Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBozuk Bir Hafıza Kartı Nasıl Düzeltilir?

    Bozuk Bir Hafıza Kartı Nasıl Düzeltilir?

          Günlük hayatta cep telefonlarında, bilgisayarda ve çoğunlukla da dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan hafıza kartlarının bozulması oldukça sinir bozucu olabiliyor. Hafıza kartının defalarca yeniden takılmasına rağmen, okunmaması ya da kartın takıldığına dair herhangi bir belirtinin bile olmaması, eminim insanda kötü bir his oluşturur. Bozulduğu düşünülen hafıza kartları, donanımsal olarak hasar görmediği taktirde, aşağıda sayacağım yöntemler ile üzerindeki bilgilere ulaşma şansı bulunuyor.

    Hafıza Kartı Kilit Kontrolü

          Bazen, bozulduğunu düşündüğünüz hafıza kartının kilidinin kapanması söz konusu olabilir. Bütün hafıza kartlarında güvenlik amacı ile kilit mekanizması bulunur. SD kartlar, üzerine kaydetmeye karşı korunmak amacıyla kilitlenebilir. Kartın içindeki bilgi okunabilir fakat üzerine yazmak ya da dosya silinmek istenildiğinde izin verilmez. Kilitlenmiş bir SD karttaki bilgi salt okunur olarak açılır ve ancak farklı bir ortama kaydedilebilir. Hafıza kartına yazma konusunda sorun yaşandığında, kartın kilidinin kontrol edilmesinde yarar vardır.

    Windows’da SD Kart Kontrolü

          Windows işletim sisteminde SD kart düzgün çalışmıyorsa, sistemde yerleşik olarak bulunan sistem araçları kullanılarak düzeltme işlemi yapılabilir.

          Windows işletim sisteminde,  ekranın sol alt kısmında bulunan Windows simgesinin yanındaki arama butonu seçilerek gelen ekrana ” CMD” yazılıp, bulunan komutun üzerine gelip, farenin sağ tuşu tıklandığında gelen pencereden   “Yönetici olarak çalıştır” seçildiğinde, komut çalıştırma ekranına geçiş yapılır. Komut çalıştırma ekranında, hangi disk biriminde sorun var ise ilgili disk için “ chkdsk  ” komutu girilir. Bu komut, ilgili sürücünün  kontrol edilmesi anlamına gelir. Hafıza kartı takıldığında disk sürücüsünün ismi D veya F şeklinde gözüküyorsa, komut ” chkdsk D: ” veya ” chkdsk F:” şeklinde yazılmalıdır.

          Bu işlem sonucunda seçilen disk sürücüsü, Windows işletim sistemindeki yerleşik disk kontrol aracı ile taranır. Chkdsk aracı bozuk bölümler, kayıp kümeler, çapraz bağlanmış dosya ve dizin hatalarına ilişkin sorunları bulup düzeltebilir. Chkdsk aracı ile aynı zamanda ek komutlar da çalıştırılabilir. Örneğin chkdsk /F /V gibi. Ek komutların etkisi konusunda internet araştırması yapılabilir.

    MacOS’da SD Kart Kontrolü

          Mac bilgisayarların MacOS işletim sisteminde de disk kontrolü ve arıza giderilebilmesi için yerleşik uygulama bulunur.

          ” Finder ” menüsünden  ” Git ” seçilerek, “Yardımcı Programlar” öğesi ile devam edildiğinde, gelen ekranda, “Disk Yardımcı Programı”  seçilir. Gelen ekranın sol tarafından sorun yaşanan SD kart seçilir. Uygulama, SD kartı tarayacak, bulduğu sorunları gidermeye çalışacaktır.

    SD karttaki veriyi kurtarmak için ek uygulama yüklemek

          SD karttaki dosya ve klasörlere erişimde halen sorun yaşanıyorsa, ek uygulamalar ile, kurtarma yapılabilir. Aşağıda bahsedeceğim üç farklı uygulamanın da veri kurtarma konusunda sağlam bir geçmiş vardır. Bu uygulamalar bilgisayara kurulduktan sonra, sorun yaşanan disk sürücüsünü tarayarak, veri kurtarmada yarımcı olacaktır.

          SD kart üzerinden veri kurtarmak için kullanılabilecek uygulamalara örnek olarak ilk Recuva’yı verebilirim. Uygulamanın ücretsiz versiyonu dosya kurtarmaya olanak sağlamakla birlikte, ücretli versiyonu, gelişmiş dosya kurtarma, otomatik güncelleme ve müşteri desteği sunuyor. Uygulamada kurtarmak istenilen veri türü ve sürücü ismi gibi bilgiler tanımlanarak, kısa sürede işleme başlanılıyor.

          Veri kurtarmada kullanılabilecek ikinci örnek olarak da, EaseUS Data Recovery’i verebilirim. Windows, Android ve MacOS ortamları için çözüm sunan EaseUS’un ücretsiz versiyonunda veri kurtarma sınırlıyken, ücretli sürümünde sınırsız veri kurtarmaya olanağı bulunuyor. Uygulamanın ücretli sürümünde aynı zamanda teknik destek hizmeti de bulunmakta.

          SD Karttan veri kurtarma konusunda verebileceğim son örnek PhotoREC. Metin tabanlı bir arayüz kullanan PhotoREC, açık kaynak ve  ücretsiz bir uygulama olarak öne çıkıyor. Windows, Linux ve MacOS versiyonları bulunuyor. Uygulama, SD kartta bulunan sadece fotoğrafların kurtarılmasını sağlayabiliyor.

          Hafıza kartı modellerine bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.

          Twitter takip için @salihertugrul

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN