Teknoloji ve Sosyal Medya çağında yaşıyoruz. Neredeyse her yaştan, hayatın her anında teknoloji ile yüz yüzeyiz. Gerçek hayatta veya sosyal medyada yaşantımızın bir şekilde içinde olan bazı şirketlerin aslında yaptığı işle alakalı herhangi bir içerik ya da üretimde bulunmadıkları, fakat sektörlerinde dünya lideri olduklarını görüyoruz. Bu yazımda; dünyada sektöründe büyük isim yapmış, bunun yanında sıfır mülkiyeti olan 4 farklı şirketten bahsetmek istiyorum. Bu şirketler: Uber, Facebook, Alibaba ve Airbnb
Uber:
Uber, dünyanın en büyük taksi kiralama şirketi fakat kendine ait taksisi bulunmuyor. 2009’de kurulan Uber halen dünyanın 220 kentinde faaliyet gösteriyor. Uber kullanıcıları aplikasyonla kendilerine en yakın taksiyi çağırabiliyorlar. Taksinin müşteriye ulaşma süresi, plakası gibi bilgiler cep telefonu vasıtasıyla taksiyi çağıran kişiye ulaştırılıyor. Uber taksilerinin fiyatları o kentteki klasik taksi fiyatlarının altında oluyor. Uber, taşıma ücreti üzerinden komisyon alıyor. Günümüzde neredeyse bütün akıllı telefonlar için Uber uygulaması bulunuyor. Uber uygulamasının arkasında Google’da bulunuyor. Harita uygulaması olarak Google Maps kullanılıyor. 2014 sonu bilgilerine göre Uber, yaklaşık 40 Milyar dolar değer üzerinden yeni yatırımcı alarak, halka açılma öncesi sermaye alan ilk değerli şirket oldu.
Bulunduğu bölgede sadece taşıma ücreti üzerinden komisyon alma konsepti ile çalışan bir şirketin bu kadar değerli olması, uygulamaya gösterilen ilgi ile birlikte inovatif düşüncenin ne kadar önemli olduğununda bir göstergesi.
Facebook:
Dünyanın en popüler sosyal medya şirketi olan Facebook, herhangi bir içerik üretmeden, tamamen kullanıcılarının içeriklerini paylaşarak bu günkü konumuna gelmiş durumda.
Kullanıcılar yakın arkadaşlarının nerede olduğunu ya da ne yaptığını sormak için aramak yerine, Facebook’tan öğrenmeyi tercih ediyorlar. Merak ettiği insanların profillerine ilk önce Facebook’tan bakıyor, nereye gidileceğini, ne yapacağı gibi şeyleri bu siteye soruyor. Facebook, 2015’in en değerli küresel markaları arasında 12. sırada yer almasına rağmen değerinde en çok büyüme kaydeden şirket oldu. Facebook’un son dört yıl içindeki kazandığı büyüme değeri de %272. 2008 yılında MySpace’i tahtından indirerek kendi kategorisinde dünya lideri haline gelen Facebook, ülkemizde de oldukça popüler. Son zamanlarda popülaritesi azalmaya başlayan Facebook, özellikle Twitter ve instagram kullanımındaki artıştan olumsuz yönde etkilenmekte. Facebook’un marka değeri yaklaşık 36.5 Milyar dolar.
Alibaba:
Çin’in e-ticaret lideri Alibaba, Amazon ve Walmart’ı geride bırakmış durumda. Hiç perakende satış mağazası bulunmamasına rağmen en değerli e-ticaret markası haline gelen Alibaba’nın Kasım 2014 tarihinden bu yana pazar değeri 265 milyar dolardan 199 milyar dolar civarına gerilemiş durumda. Yılın ilk çeyreği itibariyle, 96 milyar dolar satış geliri elde eden Alibaba, yıl bazında yüzde 40 büyüme sağladı. Ayrıca yıl genelinde 394 milyar dolarlık satış yapan firma, en yakın rakibi Amazon’un 150 milyar dolarlık satış tahminini de ikiye katlamış durumda.
Airbnb:
2008 Ağustos’ta ABD San Francisco’da kurulan Airbnb, dünya çapındaki konaklama yerlerini keşfetmek ve gerekirse de rezerve etmek için kullanılan bir akıllı telefon uygulaması. Yine aynı şekilde Airbnb’de kendine ait herhangi bir kiralık taşınmazı olmamasına rağmen, kişilerin kiralıklarını ya da firmanın anlaşma sağladığı yerlerin kiralanması konseptinde çalışıyor. Bu güne kadar Airbnb sistemi üzerinden 25 milyonun üzerinde kişi, kiralama hizmeti almış durumda. Uygulama, dünyada 34 binden fazla şehirde, 160’dan fazla ülkede kullanılıyor. Bu uygulama çerçevesinde dünyada bir milyondan fazla kayıtlı yer bulunuyor. Bu sistem içinde en ilginç olanda kiralanacak durumda olan her türden yerin uygulama içinde kendisine yer bulması. Örneğin bu uygulama ile dünyada 600 den fazla şato kiraya verilebilmekte.