Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraBiyometrik fotoğraf nasıl yapılır

    Biyometrik fotoğraf nasıl yapılır

    The American Visa in a passport page (USA) background - selective focus

    Özellikle vize başvurularında ve pasaportlarda kullanılan biyometrik fotoğrafın nasıl yapılacağını bu yazıda anlatıyorum.

    Pasaport ya da vize başvurularında kullanılan fotoğrafların özel olması gerekiyor. Özellikten kastım ise yüzün net olarak görünmesi, belli boyutlarda basılmış olması ve ülkeden ülkeye değişebilen standartları karşılaması gerekiyor. Günümüzde herhangi bir fotoğrafçıya gittiğinizde istediğiniz boyutlarda biyometrik fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Gelişen teknoloji ile evde de bu tarz fotoğraflar çekip kendiniz bastırabilirsiniz. Böyle bir niyetiniz varsa size yardımcı olacak ve yol gösterecek bazı ipuçlarını paylaşmak isterim:

    Detayları öğrenin

    İlk olarak şunu bilmeniz gerekiyor: Her biyometrik fotoğraf aynı değildir. AB ülkeleri genelde aynı boyut ve tarzda fotoğraf isterken, Çin ya da ABD gibi ülkelerde fotoğraf boyutu ve tarzı ufak tefek farklılıklar içerebilir. Ancak boyut dışında genel beklentiler aynıdır: Yüzün net görülmesi, türban kullanıyorsanız bunun yüzünüzü kapatmaması gibi şartlar bulunuyor. Ayrıca fotoğrafın ışıklı bir ortamda çekilmiş olması, yüz detaylarını göstermesi de şart. Ek olarak şapka ve benzeri aksesuar kullanarak çekilen fotoğraflar da genelde kabul edilmiyor. O bakımdan hangi ülkenin vizesine başvuruyorsanız detayları öğrenmek gerektiğini unutmayın. Bunu vize başvuru bürosundan ya da o ülkenin internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

    biyometrik_01

    Örnek vermesi açısından Schengen (AB ülkelerinde istenin vize) başvurusunda kullanılan biyometrik fotoğrafın özelliklerini aşağıda paylaşıyorum (Bu arada bunların genel bilgiler olduğunu unutmayın. Güncelliği değişebilir o bakımdan başvuru öncesinde istenen fotoğrafın özellikleri ile ilgili bilgileri mutlaka araştırın):

    • Yeni ve benzer olmalıdır (6 aydan daha yeni)
    • Normal fotoğraf kağıdına renkli baskı olmalıdır
    • 35mm genişlik ve 45mm yüksekliğe sahip olmalıdır
    • Fotoğrafı çekilen kişinin yüzü objektife bakmalıdır ve başı düz olmalıdır; yüzün boyutu çenenin altından alına kadar (saçlar dahil) 29 ile 34 mm arasında olmalıdır.
    • Fon açık ve düz renk olmalıdır (açık mavi, açık gri)
    • Güneş gözlüğü takılmamalıdır
    • Baş açık olmalıdır, dini nedenlerden dolayı takılan başörtüsü hariç
    • Gözlük takılması durumunda: Camlar renkli olmamalı ve camlarda yansıma olmamalıdır; gözlüğün çerçevesi gözleri kapamamalıdır
    • Nötr bir yüz ifadesi ve ağız kapalı olmalıdır

     Çekim aşaması

    Biyometrik fotoğraf çekimi diğer fotoğraf çekimlerinde farklı değildir. Çekim aşaması aynen standart bir vesikalık gibi yapılabilir. Bu konuda daha önce hazırladığım ‘kendi vesikalık fotoğrafınızı hazırlayın’ konulu yazım size yardımcı olacaktır. Ona da göz atmanızı öneririm.

    Çekim sırasında düz ve mümkünse açık renkli bir zemin bulun. Ayrıca bir önceki paragrafta anlattığım detaylara dikkat ederek çekim yapın. Her ihtimale karşı birden fazla çekim yaparak en uygununu seçmeye çalışın. Elinizde ne kadar kare olursa istediğiniz ölçülere en uygununu bulma ihtimaliniz artar.

    Çekim sonrası

    Fotoğrafınızı çektikten sonra izleyebileceğiniz birkaç yol var: Birinci biraz Photoshop biliyorsanız istediğiniz ölçülerde hazırladığınız fotoğrafı bir sayfaya sığdığı kadar dizip baskı almak. Bu yöntem biraz zordur ve teknik bilgi gerektirir. Böyle bir doküman oluşturduktan sonra varsa evinizdeki yazıcı ve bir fotoğraf kağıdı ile kendi baskınızı da yapabilirsiniz. Yoksa herhangi bir fotoğrafçıdan da baskı alabilirsiniz.

    biyometrik_05

    Bir diğer yöntem ise online siteleri kullanmaktır. Örneğin persofoto.com sitesi yüklediğiniz bir fotoğrafı vize ya da pasaport fotoğrafına otomatik olarak boyutlandırıyor. Size sadece bu fotoğrafı kayıt edip baskı almak kalıyor.

    Ayrıca Paint gibi yazılımlarla da kendi biyometrik fotoğraflarınızı hazırlayabilirsiniz. Ancak daha önce de söylediğim gibi boyutları tutturmak o kadar kolay olmayabilir. Bu bakımdan konuyla ilgili bilgili birinden yardım almanız daha mantıklı olabilir. Öyle biri yoksa elinizdeki fotoğrafla bir fotoğrafçıya gidip baskı alabilirsiniz.

    Gördüğünüz gibi biyometrik fotoğraf hazırlamak o kadar da zor değil. Sadece belli kurallara dikkat etmek, güzel bir fotoğraf çekmek ve sonrasında bunu uygun boyutlarda basmak yeterli oluyor. Anlatması benden uygulaması sizden.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN