Eğer akıllı cihazların son yıllardaki evrimini yakından takip ediyorsanız, mobil cihazların hemen yanı başında yükselen yeni bir kavramı; giyilebilir teknolojiyi mutlaka görmüşsünüz demektir. Teknolojinin yapabilecekleri konusunda bambaşka bir perspektife sahip olan giyilebilir ürünler, gün geçtikçe hayatımızın çeşitli alanlarına yerleşiyorlar ve yapabildikleri hiç de küçümsenecek işler değil… Bu yazımızda giyilebilir teknolojiyi, yeni ve en son trendlerini inceleme fırsat bulacağız.
Moda ve teknolojinin ortak trendi: Giyilebilir Teknoloji!
Internot Of Things (Nesnelerin İnterneti – IoT) içerisinde yer alan kablosuz giyilebilir teknoloji ürünlerinin sahip olduğu en büyük özellikleri, insanı en iyi şekilde anlayacak ve analiz edecek bir yapıda olmalarıdır. Kalp ve nabız atışlarımız, adımlarımız, mimiklerimiz, el ve göz hareketlerimiz… Kısaca bize dair ve varsa bunları veri olarak alan giyilebilir teknoloji ürünleri, bunları yorumlayarak bize sonuç verirler. Örneğin bir akıllı saati ele alalım: Spor yaparken adımlarımızı sayabilir. Adım sayımızdan yola çıkarak kat ettiğimiz mesafeyi ölçebilir, ortalama bir kalori hesabı çıkararak spor programımıza uyup uymadığımızı bize söyleyebilir.
Giyilebilir teknolojinin marifetleri ilk kuşak ürünlerde daha çok spor ve sağlık alanlarında ağırlıklı iken, bugün yapay zekâya sahip birer asistan halini almaktalar. Akıllı saatler ve bileklikler, eğlence sektöründe yıldızı parlayan VR (Sanal gerçeklik) gözlükleri, akıllı takılar, akıllı gözlükler hatta akıllı kıyafetler… Başlı başına kendi moda ve trendini yaratan son derece kullanışlı bir teknolojiden bahsediyoruz. Zira giyilebilir teknoloji ürünü akıllı cihazlar sayesinde akıllı telefonlarımıza, hatta bilgisayarlarımıza kablosuz olarak bağlanarak müzik dinlemekten, arama ve mesajlaşmaya; spor ve fitness uygulamalarından, yönetim ve iş organizatörlüğüne kadar; pek çok görevi yapabiliyoruz. Sahip oldukları teknolojilerle ve gittikçe güçlenen yazılımları sayesinde giyilebilir teknolojiler, bize artık daha yakınlar ve bizi daha fazla anlıyorlar.
Sıra dışı teknolojik ürünler, sıra dışı yeteneklere sahipler!
1) Levi’s Commuter Trucker Jacket
“Akıllı kıyafet” kategorisindeki en somut ürünlerin başında gelen bu ceket, 2017’nin sonlarına doğru 350$’lık bir etiketle piyasa çıkacak. Sıradan bir ceket için gerçekten uçuk bir rakam değil mi? Yapabildiklerini öğrenince, fikrinizi değiştireceğini düşünüyorum.
Commuter Trucker ceketinin sol kolunda yer alan touchpad aracılığıyla müzik çalarınızı kontrol edebilir, gelen aramaları kabul etme/reddetme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Hafifçe dokunduğunuzda size saati söylemek gibi birçok temel fonksiyona sahip olacak bu ceket, tek şarjla birkaç gün boyunca kullanılabilecek.
2) Microsoft HoloLens
Gelecekten avuçlarımıza düşmüş gibi görünen bu karmaşık gerçeklik başlığına dair Microsoft henüz bir çıkış tarihi duyurmamış olsa da, geliştiriciler için sunulan kitler çoktan tükendi bile. HoloLens, derinliği algılayan bir kameranın yardımıyla baş ve el hareketlerinizi takip ederek bulunduğunuz ortamdaki nesnelerin üzerine üç boyutlu holografik görüntüler yerleştirebiliyor.
Bu “iliştirilmiş” görüntüler tam olarak birer gerçek 3D model gibi işliyor ve ellerinizle bu nesneleri manipüle edebilmeniz mümkün oluyor. HoloLens, şu anda çeşitli geliştiricilere Microsoft tarafından sağlanmış durumda ve bu işlevselliğe uygun oyunların ve uygulamaların geliştirilmesi adına kullanılıyor.
3) Blocks
Başlangıçta Intel’e ait bir yarışmada fikir olarak ortaya çıkan bu akıllı saat, tıpkı Google’ın Project Ara çalışması gibi modüler yapıda olmayı ve kullanıcıların istedikleri özellikleri cihazlarına ekleyip çıkarabilmelerini amaçlıyordu. Project Ara ile en büyük farkı, bu modülerlik bir akıllı saat için uygulanacaktı. Müşteriler ana ekran ve işleticiyi satın aldıktan sonra temassız ödeme, daha büyük pil, GPS radyo, kalp atışı sensörü gibi özellikleri modüler olarak akıllı saatlerine ekleyerek kullanabileceklerdi.
Blocks’ın takipçileri, onu gerçekten de uzun süredir bekliyorlar. Birkaç defa ertelenen tedarik tarihlerinden sonra, artık bir süredir bazı beta testi kullanıcıları bu akıllı saati deniyorlar. Tahminler 2017’nin üçüncü çeyreğinden sonra piyasaya çıkacağı yönünde.
Teknoloji ve Moda! Giyilebilir ürünler, bu iki kavramı yan yana getirdi.
Şu anda birçoğumuzun bildiği hatta kullandığı akıllı saatler ve bileklikler üçüncü ve dördüncü nesilleriyle piyasadalar. İnsanın giyim ve aksesuarını betimleyen moda olgusu yavaş yavaş bu alana da dokunarak, başlı başına bir trend oluşturuyor. Akıllı saat ve bilekliklerle gösteri ve defileler yapılıyor, mevsimin ve sezonun trendleri belirleniyor. Sizler için bu yılın birkaç trend haberinden de kısaca bahsedeceğim.
Şıklığın adı sorulduğu zaman akla gelebilecek iki isim: Emporio Armani ve Diesel… Bu firmalar da kendi tasarım anlayışlarına uygun ve stil sahibi akıllı saatler üzerinde çalışıyorlar. Her iki markanın akıllı saatlerinde de AMOLED ekran ve Snapdragon Wear 2100 işlemcisini görüyoruz. Emporio Armani Connected ve Diesel On isimleriyle gündeme gelen bu akıllı saatlerden sonra, daha pek çok giyim ve aksesuar firmasının da kendi prototiplerini üretebileceğini söylemek öyle sanıyorum ki yanlış olmaz. Hâlihazırda Michael Kors, Fossil, Hugo Boss ve Tomy Hilfiger markalarında da akıllı saat çalışmaları yapılıyor ve ürün prototipleri birer birer gün ışığına çıkıyor.
Artık giyim ve aksesuarın hatırı sayılır isimleri, moda anlayışlarını teknoloji ile buluşturuyor ve rekabetlerini burada sürdürmeyi hedefliyorlar.