Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBilgisayarınızda Bahar Temizliği Yapmanın Zamanı Geldi

    Bilgisayarınızda Bahar Temizliği Yapmanın Zamanı Geldi

    Bilgisayarınızda bahar temizliği için neler yapabileceğimize ayrıntılı olarak bakalım. Kullanım yoğunluğuna göre bilgisayarınızda değişen zaman aralıklarında bakım yapılması gerekir. Bu bakım hem bilgisayarın içinde biriken toz ve kiri temizlemek hem de bilgisayarın performansını arttırıcı işlemleri yapmakla olur. Eğer bu işlemleri yapmazsanız bilgisayarınızın performansında zamanla bir düşüş oluşacaktır.

    Neler Yapılabilir?

    Çalışmaya neler yapılarak başlanabileceğine ve yapılması gereken hem fiziksel hem de dijital gerekliliklerin neler olduğuna başlıklar halinde bakalım.

    Yedekleme Yapmadan Bilgisayara El Sürmeyin

    Bahar temizliği aşamasına geçmeden önce yapmanız gereken en önemli konu yedek almak olmalıdır. Olası bir veri kaybında her zaman bir yedeğinizin olması en büyük dayanağınızdır. Böylece yaşanacak veri kaybıyla ilgili bir kriz anında kaybolan verileri geri yükleme yaparak bu iş için harcayacağınız kısa bir geri yükleme zamanı dışında bir kayıp yaşamamış olursunuz.

    Monitör, Klavye, Fare ve Kasa İçi Temizliği

    Monitör

    Monitör için tercihan hafif nemli mikrofiber bir bez kullanarak ve mümkünse temizlik spreyi yardımıyla temizlemeye başlayarak monitörü toz ve lekelerden arındırın. Temizliğe başlamadan önce monitörünüzün kapalı ve soğumuş olduğuna emin olun. Temizlikte kesinlikle alkol içeren sıvılar (kolonya vb.) kullanmamaya özen gösterin.

    Fare

    Kirlenmiş fareler ise sürekli takılarak işinizi rahat yapmanızı engeller. O yüzden farenizin varsa pillerini çıkararak içini ve dışını iyice temizleyin.

    Klavye

    Klavyenizide ilk olarak ters çevirerek, arkasına vurarak ve sallayarak içinde biriken toz parçalarının tuş aralarından çıkmalarına yardımcı olun. Bu iş için en uygunu hava üfleyici cihazlar ile temizlik gerçekleştirmektir.

    Kasa İçi

    Kasayı açarak bir hava kompresörü ile biriken toz ve kirleri elektronik devrelerin dışına iterek temizleyin. Bu ölüme kesinlikle ıslak bez ile müdahale etmeyin.

    Gereksiz Başlangıç Programlarından Kurtulun

    Bilgisayar açılırken bazı programlar otomatik bir şekilde hafızaya yüklenir ve çalışmaya başlarlar. Bu sayı arttıkça da hafızada fazla yer kaplayarak sistemin daha yavaş çalışmasına neden olurlar. Zaman için atıl kalmış ve kullanılmayan programları açılış dosyasından kaldırarak hafızayı boşaltabilirsiniz.

    Tüm Kullandığınız Programları Güncelleyin

    Kullandığınız işletim sistemini ve aktif olarak kullandığınız tüm yazılımların en güncel halini kullanmaya özen gösterin. Özellikle işletim sisteminizin ve kullandığınız anti virüs yazılımınızın güncel olması hayati önem taşır. Güncellemeleri kontrol edin güncel değillerse güncel hale getirin.

    Masaüstü Temizliği Önemli

    Masaüstünde kullanmadığınız gereksiz tüm bağlantıları, programları, dosyaları ve çöpleri silin. Özellikle programları kaldırmak için “Program Kaldır“ bölümünü kullanabilirsiniz. Bu arada dolan çöp sepetinizi de boşaltmayı ihmal etmeyin.

    Kullandığınız Tüm Şifreleri Yenileyin

    Güvenliğinizi güçlendirmek için de uzun zamandır aynı olan tüm şifrelerinizi kolay tahmin edilemeyecek seviyedeki yenileriyle değiştirebilirsiniz. Bu işlemi rutin olarak da yenileyin.

    İşletim Sistemi ve Virüs Programları Güncel mi?

    Daha güvenli çalışabilmek için işletim sisteminizin ve kullandığınız anti virüs programlarının en güncel sürümlerinin yüklü olmasına özen gösteriniz. Güncel olmayan işletim sisteminde güvenlik açıkları olabileceği gibi güncel olmayan anti virüs programınız da en son günlerde ortaya çıkan zararlı yazılımların (Virüs, Trojan vs.) sisteme bulaşmasını engelleyemez.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN