Video oyunları farklı platformlarda, farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Bu platformlar arasında önemli yeri olan bilgisayar oyunculuğu ise diğerlerinden biraz farklı. Eğer bilgisayarınızda verimli bir oyun performansı görmek istiyorsanız, bazı noktalara dikkat çekiyor.
Günümüzde piyasada satılan bilgisayarlar farklı işletim sistemleriyle gelebiliyorlar. Mesela bu makaleyi hazırlarken kullandığımız Dell G3 15 dizüstü bilgisayar Windows 10 işletim sistemi yüklü geliyor. Tabii piyasada Linux ya da FreeDOS işletim sistemli PC modelleri de bulmak mümkün. Ancak Microsoft’un Windows 10 işletim sistemi pek çok şey gibi PC oyunları için de standart platform haline geldi denebilir.
Öncelikle Windows 10 güncellemelerini eksiksiz yaptığınızdan emin olun. Her yeni güncellemeyle birlikte performans iyileştirmeleri ve düzeltmeler geliyor. Örneğin önümüzdeki Windows 10 2004 sürümü ile işlemci ve disk kullanımındaki bazı sıkıntıların büyük ölçüde aşılması bekleniyor.
Ekran kartı başta olmak üzere, sistemdeki tüm bileşenlerde güncel sürücülerin kurulu olduğuna emin olun. Ekran kartı sürücüleri için AMD ve NVIDIA rehberlerimize bakabilirsiniz. Ekran kartı, anakart yonga seti, ses ve ağ sürücüleri başta olmak üzere tüm bileşenler için güncel sürücüleri kullanın.
BIOS’un da en yeni sürüme güncellenmiş olduğuna emin olun. Çünkü BIOS güncellemeleri ile önemli iyileştirmeler ve düzeltmeler yapılabiliyor.
Gereksiz Uygulamalar
Bilgisayarınızda gereksiz ve kullanmadığınız uygulamaları kaldırın. Birçok uygulama arka planda sizin haberiniz olmasa bile çalışmaya devam edebilir. Bunun için Windows 10 Ayarları > Uygulamalar > Uygulamalar ve özellikler yolunu izleyebilirsiniz.
Bunun yanında Görev Yöneticisi yardımıyla açık uygulamaları görebilirsiniz. Buradan kullanmadığınız ve arka planda yer işgal eden uygulamaları kapatabilirsiniz. CPU, Bellek ve Disk gibi sekmelere tıklayarak donanımı en çok kullanan uygulamaları sıralamak mümkün.
Geçici Dosyaları Silmek Gerek
Bilgisayarda kullandığımız uygulamaların artık dosyaları zaman içinde birikir. Bunları temizlemek için Arama bölmesine ‘%temp%’ yazarak karşımıza gelen klasöre tıklayalım. Burada yer alan tüm dosyaları silebilirsiniz.
Ek olarak Çalıştır’a “recent” yazıp Tamam deyin. Burada son yaptığınız işlemler görünecektir. Tümünü silebilirsiniz.
AMD Ve NVIDIA Panel Ayarları
İki markanın da kendine özgü bir denetim masası bulunuyor. Öncelikle buraya gitmek için masaüstüne sağ tıkladıktan sonra ekran kartı markanıza göre “Radeon Ayarları” veya “NVIDIA Denetim Masası” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Burada hem NVIDIA, hem de AMD tarafında genel ayarlar ve oyuna özel olarak ayarlar yapabileceğimiz bölümler yer alıyor. NVIDIA tarafında bu bölüme ‘3D Ayarlarının Yönetilmesi’ seçeneği ile gidebilirsiniz. AMD tarafında ise ana menüden Oyun > Oyunlar yolunu izleyebilirsiniz.
Ekran kartı yazılımından performansı etkileyecek birçok ayar değiştirmek mümkün. Ancak burada yapılan ayarlar her oyun üzerinde farklı etkiler gösteriyor. Örneğin bir ayar bir oyunda FPS’e olumlu etki ederken, bazı oyunlarda da hiçbir etkide bulunmuyor. Ayrıca yapılan ayar oyunun grafik kalitesini olumsuz etkileyebilirken, bazı oyunlarda bu pek fark edilmiyor. Yani bu seçenekler ve alt ayarlar oyundan oyuna değiştirilip görülmesi gereken detaylar.
Ekran kartı yazılımındaki ayarlarla benzer şekilde olan oyun içi ayarlar ise en önemli etkenlerden. Oyunun grafik ayarları üzerinden çözünürlüğü ve diğer ayarları yükseltmek genel itibariyle FPS’in düşmesine neden olur. Ek olarak bu ayarların büyük bir çoğunluğu ekran kartına yük bindirirken bazıları işlemciye binen yükü artırabiliyor. Yani sistem bileşenlerinize göre ayarlarda oynama yaparak en iyi sonucu elde edebilirsiniz.
V-Sync (dikey senkronizasyon) seçeneğini hem oyun içi ayarlarda, hem de GPU yazılımında görebilirsiniz. Bu seçenek oyunlardaki FPS oranını ekranınızın yenileme hızına göre sabitlemeye yarar. Bu ayar rekabetçi oyunlar için pek önerilmese de birçok oyunda hayat kurtarabiliyor.