Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBilgisayarınızın Özelliklerini Ayrıntılı Nasıl Görebilirsiniz?

    Bilgisayarınızın Özelliklerini Ayrıntılı Nasıl Görebilirsiniz?

          Bir masaüstü bilgisayar veya notebook almayı düşünüyorsunuz ve almadan önce teknik özelliklerini görüp ona göre karar vermek istiyorsunuz.  Alacağınız bilgisayarın oynamak istediğiniz oyunları çalıştırabilecek, uzaktan çalışma için kullanılacak uygulamalar için yeterliliğini kontrol etmek isteyebilirsiniz. Günümüzde masaüstü bilgisayar ya da notebook kullanıcılarının önemli bir kısmı uzaktan çalışıyor. Bilgisayarınızın Özelliklerini Ayrıntılı Nasıl Görebilirsiniz? başlıklı yazımda,  Windows 10 ya da 11 işletim sistemi kullanılan herhangi bir bilgisayarın ayrıntılı teknik özelliklerini nasıl görebileceğinizden bahsedeceğim.

    Bilgisayarın Genel Donanım Bilgilerini Görmek

          Windows 10 işletim sistemi kullanılan bir bilgisayarda ekranın sağ alt kısımda bulunan bildirim tuşuna basıldığımnda gelen pencereden ” tüm ayarlar “ seçildiğinde,  Windows Ayarları ekranına geçiş yapılır. Burada,  ” Sistem “ ikonu seçilerek devam edildiğinde, gelen pencerenin sol kısmındaki menü içeriğinde genel bilgilere ulaşılabilinir.  Aynı ekranın sol alt kısmında bulunan ” Hakkında “ ekranında, bilgisayarın; işlemci, kullanılan RAM, cihaz kimliği, işletim sistemi vb. gibi bilgilerine de ulaşılabilir.

    Sistem Bilgilerini Kullanarak Bilgisayarın Özelliklerini Kontrol Etme

          Bilgisayarın teknik özelliklerini görmenin birden fazla yöntemi bulunuyor. Ayrıntılı olmasa da yukarıda açıkladığım yöntem ile genel bilgilere ulaşılabilir. Daha ayrıntılı bilgi alabilmek için, Windows 10 ekranının sol alt kısmında buluna arama kısmına ” msinfo32″ yazarak devam edildiğinde, ” Sistem Bilgileri ” nin bulunduğu pencereye ulaşılır.

          Sistem bilgileri ekranında, bilgisayar modeli, işlemci markası, BIOS sürümünü, Anakart modelini, sanallaştırma desteği ve aynı zamanda bilgisayarda takılı RAM bilgileri de ayrıntılı olarak görülebilir.

          Sistem Bilgisi penceresi, bilgisayar donanımı hakkında ayrıntılı bilgi almak istenildiğinde kullanılabilecek bir ekrandır.

    Windows 10’da Bilgisayar Donanım Özellikleri Raporu Alma

          Bilgisayarınızda sorun olduğunda teknik desteğe bir rapor göndererek destek almak isteyebilirsiniz. Windows 10, paylaşılabilir bir donanım raporu oluşturup, kaydetmenize olanak sağlıyor.  Yine ” msinfo32 “ kısayolu ile ulaşılan  ” Sistem Bilgisi “ ekranında, istenilen bir bileşenin ya da tüm bileşenlerin raporunu almak için ” sistem özeti “  imini seçip, menü kısmında ” Dosya “ seçildiğinde gelen ekranda, ” ver “ seçilerek, rapor oluşturulup kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Bu kısımda, sadece belirli bir öğe için rapor oluşturmak istendiğinde, sadece o öğe seçilerek yine aynı menüden ” dosya “ seçilip, ” ver “ ‘e dokunularak işlem yapılabilir.

    Komut İşlemi ile Bilgisayar Özelliklerini Kontrol Etme

          Eski bilgisayarınızı satmadan önce ya da yeni bilgisayar alırken, bilgisayarın teknik özelliklerini komut satırından da öğrenebilirsiniz.  Windows 10’da sol alt kısımda bulunan arama penceresine ” komut İşlemi “ yazıldığında gelen uygulamaya mausun sağ tuşu ile tıklandığında,  gelen menüden ” Yönetici olarak çalıştır “ seçilerek devam edildiğinde, bilgisayarda komut çalıştırılabilecek siyah ekrana giriş yapılır.

          Komut işleme ekranında, ” systeminfo “ yazılıp  ” Enter ”  tuşuna basıldığında, bilgisayar ekranına ayrıntılı bir donanım raporu listelenecektir.

    Bilgisayardaki Ses ve Video hakkında ayrıntılı Bilgi Alma

          Dizüstü bilgisayarda ses ve video donanımı hakkında ayrıntılı bilgi almak istenildiğinde, DirectX uygulaması kullanılabilir.  Gerek ” msinfo32 ”  ve gerekse de ” systeminfo “ ile bilgisayardaki donanım ve sistem hakkında ayrıntılı bilgi alınabildiği gibi, aynı zamanda, özellikle ses vc video hakkında ayrınılı bilgi almak için ” dxdiag “ komutu da kullanılabilir.  Notebook klavyesinde aynı anda Windows ve R tuşlarına basıldığında gelen çalıştır penceresine, ” dxdiag “ yazıldığında, bilgisayardaki DirectX tanı aracı çalıştırılır.  DirectX ekranında genel sistem bilgisi, görüntü ve ses donanımı konusunda ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.

           Yeni bir bilgisayar almak ya da bilgisayardaki sorunları düzeltmek için cihaz özelliklerine ulaşmada kullanılabilecek,  ” msinfo32 “ , ” systeminfo “ ve ” dxdiag” komutları, windows 10 ya da 11 de ekrana ya da dosyaya ayrıntılı donanım ve yazılım bilgisi listeleyecektir.

          Twitter takip için @salihertugrul      YouTube kanalım

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN