Bir sohbet odasında yapay zeka destekli bir robot ile konuşma olasılığınız gün geçtikçe artıyor. İşin ilginç yanı konuştuğunuz kişinin sohbet robotu olduğunu anlamaya da bilirsiniz. Yapay zeka hayatımızın her alanına girmeye başladı. Algoritmalar o kadar çok şeyi yönetiyor ki bazen bunun farkında bile olamıyoruz. Artık robotlar hangi müzik parçasının çalacağına karar verip, hangi kanalda hangi programı izleyeceğimize bile karar veriyor. Yapay zeka, sohbet odalarında bile artık boy göstermeye başladı. Bir Botla Sohbet Ettiğinizi Nasıl Anlarsınız? başlıklı yazımda, insan gibi davranan sohbet robotlarıyla konuştuğumuzu nasıl anlayabileceğimizden bahsedeceğim.
Neyse ki, sohbet robotları henüz mükemmelliğe ulaşmadı ve bir botla konuştuğumuzu tespit etmek mümkün; ancak bu, teknoloji ilerledikçe değişebilir. Şimdilik, bir botla karşı karşıya olup olmadığınızı öğrenmenin yolları var.
Anlamsız, bozuk cümleler ve garip tepkiler
En iyi sohbet robotu yapay zeka kullansa bile çoğu zaman dilin garip karmaşıklıkları ve çelişkileri konusunda sorunlar yaşar. Yapay zeka genellikle oldukça iyi sonuçlar elde etse de bazen hiçbir anlam ifade etmeyen, anlaşılmaz, bozuk cümleler veya garip tepkiler verebilir. Kendinizi, yabancı bir televizyon kanalı izlerken, dilinize çeviri yapılan bir ortamda gibi hissettiğinizde, bir botla konuşuyor olabilirsiniz.
Sabit fikirler
Sohbet robotları son derece sabit fikirli olma eğilimindedirler. İnsanlar konuşmalarında akıcı olmakla birlikte; konulara takılabilir, bırakabilir ve daha sonra yeniden ele alabilirler. Ancak, sohbet robotları, genellikle belirli bir amaca yönelik inşa edildiklerinden, ne yaparsanız yapın inatla bir konu peşinden gitme eğilimindedirler. Konuşma esnasında ne söylerseniz söyleyin, karşıdaki kişi aynı öneri veya çözüme yeniden dönüyorsa, bir botla karşı karşıya olabilirsiniz.
Tepki süresi
Yapay zeka ile sohbet ettiğinizi anlamanın bir diğer yöntemi de konuşmalara verdiği tepki süresidir. İster konuşmada ister telefonda, botlar genellikle insanlardan daha hızlı tepki verirler. Konuşma esnasında sorulan sorulara verilen cevaplar, anında bir kaynağa bakma şeklinde geri dönüyorsa, ya bir botla konuşuyorsunuz ya da dünyadaki en yetenekli müşteri temsilcisi ile görüşüyor olabilirsiniz.
Belirsizlik
Sohbet robotları anlamadıklarında, genellikle anlamsız yanıtlar vermeye göre programlanmışlardır. Bir robot olduğunun anlaşılmasını önlemek için de anlamadığı durumlarda az önce söylediklerinizi tekrar ederler. Bu durum, 1960’larda geliştirilen chatbot terapisti ELIZA’dan beri kullanılan eski bir numaradır. Bu basit bir algoritmik yapıdır. Sohbet ettiğiniz “kişi” açıklama için sürekli olarak ifadelerini değiştiriyor, konuyu ayrıştıramadığı için cümlelerin etrafından dolaşıyorsa bir yapay zeka ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Konuştuğunuz kişinin bot olduğundan şüpheleniyorsanız, sırf tepkisini görmek için ona depresyonda olduğunuzu söyleyin. Botlar genellikle buna benzer durumlara hazırlıklı olmazlar ve durumu görmezden gelirler. Söyledikleri çoğu zaman “Üzgünüm, anlamıyorum” türünden bir cevaptır. Bunun nedeni, yapay zekanın nihayetinde bir program olması ve dolayısıyla hata işleme olarak bilinen şeye sahip olmalarıdır. Eğer söylediklerinizi yorumlayamazlarsa, tekrar tekrar bir alt programa düşerler.
Sonuç olarak, bir bot ile gerçek bir insan arasındaki farkı ayırt edemeyeceğimiz zamanlar gelecek ama henüz o noktada değiliz.
Twitter takip için @salihertugrul YouTube kanalım