Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBluetooth 4 ve 5 standartlarının farkları

    Bluetooth 4 ve 5 standartlarının farkları

    Bluetooth, günümüzde tüm elektronik cihazlarda kullanılan en popüler kablosuz teknolojilerden birisi. Bluetooth 4 oldukça yaygın bir şekilde tercih edilirken, sn 1-2 yılda Bluetooth 5’li ürünler de çoğalıyor. Peki Bluetooth 4 ve 5 farkı nedir?

    Ses sistemlerinden konum hizmetlerine, veri aktarımından ve cihaz ağlarına kadar birçok noktada Bluetooth, günlük hayatımızda önemli bir rol sahibi. Ancak bu durum her zaman böyle değildi. Bluetooth 4.0, 2014 yılında bir güncelleme ile küçük cihazlar arasında artan kablosuz bağlantı talebini karşılamak için yeni bir özellik olan Bluetooth Düşük Enerji (BLE) özelliği ile piyasaya sunuldu. Bu sürüm kulaklık, akıllı bileklik gibi birçok cihazın pil ömrünü olumlu etkilerken, diğer yandan spor amaçlı giyilebilir cihazlar gibi ürünlerin de hayatımıza girmesinin önünü açtı. Sürümün diğer özellikleri arasında düşük enerjili güvenli bağlantı ve bağlantı katmanı gizliliği de yer aldı.

    Bluetooth’un bu iki farklı sürümünün hemen hemen aynı şeyleri yaptıkları için, bir cihazda çalışıp diğerinde çalışmayabilecek kendi özellikleri ve farklılıkları bulunuyor. Bluetooth 4, günümüz için eski bir sürüm olabilir, ancak hala kullanımda olan cihazlarda oldukça iyi çalıştığını kabul edelim, Bluetooth 5 ise 2017’de karşımıza çıktı ve aktarım hızı, bağlanılabilecek cihaz sayısı, enerji tüketimi gibi alanlarda sunduğu gelişmelerle Bluetooth 4 öncesinin kötü izlerini tamamen sildi. Ne olduğunu merak edenler için ilk Bluetooth sürümleri, oldukça zor eşleşen cihazlar, çook uzun süren aktarım süreleri anlamına geliyordu.

    Şimdi geçmişi bir kenara koyalım ve Bluetooth 4 ve 5 standartlarının farkı nedir, özelliklerine bakarak inceleyelim.

    Hız

    Bluetooth 5, 1 Mbps’ye sahip olan Bluetooth 4’ten 2 kat daha hızlıdır ve 2 Mbps hız destekler. Olaya daha teknik bakarsak, Bluetooth 4 azami 2.1 Mbps bant genişliğine, Bluetooth 5 ise 5 Mbps bant genişliğine sahiptir.

    Menzil

    Bluetooth 4, açık alanda 50 m ve kapalı alanda 10 m menzil destekler. Bluetooth 5 ise açık alanda 200 m ve iç ortamda 40 m (görüş hattında olmak kaydıyla) destekler. Bu nedenle, evde veya bahçede dolaşırken kablosuz kulaklıklarınızla müziğinizin kesintiye uğramasını istemiyorsanız, Bluetooth 5 sizin için daha uygundur.

    Güç tüketimi

    Bluetooth 5, Bluetooth 4’e kıyasla daha az güç kullanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, Bluetooth’unuzu daha uzun süre açık tutabileceğiniz ve çok daha fazlasını yapabileceğiniz anlamına gelir. .

    Mesaj kapasitesi

    Bluetooth 4, gerçek veri yükü için yalnızca 17 ila 20 bayt veren yaklaşık 31 baytlık küçük bir mesaj kapasitesine sahipken, 255 baytlık büyük bir kapasiteye sahip Bluetooth 5, veri yükü taşımayı kolaylaştırır.

    IoT cihazları için destek

    Bluetooth 5, sunduğu geniş menzil ve hız artışı ile IoT cihazlarının gereksinimlerini kolayca karşılıyor. Bluetooth 4 ise düşük hızı ve kısa çalışma menzili nedeniyle IoT için zorlu koşullar yaratabiliyor.

    Uyumluluk

    Bluetooth 4 de Bluetooth 5 de geriye dönük desteğe sahiptir. Ancak elbette sadece Bluetooth 5, kendi standardındaki cihazlarla çalışır.

    Bluetooth 5’e gerçekten ihtiyacınız var mı?

    İhtiyacınıza göre değişir. Bluetooth 5’i yalnızca her iki cihazda da kullanıyorsanız fark yaratacaktır. Örneğin telefonunuz Bluetooth 5 destekliyorsa, ancak kulaklığınız veya arabadaki eğlence sisteminiz 5 desteklemiyorsa, yukarıdaki avantajların hiçbiri geçerli değildir. Konu Bluetooth’u güncellemek olduğunda otomobil üreticileri kötü bir üne sahip olduklarından, aracınızla ne avantajlar yakalayacağınız noktasında bu konuyu araştırmanızda fayda var.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN