Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerOyunBulut Oyun Platformları Nedir? Oyun performansı Bulut Üzerinde Nasıl?

    Bulut Oyun Platformları Nedir? Oyun performansı Bulut Üzerinde Nasıl?

    80’lerde oyun oynamak daha çok Commodore 64 ile “kafa ayarı” ile boğuşmak anlamına gelirdi. 90’larda ise disket çektirmek modaydı. 2000’lere gelindiğinde artık kutulu oyun döneme sona ermeye başladı. 2003 yılında kurulan Steam dijital oyun anlayışı ile bunu sağladı. Aradan geçen 20 yılın ardından nihayet bilgisayar oyunları yeni bir değişimin eşiğinde. Tıpkı film ve dizi platformları gibi bilgisayar oyunları da artık bulut ortamıyla tanışıyor. Oyuncular bulut üzerinden her türlü cihaz ile oyun oynama dönemine giriyor.

    Bulut
    Bulut oyunları ile güncelleme ve harddiskte yer ayarlama gibi dertlere son

    Bulut Oyun Yakın Gelecekte Yeni Akım Olacak

    Netflix’in ev eğlence sektöründeki inovasyonunu herkes biliyor ve takdir ediyor. DVD kiralama dönemini bitiren Netflix kullanıcılara geniş bir katalog sunuyor. Bu sayede internet üzerinden film, dizi, belgesel gibi içeriklere ulaşabiliyoruz. Benzer bir hamlenin oyun sektöründe yaşanması doğal olarak zaman aldı. Çünkü oyunların etkileşimli yapısı, filmlerin statik yapısından ayrılıyor. Oyuncuların özellikle gecikmeme yaşamaması için bulut platform sağlayıcıları var gücüyle çalışıyor. Bu yazımızda birkaç aydır test ettiğim bulut platformlarını inceleyeceğiz.

    Bulut
    Bulut oyunları Geforce Now ile uyumlu olmalı

    Geforce NOW ile her türlü cihaz güçlü bir PC’ye dönüyor

    Ünlü ekran kartı üreticisi ve teknoloji şirketi Nvidia, Geforce Now ile oyuncularını buluta taşıyor. Geforce Now farklı ülkelerde farklı hizmet prensiplerine sahip. Örneğin Türkiye’de Turkcell ile ortaklık kuran Nvidia, Gameplus üzerinden bulut hizmetini sağlıyor. Genel olarak platform Steam, Epic, GOG, Origin gibi büyük platformlara bağlı işliyor. Oynamak istediğiniz bir oyunu uyumlu bir platformdan satın almanız gerekiyor. Yalnız burada bazen yanlış anlaşılma oluyor. Geforce Now ile bütün oyunları oynamanız mümkün değil. Oyunlarınızın Geforce Now ile uyumlu olması gerekiyor. Nvidia, hızla her hafta yeni oyunları kataloğuna ekliyor. Dying Light 2, Cyber Punk 2077, Control gibi büyük oyunlar genelde destekleniyor. Yine de bir oyunu Steam veya benzeri bir platformda satın almadan önce Geforce Now’da kontrol etmeniz gerekiyor.

    Ücretlendirmeye geldiğimizde ise Türkiye için haftalık 44,9, aylık 89,9 lira gibi seçenekler var. Uzun dönem kullanıcılar için 3 aylık geçerli 199 ve 6 aylık 375 lira paketler bulunuyor. Ücretli paketler RTX ve 1080p çözünürlük de destekliyor. Yurt dışında 4K ve 120FPS desteği olsa da Türkiye’de henüz böyle bir seçenek yok. Yine de bulut üzerinden çok güçlü bir PC’de oyun açtığınızı düşünebilirsiniz. Performansa gelecek olursak şahsen çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Genel olarak hissedilir seviyede olsa da çok düşük bir gecikme yaşanıyor. Fakat oyun deneyimini baltalayan bir sıkıntı yok. Nvidia, bulut yatırımlarını en çok yapan ve bu alanda en popüler çözümlerden biri.

    Xcloud
    Uyumlu bir bölge seçtiğinizde Xbox uygulamasında Bulut seçeneği beliriyor

    Microsoft Xcloud Fiyat Performans Açısından Rakipsiz

    Microsoft ise bir süredir Xcloud hizmeti ile bulut beta testlerine devam ediyor. Xcloud için şu aşamada sadece Game Pass Ultimate aboneleri yararlanıyor. Fakat Türkiye’de Xcloud resmi olarak başlamış değil. Dolayısıyla Game Pass Ultimate abonesi olsanız da bulut oyunlarını açamıyorsunuz. Ancak VPN ve bölge değiştirme gibi yöntemlerle deneme yapabilirsiniz. Ben Hollanda’da Xcloud’ı denedim. Game Pass üzerindeki oyunların 100 civarını bulut üzerinde oynayabiliyorsunuz. Neredeyse her hafta performansta iyileşme gördüğümü itiraf etmeliyim. Xcloud, 1080p çözünürlük sağlıyor ve oyunlarınız Series X konsolu kalitesinde çalışıyor. Bana kalırsa bulut için en iyi fiyat/performans paketini Microsoft sağlıyor.

    Her iki platformda da stabil ve yüksek hızlı internet çok önemli. Ben Hollanda’da 40mbit ile sorunsuz denilebilecek şekilde iki sistemde de oynadım. Ancak sunucuya yakınlık gibi faktörleri de unutmamak gerek. Bunun için de mutlaka deneme yapmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle işlemci krizi nedeniyle artan donanım fiyatlarına karşı bulut bence çok önemli bir alternatif. Bu alana yatırım yapan Google ve Sony gibi başka büyük isimler rekabeti artırıyor. Açıkçası Halo Infinite oyununu eski bir dizüstü bilgisayarımda bitirdikten sonra geleceğin bulut olduğuna ikna oldum. Oyun kurmadan, yama indirmeden, akıllı televizyon ve telefon dahil her yerde oyun oynamak büyük bir lüks. İnternet hızı ve kalitesinin artmasıyla birkaç yıla birçok oyuncunun buluta geçeceğine eminim.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN