Bilgisayarınızda virüs olduğunu anlayabilmeniz için bilgisayarınız size bazı işaretler verir. Fakat bu işaretlerin neler olduğunu ve ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir. Aslında bilgisayarınızın iyi çalışmıyor olması tek başına virüslü olduğunun kanıtı olamaz. Bu yazıda sizlere bilgisayarda virüs olup olmadığını anlamanıza yarayacak bazı belirtilerin neler olabileceğini anlatacağım.
Bilgisayarınızda Virüs Olduğunu Anlamak
Bir virüs veya kötü amaçlı yazılım, sisteminizi olumsuz yönde etkileyerek sizi tehditlere karşı savunmasız bırakır. Etki derecesi, enfeksiyonun türüne ve kapsamına bağlıdır. Virüs bulaşmasının olası sonuçlarından bazıları şunlardır:
İşlev Kaybı
Bazı durumlarda, virüs bilgisayarınızın performansını veya çalıştığınız programları ciddi şekilde bozar ve siz artık makinenizi kullanamazsınız.
Performans Kaybı
Virüsler, bilgisayarınızın daha yavaş çalışmasına ve sistem kaynaklarını hızlı tüketmesine neden olabilir. Daha önce kısa sürede yaptığınız işler sistemin yavaşlamasında ötürü yavaşlar.
Bant Genişliği Kaybı
Özellikle Botnet’ler, merkezi bir uzak sisteme hizmet verdiklerinden genellikle büyük hacimli verileri dağıtır ve tüm geniş bant trafiğini tüketirler.
Bilgi Kaybı
Bazı virüsler bilgisayardaki dosyaları siler veya şifrelerler. Şifreledikleri dosyalarınız için de fidye talep ederler.
Gizlilik İhlali
Bazı virüslerin sizin kimlik bilgilerinizi çalarlar. Hatta dolandırmak için için bilgi toplamaya çalışırlar. Gizlilik ihlali mali kayıplara yol açabileceği gibi hatta kişisel itibarınızı da zedeler.
Bilgisayar Virüs Türleri Nelerdir?
Bilgisayarlarınız ve ağlarınız çok çeşitli tehditlerle karşı karşıyadır. Aşağıdaki başlıklar en yaygın tehdit kategorilerinden bazılarıdır:
Bilgisayar virüsleri, sisteminize saldırmak için tasarlanmıştır. Paylaşılan bağlantılar, yüklenen ve indirilen dosyalar veya güvenliği ihlal edilmiş web siteleri aracılığıyla makineden makineye yayılırlar. İnsanlar dikkatsizce bağlantı kurduklarında ve paylaştıklarında veya uygun antivirüs koruması kullanmadıklarında virüsü yayarlar.
Solucanlar, virüslere benzer, ancak yayılmak için insan yardımına ihtiyaç duymazlar. Bilgisayar ağlarında kendi başlarına hareket edecek şekilde programlanmışlardır.
Reklam yazılımları, casus yazılımlar ve fidye yazılımları, çevrimiçi olarak ne yaptığınızı izlemek, hakkınızda veri toplamak ve hatta verilerinizi çalıp rehin tutmak için tasarlanmıştır.
Eğer Bilgisayarınızda Virüs Varsa
– Bilgisayarınız Yavaş Çalışır
Özellikle sabit disk ışığı (varsa) sürekli yanıyorsa veya fanı tam hızda çalışıyorsa, bilgisayarınızı iyi gözlemleyin. Belki de bilgisayarın kaynakları meşru programlardan uzağa yönlendiriliyordur.
– Beklenmeyen Açılan Pencereler Oluşur
Beklenmeyen veya olağandışı iletişim kutuları ve pencereler kötüye işaret olabilir. Sahte virüs uyarıları, bilgisayarınızda güvenlik tehditleri olduğunu iddia ederler. Genellikle de bir bağlantıya tıklamanızı veya bir numarayı aramanızı isterler.
– Açıklanamayan Dosya veya Klasör Değişiklikleri Olur
Dosyalarınızın eksildiğini fark ediyorsanız veya dosyalarınızın simgeleri ve içeriği değişiyorsa şüphelenmelisiniz. Bir virüs veya teknik bir sorununuz olmadıkça, bilgisayarınız bu tür değişiklikleri dosyalarınızda yapmaz, ancak bozuk tarayıcı yer imleri bir uyarı işareti olarak görülmemelidir. Yer imi simgelerinin Chrome gibi bir tarayıcı tarafından karıştırılması yaygın bir durumdur.
– Otomatik Olarak Bilinmeyen Web Sitelerine Yönlendirir
Virüs bulaşmanın başka bir işareti, yasal virüsten koruma yazılımınızın, bir uygulamanın daha önce hiç duymadığınız bir web sitesine bağlanmaya çalıştığı konusunda sizi uyarmasıdır. Genelde bilgisayarınız kendi bağlantılarını yapmaz; birinin onları başlatması gerekiyor. Bu bağlantıları siz başlatmadıysanız, sorunlu yazılımlar sizin için yapıyor olabilir.
– e-Posta Adresinizden veya Sosyal Medyadan SPAM Oluşur
Kötü amaçlı yazılım birçok farklı şekilde çalışabilir. Bir varyant, kişi listenize rastgele mesajlar gönderir. Bu enfeksiyon, insanları virüslü bir bağlantıya tıklamaları için kandırarak internete yayılır. Bağlantı daha sonra kötü amaçlı yazılımı o kişiye yayar ve bu kişi de farkında olmadan onu arkadaş listelerine yayar. Hesaplarınızdan çıkış yaparak, güçlü parolalar oluşturarak ve iki faktörlü kimlik doğrulama gibi güvenlik önlemleri uygulayarak daha fazla izinsiz girişi önleyebilirsiniz.
– Sabit Disk Alanında Ani Eksilmeler ve Dosya Kayıpları Görülür
Aniden sabit diskinizde yer kalmadı mı? Kendi kendini kopyalayan virüsler veya solucanlar, sabit diskleri hızla kendi kopyalarıyla doldurarak bilgisayar sisteminde hasara yol açabilir. Aynı zamanda dosya kayıpları da yaşayabilirsiniz.
– Antivirüs Programınız Devre Dışı Kalır
Bilgisayarınızda kurulu olan antivirüs programınız durduğu yerde devre dışı kalır. Böyle bir durum sizin isteğiniz dışında oluşuyorsa bunu bir bilgisayar virüsünün yapmış olabileceğini düşünebilirsiniz.
– Sizin Yüklemediğiniz Yeni Programlara Rastlarsanız
Eğer bilgisayarınızda sizin yüklemediğiniz programlar varsa çok dikkatli olun. Bu programlar gerçekten gerekli de olabilirler fakat bu tip programlara şüpheyle yaklaşın.
– Mavi Ekran Çıkar
Eğer bilgisayarda arada bir mavi ekran görüyorsanız virüs olduğundan şüphe etmenize fayda vardır.