylerden” bahsediyordu. Günümüzde “Nesnelerin İnterneti” olarak da ifade edilebilecek olan bu terim ile internete bağlanan buzdolabı, televizyon, futbol topu, giyilebilir cihazlar hatta bir ağaçtan bahsediyoruz.
Günümüzde kullanılmaya başlayan ve gelecekte de hayatımızın tam anlamı ile bir parçası olacak şeylerin interneti ile cep telefonlarımızdan televizyonumuzu kontrol edeceğimiz, arabamızı yönetebileceğimiz, evimize girerken kapıyı açabileceğimiz bir çağı yaşamaya başladık.
Şeylerin interneti’nin genel tanımı;
Çevremizde gördüğümüz fiziksel nesnelerin, üzerinde ya da içinde gömülü olan teknolojiler ile aralarında iletişim içinde olması olarak tanımlayabiliriz.
Şeylerin interneti ile internete bağlanan cihazlarla birlikte, çevremizdeki neredeyse bütün eşyaların, veri üretip çevirimiçi olduğu ve sadece hayal gücümüz ile sınırlı dijital bir dünyanın eşiğinde olduğumuzdan bahsediyorum. Tüm elektronik ve dijital aletlerin birbirine bağlandığı ve etkileşime geçtiği günler oldukça yakın. Belki de gelecekte “akıllı telefon” dediğimiz cihazların o kadarda akıllı olmadıklarını, onların yerini nesnelerin interneti kapsamına giren cihazların alacağını söyleyebiliriz. Gelecekte insanlar, her an ve her yerden etrafındaki eşyalarla dijital etkileşimde olacak, hatta üzerine giydiği kıyafetler veya derilerinin altına yerleştirilmiş aletler sayesinde çevresindeki her şeyle sürekli bağlantı halinde olacak.
Çevremizde gördüğümüz ya da göremediğimiz neredeyse bütün cihazların akıllı sensörler ile donatıldığı, bu cihazların birbirleri ya da sahipleri ile bağlantılı oldukları günler çok yakın diyebiliriz.
Düşünsenize deri altına yerleştirilen bir alet, kan şekerinizi ölçüyor, nabzınızı kontrol ediyor, ne kadar yürüdüğünüzü size düzenli olarak raporluyor. Buzdolabınız internete bağlanıp yazılımını güncelliyor, içindeki besinlerin tazelik durumu hakkında siz bilgi veriyor. Akıllı arabanız internete bağlanıp, ne zaman bakım yaptıracağınızı, en yakın benzin istasyonunun nerede olduğunu söylüyor.
Bütün bu şeylerin oluşturduğu verilerin büyüklüğünü düşünün. Bunları değerlendirip size en uygun olanların gönderilmesi için yapılacak analizi. Bütün bunları daha yaşamadan, ne kadar büyük bir potansiyele sahip oldukları konusunda fikir yürütmek bile oldukça güçleşiyor.
Günümüzde, dünyada bulunan fiziksel öğelerin %99’unun internete bağlı olmadığı bilgisinden yola çıkarak, daha fazla insanın, süreçlerin, yeni verilerin ve en önemlisi daha ismini bile koyamadığımız şeylerin internete bağlandığı düşünündükce, inanılmaz şeylerin olacağı ve inanılmaz deneyimlerin yaşanacağı kaçınılmaz oluyor.
Dünyada internet veri trafiği hızla büyümekte. Yapılan istatistiksel çalışmalar sonucunda 2016’nın sonuna kadar, veri merkezi trafiği yaklaşık 6.6 ZetaBayt’a ulaşacak.
Milyarlarca akıllı “şey” birbiriyle iletişime geçip, veri alışverişi yapmaya başladığında artık tek sınır, hayal gücümüz olacak.
Şeylerin interneti ile yakın gelecekte aklımızı gelen hemen her şeyin internete bağlanacak olması, beraberinde üretilecek büyük miktardaki veri, ekonomik güç ve belki de sorunlar getirecek. İnsanoğlu, bu süreçte sorunlara çözümler bulup hayatı daha yaşanılır hale getirecektir.
“Şeylerin interneti” ile birlikte, çoğunlukla bilgisayar veya telefon ile erişilebilen internet ağlarında, daha basit ve özel işler yapan cihazların oranı da artacak.
2020 yılına gelindiğinde dünya genelinde şeylerin interneti konusunda istatistiksel verileri paylaştığımızda aslında daha yolun çok başında olduğumuzu görüyoruz.
Gartner verilerine göre: 2020’ye kadar “şeylerin interneti” dünya genelinde yaklaşık 1.9 Trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturacak. Yine 2020’ye kadar 30 Milyar “şey” internete bağlı olarak birbirleri ile iletişime geçiyor olacak. 2020’ye kadar internete bağlanabilecek insan sayısının 5 Milyar olacağı tahmininden yol çıkarak, insanların dışında internet bağlantısı olan “şeylerin” oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.