Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBilişim Sektöründeki En Değerli Sertifikalar

    Bilişim Sektöründeki En Değerli Sertifikalar

          Bilişim sektörü, günümüz şartlarında farklı iş dallarından oluşan ve tam olarak sınırlarının belli olmadığı alanlardan oluşuyor.  Bu sektörde nitelikli eleman sıkıntısının olması, kazancında oldukça fazla olmasında etken rol oynuyor. Sektörde belli bir konuda kendini geliştirip uzmanlaşan kişiler için iş olanakları da bir hayli fazla.  Yazılım, donanım, network, proje yönetimi, sanallaştırma, bulut bilişim vs. gibi konularda kendini geliştiren ve bilgisini diploma ve sertifika ile kanıtlayan kişiler, bilişim sektörünün kendileri ile ilgili kanadında oldukça yüksek ücretler ile iş bulma şansına sahip oluyorlar. Bu haftaki ” Bilişim Sektöründeki En Değerli Sertifikalar” konulu yazımda, alındığında kişiye büyük avantajlar sağlayan sertifikalardan bahsedeceğim..

          Bir sertifika almak için mutlaka sertifika ile alakalı bir okuldan mezun olma zorunluluğu bulunmuyor. Günümüzde bilişim sektörü ile alakalı iş ilanlarına bakıldığında, sertifika sahibi olmanın ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz. Sertifika sahibi olmak, iş bulmak için bir avantaj sağlıyor olsa da, sertifikanın hakkını vererek, konusunda uzmanlaşmak, sektördeki iş devamlılığı için büyük önem taşıyor.

          Kazancın yüksek olması nedeniyle, sertifika kursuna yazılmak iyi bir başlangıç olsa da, sırf sertifika almak adına ve içini doldurmadan kazanılan sertifikanın ilerleyen sürede çok da faydalı olmadığını söylemekte yarar var.

          Alındığı taktirde iş olanaklarının en fazla olduğu sertifikalara örnekler verecek olursak:

    Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE) Sertifikası

          Microsoft tarafından verilen MCSE sertifikası, Microsoft ürünleri  konusunda çözüm uzman olmaya hak kazananlara veriliyor. Bu sertifikanın adı 2017 yılında  ” Cloud Platform ve Altyapı ” sertifikası olarak değiştirildi. Bu sertifikaya sahip olmak, sadece ülkemizde değil, bütün dünyada sertifika konusunda kendisini kanıtlamış anlamına geliyor. MCSE sertifikası sahibine, Microsoft’un yayınlanmış ya da yayınlanacak olan bütün programlarına öncelikle erişim hakkı tanıyor. Ayrıca, Microsoft bu sertifikayı almaya hak kazananlara, kendi kaynaklarını kullanma ve kendini geliştirme konusunda fırsatlar sunuyor.

          MCSE sertifikası sahipleri, kariyer hayatında yeni fırsatlar kazanmakla birlikte, çalışılan iş alanında da iyi kazanç elde etme avantajını yakalıyor..

    Information Technology Infrastructure Library (ITIL) Sertifikası

          Bilgi Teknolojileri Altyapı Kütüphanesi (ITIL) sertifikası, BT yönetimi için dünyadaki en kabul gören çerçevedir. BT yönetimini çalışılan kurumun kaynaklarına göre tasarlamak, BT operasyonları, olay yönetimi, kapasite yönetimi ve kullanılabilirlik gibi önemli uzmanlıkları içine alan bir dizi disiplinden oluşur. Bu sertifika sahipleri, BT maliyetlerini kontrol etme ve azaltma, BT hizmetlerini iyileştirme ve BT kaynaklarını dengeli kullanma konularında uzmanlık kazanırlar.

          ITIL sertifikası sahipleri, BT biriminin yönetimine katkı sağlayarak, birimin daha efektif çalışmasında büyük rol oynar. Bu sertifika sahipleri bilişim sektöründe insan kaynağı olarak oldukça rağbet gören kişilerdir. ITIL sertifikası, BT sektöründe iyi koşullarda iş bulma konusunda kilit rollerden birisini üstlenir.

    Certified Information Security Manager (CISM) Sertifikası

          Sertifikalı Bilgi Güvenliği Yöneticisinin (CSIM) ana odağı bilgi güvenliği yönetimidir. Bu sertifikaya sahip olanlar,  bir şirketin bilgi güvenliğini yönetmenin yanı sıra güvenlik protokolleri tasarlamak ve üretmek konularında çalışmaktadırlar. Günümüzde sistem güvenliğinin oldukça önem kazandığını, şirketlerin BT altyapı ve servislerinin güvenliğini sağlama konusunda büyük harcamalar yaptığını görmekteyiz. Sistem güvenliğinin bu derece popüler olduğu bir zamanda, CISM sertifikalı personel ihtiyacının da oldukça fazla olduğu gözlenmekte. Gerek yurt dışında ve gerekse de ülkemizde CISM sertifikası sahiplerinin iyi koşullarda iş fırsatları yakaladıklarını görmekteyiz.

    Project Management Professional (PMP) sertifikası

          Proje Yönetimi Uzmanlığı (PMP) sertifikası, Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI) tarafından verilen ve en tanınmış sertifikalardan birisidir. Bu sertifika, projeleri ve proje ekiplerini yönetme konusunda yetkinlik kazandırır. Bu sertifika sahipler gerek bilişim sektöründe ve gerekse de diğer sektörlerdeki projeler konusunda beş farklı alanda uzmanlık kazanırlar. Sertifika sahipleri, projenin başlaması, planlanması, yürütülmesi, izlenmesi, kontrol edilmesi ve  kapatılması konularında uzmanlık kazanır.

          PMP sertifikası alabilmek için önceden 35 saatlik bir eğitim alınması gereklidir. Alınan sertifikalar proje konusunda farklı bölümlerle de ilgili olabilir. Alınması biraz uzun süre alsa da, kazanıldığında buna değecek nitelikte işler bulunabilir.

    CISCO Sertifikaları

          Cisco sertifikası sahipleri, dünya genelinde network uzmanı olarak çalışma şansı elde ederler. Birkaç sene öncesine kadar CCNA, CCNP ve CCIE adında üç farklı sertifika programı olmasına rağmen, günümüzde bu sertifikalar varlıklarını halen korumakla birlikle, içerikleri ve uzmanlık alanlarına göre sınıflandırılmışlardır.

          Cisco’nun giriş seviyesindeki sertifikası olan CCNA (Cisco Certified Networking Associate), Network dünyasına adım atma konusunda fırsatlar sunar.

          Cisco’nun CCNA sertifikasının üzerinde profesyonel seviyedeki sertifika programı CCNP (Cisco Certified Networking Professional) vardır. CCNP sertifikası sahip olabilmek için öncelikle CCNA sertifikasına sahip olmak  gereklidir. CCNA sertifikasının geçerlilik süresi üç yıldır. Bu süre zarfında CCNP sertifikası alındığı taktirde, CCNA sertifikasının geçerlilik süresi de üç yıl uzatılır.

          İnternet dünyasının en önemli bileşenlerinden olan network konusunda sertifika sahibi olmak, iyi bir kariyer için fırsat ve kazançlı bir iş için avantaj sağlar.

          Yukarıda sayılan sertifikalar dışında yazımda yer veremediğim daha bir çok sertifika programı bulunmaktadır. Bir konuda yetkinliğin kanıtı sayılan sertifika sahibi olmak, karşılaşılacak kariyer fırsatlarını değerlendirmek için önemli avantajlar sunar.

          Twitter takibi için @salihertugrul 

          Instagram takibi için teknokafe

          Diğer yazılarıma bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN