Günümüz şartlarında bilgisayarı yükseltmek ya da yeni bir bilgisayar almaya karar vermek kolay olmayabilir. Bazı durumlarda evdeki masaüstü veya dizüstü bilgisayarın parçalarını değiştirerek daha kullanışlı hale getirilebileceği gibi bazen de yenisini almanın daha ekonomik olması söz konusu olabilir. Bu haftaki ” Bilgisayarımı Yükseltmeli mi Yoksa Değiştirmeli miyim? ” konusundaki yazımda, evdeki bilgisayar artık istenilen performansı vermiyorsa; hangi durumda değiştirmenin daha mantıklı olduğu veya biraz harcama yaparak yükseltme ile de soruna çare bulunup bulunamayacağı konusunu inceleyeceğim.
Bilgisayarı Neden Yükselteyim veya Değiştireyim.
Bilgisayar Çok Yavaş
Bilgisayarın hızına etki eden en önemli bileşenlerin başında CPU ve RAM geliyor. Bu bileşenlere ek olarak, sabit disk ve antivirüs yazılımları da bilgisayar hızında etkendir.
Bilgisayarda CPU, RAM, sabit disk ve antivirüs yazılımlarını değiştirme şansına sahipsiniz. Her ne kadar masaüstü bilgisayarda bu işlemleri yapmak dizüstü bilgisayara göre daha kolay olsa da, dizüstü bilgisayarda da özellikle RAM, sabit disk ve antivirüs yazılımını kendiniz değiştirebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarlarda CPU değiştirmek anakart ile birlikte yapılabildiğinden daha masraflı olabilir. Bu durumda yeni bir dizüstü bilgisayar almak daha mantıklı olacaktır. Aynı zamanda bir süre sonra dizüstü bilgisayarın bataryası sorun yaratacağından batarya da değiştirilebilir.
Gerek masaüstü ve gerekse de dizüstü bilgisayarda RAM ve sabit disk değiştirmek, performansında gözle görülür iyileşmelere neden olacaktır. Kullanılan dizüstü bilgisayar için uygun RAM ve sabit disk olarak da SSD almak, performans bakımından sanki yeni bir bilgisayarda çalışıyormuş izlenimi verecek kadar fark yaratabilir.
CPU, DİSK, Batarya ve RAM Değişimi
Ülkemizde notebook’larda CPU değiştirmek, kolay yapılabilen veya kolay bulunan malzemeler olmadığından yeni bir dizüstü bilgisayar almak daha mantıklı olabilir. Bunun yanında, özellikle dizüstü bilgisayarlarda sabit disk ve RAM değiştirmek oldukça basit ve bulunması da kolaydır.
Performans bakımından 5200 rpm hızla dönen bir sabit disk yerine; yüksek IO değerleri verebilen bir SSD disk almak ve bilgisayardaki parçalı disk yapısını bir disk üzerinde toplamak hız bakımından oldukça fark yaratacaktır. Donanımsal olarak uygun olan notebook’a sabit disk ile birlikte bir de RAM takviyesi yapmak performansta oldukça etkili olacaktır.
Donanımsal olarak RAM değişimine olanak sağlayan notebook’daki işletim sistemi de değiştirilen RAM ile uyumlu ise ek bir işlem yapmaya gerek yoktur. Çoğu durumda RAM değişiminde bilgisayardaki eski işletim sistemi RAM’in tamamını görememekte, işletim sistemi yeniden kurulduğunda bütün RAM’ den yararlanma söz konusu olmaktadır. Diğer taraftan, SSD disk değişiminde, eski disk içeriğini yeni diske aktarabilir ya da yeni diske yeniden işletim sistemi kurarak eski bilgisayarı daha performanslı kullanma şansına sahip olabilirsiniz.
Son yıllarda özellikle dizüstü bilgisayar kullanımının daha fazla tercih ediliyor olmasına rağmen, notebook’larda donanımsal olarak güncelleme yapmak, masaüstü bilgisayarlarına göre değiştirilecek parça sayısının fazla olmamasından dolayı daha sınırlıdır.
Dizüstü bilgisayarlarda ekranın değiştirilememesi ve ek kart takılmasının da mümkün olmaması, değişimin sadece RAM, sabit disk ve batarya ile sınırlı kalması güncelleme yapılmasını da bir ölçüde sınırlıyor.
Dizüstü bilgisayarların yenilenmesindeki en büyük nedenlerden birisi de bataryanın artık kullanılamayacak duruma gelmesidir. Değiştirilen bataryaların da orijinal bataryanın yerini tutmaması cihaz değiştirilmesine neden olabilmekte.
Eski notebook’u hızlandırmak için yapılması gerekenleri bu yazımdan okuyabilirsiniz.
Dizüstü bilgisayarınız artık kullanılamayacak duruma geldiyse, yeni bilgisayar modellerine bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.
Twitter takip için @salihertugrul , Instagram takip için teknokafe