Bebek telsizleri ile ilk tanışmam oğlumun doğması ile birlikte 1998 yılında oldu. Üç yıl önce kızımın doğması ile birlikte ikinci bebek telsizi deneyimimi yaşadım. İlk deneyimime göre teknolojiler ve cihazlar oldukça değişmişti. Bu yüzden bebek telsizi deyip geçmeden oldukça ayrıntılı bir araştırma yapmıştım.
Piyasada oldukça farklı cihazlar bulunuyor, bu yüzden doğru cihazı seçmek ve satın almak açıkçası insanı biraz zorluyor. Bebeğiniz söz konusu olduğu için en iyi ve en doğru sistemi tercih etmek istiyorsunuz. Tercih edebileceğiniz ürünler arasında görüntülü, harekete duyarlı ve çift taraflı ses taşıyabilen çeşitli cihazlar yer alıyor. Cihazları seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında ise evinizin büyüklüğü, evinizde kablosuz olarak çalışan diğer cihazlar, bebek telsizinin pilli ya da pilsiz olması, birden fazla izleme cihazını destekleyebilmesi, karşılıklı ses taşımaya izin vermesi, ses kısma ya da artırma özelliğinin olması yer alıyor.
Hangi kriterlere göre bebek telsizi seçilmeli
- Yaşanılan evin büyüklüğü
Bebek telsizi seçerken dikkat edilmesi gereken ilk şeyler arasında yaşadığınız evin büyüklüğü ve duvarların kalınlığı yer alıyor. Bebek telsizlerinin çoğu çok kuvvetli cihazlar değil. Ortalama 50 – 60 metrelik bir kapsama alanına sahipler. Daha büyük ve çok katlı ev daha fazla alıcı verici gücüne ihtiyaç duyulması anlamına geliyor. Eğer büyük bir evde ya da çok katlı bir evde yaşıyorsanız, hele duvarlar da kalınsa bebek telsizi alırken çekim mesafesine çok dikkat etmeniz gerekiyor. - Analog ya da dijital
Analog ya da dijital derken cihazın üzerindeki ekrandan bahsetmiyoruz. cihazın sesi ya da görüntüyü analog ya da dijital olarak taşımasından bahsediyoruz. Bazı telsizler radyo sinyalleri yoluyla sesi taşırken bazıları ise dijital olarak taşıyor. Örneğin evdeki telsiz telefon ya da radyo yayınları bebek telsizinin yayınını bozabiliyor. Bu durumda çakışmayı önleyen ya da aktarımı dijital olarak yapan bebek telsizler daha uygun bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. En azından bebek telsizi üzerinden birden fazla kanal seçimi özelliği olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bu arada analog cihazlarda etrafta bulunan başka cihazların yaydığı yayınları da alma karşılaşılabilen durumlar arasında yer alıyor. Evdeki kablosuz ağı destekleyen IP tabanlı cihazlar da seçenekler arasında yer alıyor. Bu cihazların en önemli özelliği ise herhangi bir akıllı telefon, tablet ya da PC’den rahatlıkla izleniyor olabilmeleri. - Taşınabilirlik, ses kısma ve açma, ses düzeyini gösteren ışıklar
Bazı cihazlar sadece elektrik prizine takılabilirken bazı cihazlarda pil takılabilme özelliği bulunuyor. Pilli cihazlar elektrik kesildiğinde de çalışmaya devam edebiliyor ve istenilen yere taşınabilme özelliği ile kolaylık sağlıyor. İzleme cihazını cebinize koyup evin içinde rahatlıkla dolaşabiliyorsunuz. IP tabanlı cihazlarda akıllı telefonunuzu izleme cihazı olarak kullanabiliyorsunuz, bu büyük bir kolaylık sağlıyor. Eğer klasik bir bebek telsizi tercih ediyorsanız izleme cihazının üzerindeki ışıklar da çok önemli. Sesi kısıp ışıklardan bebeğinizin uyanıp uyanmadığını görebiliyorsunuz. Harekete duyarlı cihazlarda da bebek uyanıp ses çıkarmıyorsa uyandığını anlayabiliyorsunuz. Telsiz çift taraflı ses aktarımına izin veriyorsa bebeğiniz uyandığında ninni söyleyip ya da konuşarak tekrar uykuya dalmasını sağlayabiliyorsunuz.
Ben açıkçası bebek telsizi tercih ederken açıkçası evdeki kablosuz ağı kapsama alanı olarak kullanabileceğim, gerektiğinde uzaktan bağlanıp izleyebileceğim görüntülü bir sistem tercih ettim. Böylelikle akıllı telefonumdan, tabletimden ya da dizüstü bilgisayarımdan kızımı kolayca takip edebildim. Hatta ailece gittiğimiz seyahatlerde bebek telsizimizi de yanımızda götürdük. IP tabanlı bir sistem olması sayesinde havuzun kenarında otururken odada uyuyan bebeğimizi rahatça takip edebildik.
Bu arada akıllı telefonları ve tabletleri de bebek telsizine dönüştüren yazılımlar da var. Eğer eski bir tabletiniz ya da telefonunuz varsa bu cihazları bebek telsizine dönüştürmek mümkün. Ama benim deneyimlerime göre bu iş için özel olarak yapılmış cihazları kullanmak çok ama çok daha mantıklı.
Bebek telsizlerini görmek ve satın almak için buraya tıklayın…