Bilgisayardaki önemli verileri yedeklemenin birden fazla yöntemi vardır. Her yöntemin kendine göre artı ve eksi taraflarının olduğunu söyleyebiliriz. Verileri daha güvende tutmak için aşağıda anlatacağım yöntemlerden aynı anda birden fazlası da kullanılabilir. Örneğin, yedekleriniz evde ya da iş yerinde kullanabileceğiniz depolama biriminde tutulabileceğiniz gibi, aynı veriyi buluttaki depolama servisinde de saklayabilirsiniz. ” Bilgisayarınızdaki Önemli Verileri Yedekleme Yöntemleri ” başlıklı yazımda, önemli verilerinizi güvende tutmak için kullanılabilecek servislere örnekler vererek, yedeklemede kullanılacak alternatif kaynakları ayrıntılı inceledim.
Yerel Depolama Alanı (NAS) kullanma
İş yerinde ya da evde yerel ağa bağlı depolama birimi olarak kullanılabilecek NAS cihazı, önemli verilerinizi yedekleyebileceğiniz bir ortam sunar. Bilgisayarınıza direk ya da yerel ağda modeminizle kablolu veya kablosuz entegre edebileceğiniz NAS cihazında, verileriniz şifreli olarak saklanabilir. NAS cihazını yedeklerinizi aldıktan sonra yerel ağ ve internet bağlantısını da kapatarak daha fazla güvenlik sağlayabilirsiniz.
NAS cihazını yapılandırdıktan sonra bilgisayarınızda yerel bir sürücü olarak kullanabilirsiniz. NAS cihazına aynı anda birden fazla bilgisayardan yedek alınabildiği gibi aynı zamanda otomatik yedekleme de yaptırılabilir. NAS cihazının sürücü arızası verme olasılığını ve pahalı olmasını da olumsuz yanı olarak sayabiliriz.
Harici Disk Kullanma
Harici ve taşınabilir disklerin aynı anda bir bilgisayarda kullanılması ve taşınabilir modellerinin yedeklemeden sonra bilgisayar bağlantısı olmadan saklanıyor olması avantajları arasında geliyor. Harici diskler, kablosuz olabildiği gibi genellikle USB portu üzerinde ya da kablolu olarak bilgisayara bağlanırlar. Eğer, bilgisayarda USB 3.0 desteği varsa, harici diskinde USB 3.0 destekli olması, veri aktarma hızında avantajlar sağlar. Kolay kullanım ve kullanılabilecek bir yazılımla otomatik yedeklemeyi desteklemesi yine avantajları arasında gelmektedir. Harici diskin arızalanma olasılığı, yüksek kapasiteli olanların pahalı olması, olumsuz yanlarına örnek olarak verilebilir.
Harici diske yedek alındıktan sonra, yangın veya felaket durumuna karşı, yedeklerin farklı bir ortamda tutulması, veri güvenliğini daha da artıracaktır. Bilgisayarınızdaki Önemli Verileri Yedekleme Yöntemleri
Yedekleri bulutta tutma
Kaliteli bulut depolama alanları, verileri uçtan uça şifreleyerek saklayabilir. Belli bir disk alanına kadar ücretsiz kullanılabileceği gibi makul fiyatlara ek alan ihtiyaçlarınızı da karşılayabilir. Bulutta tutulan veriler, servis sağlayıcısının yedekleme servislerinde de saklandığından, güvenli bir ortam sunar.
Yedeklerinize internetin olduğu her ortamdan, her türlü cihaz üzerinden erişebilirsiniz. Belli disk alanına kadar ücretsiz hizmet veren bulut depolama servislerine örnek olarak; iCloud, Google Drive, OneDrive, Dropbox’ı verebiliriz. Bu servislerin dışında, daha fazla disk alanı veren servislerin de olduğunu, bu servislerin güvenliği konusunda iyi araştırma yapılması gerektiğini de hatırlatmak isterim.
Dahili şifreli disk kullanma
Bilgisayarda önemli verileri yedeklemenin başka bir yöntemi de cihazda ikinci bir harici disk kullanmak ve diski şifrelemektir. Bilgisayarda işletim sisteminin olduğu disk dışında, cihaz ilk yapılandırılırken aynı sabit diski birden fazla sürücüye ayırarak kullanmak ve verilerin olduğu sürücüyü şifrelemek güvenli gibi gözükse de, diskte oluşabilecek donanımsal arıza durumunda, işletim sistemi ile birlikte, yedeklerin bulunduğu şifrelenmiş diski de kaybetme olasılığı vardır.
Bilgisayara takılacak ek diski, örneğin, Windows Bitlocker ile şifrelemek daha güvenli bir ortam sunar. Windows’ta Bitlocker ile diski şifreledikten sonra, disk kullanılmak istendiğinde, her sefer sizden şifre istendiğinden, oluşturulan şifrenin unutulması durumunda verilere erişim de mümkün olmayacaktır.
Windows’ta disk Bitlocker ile şifrelendiğinde, aynı diski farklı bir bilgisayarda kullansanız da aynı şifre ile işlem yapmanız gereklidir.
Twitter takip @salihertugrul YouTube kanalım