Son yıllarda bilgisayarımızın sabit diskinde yer kaplayan dosyaların sayısı artıyor. Her ne kadar sabit disk kapasiteleri artsa da bu dosyaların hızına yetişmek biraz zor oluyor. Akıllı telefonların çektiği fotoğrafların ve videoların boyutları eskisine nazaran kat kat büyük. Çözünürlük arttıkça dosya boyutu da artıyor. Akıllı telefonumuzdan bilgisayarımıza aktardığımız her bir fotoğrafın boyutu 10 megabaytın üzerinde. En kısa bir video bile 400 – 500 megabayt yer kaplıyor. Hele videoyu 4K ile çektiyseniz video dosyası gigabaytlarca yer kaplayabiliyor. Diğer taraftan dizi, film ve diğer videoların da boyutu artıyor. Aynı dosyalardan sabit diskte birkaç tane olunca sabit diskte gereksiz yer kaplanmış oluyor. Dolayısıyla sabit diskinizdeki aynı dosyaları bulup temizlemek sabit diskinizde büyük bir alandan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Bunun için özel olarak geliştirilmiş çeşitli uygulamalar bulunuyor. Birlikte bu uygulamalara bakalım.
CCleaner
Bilgisayarımızın sabit diskindeki aynı dosyaları bulabilmemizi sağlayan yazılımlardan biri CCleaner. Daha önceleri bilgisayardaki gereksiz dosyaları bulup temizlememizi sağlayan yazılımın artık aynı dosyaları bulup temizleyebilmemizi sağlayan temizleme özelliği de bulunuyor. Bu özellik sayesinde aynı dosyaları ad, tarih ve içerik gibi çeşitli kriterler göre bulup temizleyebiliyoruz. Ayrıca gizli dosyalar, sistem dosyaları, boyut gibi çeşitli kriterleri kullanarak bazı dosyaları hariç bırakabilmemizi de sağlıyor. Diskleri ve klasörleri seçebilmenize de imkan tanıyor. Yazılımı ücretsiz olarak indirip kullanabiliyorsunuz. Daha fazla özelliğe sahip olan sürümleri için ücret ödemeniz gerekiyor. Ama ücretsiz sürümü de birçok kullanıcının işini görecek özelliğe sahip.
Yazılımı indirmek ve ayrıntılı bilgi almak için: http://www.piriform.com/ccleaner
Duplicate Cleaner
Sabit diskimizdeki aynı dosyaları bulup temizlememizi sağlayan bir diğer yazılım ise Duplicate Cleaner. Ücretsiz olarak indirebileceğiniz yazılım fotoğraf, müzik, video ve diğer dosyaları çeşitli kriterlere göre arayarak aynı dosyaları bulabilmenizi sağlıyor. Size, bulunan bu dosyaları başka bir klasöre taşıma, geri dönüşüm kutusuna atma ve yeniden adlandırma gibi çeşitli seçenekler sunuyor. Yazılımın ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki sürümü bulunuyor. Ücretsiz sürümü ticari olmadığı sürece kişisel amaçlı istediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz. Pro sürümünde ağ üzerindeki aynı dosyaları bulabilme özelliği de bulunuyor.
Yazılımı indirmek ve ayrıntılı bilgi almak için: https://www.digitalvolcano.co.uk/dcdownloads.html
Anti-Twin
Bu yazılım özellikle sabit diskinizdeki aynı fotoğrafları bulmak için birebir. Ön görünüm penceresinde fotoğrafları görerek aynı olup olmadıklarını kolayca görebiliyor ve aynı dosyaları kaldırabiliyorsunuz. Dilerseniz aynı dosyaların bir tanesini tutup diğerlerini geri dönüşüm kutusuna göndermeden doğrudan silebiliyorsunuz. Fotoğraf haricindeki dosyalar için de oldukça kullanışlı olan uygulama ile dosyaları bayt bayt karşılaştırarak tam doğrulukla aynı dosyaları bulabiliyorsunuz. Dosya adı, içerik, tarih ve diğer kriterlere göre çeşitli algoritmaları bulunuyor. Yazılımı isterseniz USB bellekten de çalıştırabiliyorsunuz. Ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz yazılımın ayrıca arka planda çok fazla işlemci ve bellek harcamadan çalışabilmesini sağlayan “slow Anti-Twin down” modu bulunuyor. Bu sayede siz işinizi yaparken arka planda aynı dosyaları buluyor.
Yazılımı indirmek ve ayrıntılı bilgi almak için: http://www.joerg-rosenthal.com/en/antitwin/
Aynı dosyaları temizlemek ayrı bir sanat
Aynı dosyaları dosya adına ve tarihe göre bulmak içeriği karşılaştırarak bulmaktan daha kolay ve hızlı. Diğer yöntemde içerikler bayt bayt karşılaştırılıyor. Bu yüzden eğer çok fazla dosya varsa aynı dosyaları bulma hızı oldukça yavaş olabiliyor. Bu yüzden sabit diskinizde çok fazla dosya varsa ve içeriğe göre karşılaştırmak istiyorsanız bu yazılımları geceden çalıştırıp bırakmakta fayda var. Diğer taraftan içerik karşılaştırmadaki bir diğer sorun ise çözünürlükler farklı ise fotoğraflar, videolar ve mp3 dosyaları aynı olsa bile algılanamıyor. Bu yüzden bu dosyalarda tarihi ve dosya adını da işin içine sokmakta büyük fayda bulunuyor.