Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBilim dünyasının popüler dehası Michio Kaku

    Bilim dünyasının popüler dehası Michio Kaku

    Bilim dünyasında uzun sayılabilecek bir süredir yenilik ve buluş anlamında kitleleri harekete geçirecek haberlerden mahrum kalıyoruz. Telefonlarımız daha akıllanıp televizyonlarımızın piksel değerleri artıyor ancak tam olarak hayal gücümüzü alt edecek insanlığı yeni ufuklarla tanıştıracak çalışmalardan uzağız. Bunun birkaç nedeni olabilir ancak bilimin adım adım ilerleyen bir bilim dalı olduğunu unutmamak gerekiyor. Japon asıllı ünlü fizikçi Michio Kaku ise adeta koşar adım ilerleyerek bizlere gelecekten manzaralar sunan çok değerli bir bilim adamı. Onun için ışınlanma, paralel evrenler, telekinezi bir hayal değil. “Bir soru fiziğe aykırı mı, diye kendime sorarım. Aykırı değilse o sorunun cevabını ne zaman alabileceğimizi düşünüp ona göre çalışmalarımı yaparım.” Bazen ayakları yere hiç basmıyormuş gibi konuşan Kaku geleceği şekillendirecek düşüncelerin peşinden koşarken aslında fazlasıyla olgun bir tavır takınıyor. “Konuştuğumuz konuların gerçekleşmesine büyük ihtimal ben ve içinde bulunduğum nesiller tanık olamayacağız. Ancak insanın önünü kesen en temel sorunlardan biri de bu. Geleceğe dair fikirlerimizi ortaya koyarken nedense hep kendimizin de içinde olduğu döneme ağırlık veririz. Bu sınırlamanın üstesinden gelmeliyiz.”

    kaku

    Büyük ihtimalle internet ve televizyon üzerinde en çok konuşma yapan bilim adamlarından biri olmasının altında onun bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ve merakı var. Örneğin yıllar önce Mass Effect oyunu ilk çıktığında bir oyun fuarına katılmış ve oyuna dair gözlemlerini paylaşmıştı. Oyundaki görünmezlik ve hiperuzay kavramlarının ne derece gerçekçi olduğunu mevcut çalışmalara dayanarak heyecanla bir muhabire anlatması bile tek başına yeterli. Bu açıdan baktığımızda bilimsel çalışmalar ile toplumlar arasında bağ kurmak gerektiğini hatırlatan bir misyonu olduğunu söyleyebiliriz.

    İnsandan başka uygarlık var mı?

    1947 doğumlu Kaku’nun uzmanlık alanı teorik fizik ve buna bağlı olarak kuantum alan teorisi ve sicim teorisi. Her ne kadar kulağa fantastik ve anlaşılmaz gelse de aslında bu konular onu sosyal medyada bir fenomen haline getiriyor. “Evrendeki tek canlı biz miyiz?” sorusuna verdiği tokat gibi cevap akıllardan çıkmıyor. “İnsanların bir otoban inşa ettiğini düşünün. İnşaat alanında da bir karınca gezdiğini hayal edin. Karınca o otobanın farkında mıdır?” diyerek evrenimizde bizden çok ama çok daha büyük olayların cereyan ettiğini sakin ve bilge ses tonuyla aktarmaktan çekinmiyor.

    New York Şehir Üniversitesi’nde Teorik Fizik Profesörü olarak akademik çalışmalarda bulunan Kaku aynı zamanda bilim ve toplumsal yapı üzerine de fikirlerini belirtiyor. Dünyadaki fakirliğin bir kısmı Kaku’ya göre eğitim sisteminin yeni ve teknik iş gücüne göre değil de 1950’lerin mesleklerine göre düzenlenmiş olmaslı. Kaku, dünya politikasında bu konunun bir öncelik haline gelmesini ve eğitimde reforma gidilmesi gerektiğinin altını her fırsatta vurguluyor.

    Nöronlar transistörlere karşı

    Daha onlarca yenilikçi ve çılgın fikri cesurca açıklayan Kaku’yu daha iyi tanımak için yazdığı kitapları okuyabilirsiniz. Türkçe olarak yayımlanan Geleceğin Fiziği, Olanaksızın Fiziği, Einstein’dan Ötesi iyi bir başlangıç olacaktır. Son kitabı Future of Mind ise Kaku’nun zihin ve beynimize dair hayranlığını gözler önüne seriyor. Kitapta gelecekte telepati ile iletişimin mümkün olacağı, ABD’nin DARPA’da (Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı) özellikle son 50 yıldır ağırlıklı olarak insan beyni üzerinde çalıştıklarına dair ifadeler oldukça çarpıcı. Bir gün beyin gibi işlem yapabilecek bilgisayar geliştirilebilir mi sorusuna ise Kaku farklı bir boyuttan cevap getiriyor. Yaşanmış vakalardan yola çıkan Kaku’ya göre, beyninin bir tarafına kazık ve kurşun gibi maddelerin saplanmasından sonra sadece diğer tarafıyla yaşamaya devam eden kişiler transistörlerden oluşan devrelere göre çok ama çok üstün seviyedeler. Milyonlarca bacağı olan bir çipteki en ufak bir eksiklik tüm çalışmayı yok ederken beyin mutlaka bir şekilde yolunu bulup kaybettiği nöronları telafi ederek hayatta kalmaya çalışıyor. Kaku şu an bu mucizenin bilimsel altyapısını araştıran çalışmalarına devam ediyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN