Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetBilgisayarda Veri Kurtarma İşlemi Nasıl Yapılır?

    Bilgisayarda Veri Kurtarma İşlemi Nasıl Yapılır?


    Bilgisayarda veri kurtarma işi verinin değerine göre kimi zaman oldukça kritik seviyede öneme sahiptir. Veri ne kadar değerliyse veri kurtarma işinden alınacak olumlu sonuç da o derece sevindiricidir. Ayrıca veri kurtarma işlemi yapılırken silinen verilerin kurtarılabileceğinin kesin bir garantisi yoktur. Her zaman işinizi garantiye alıp önemli verilerinizi mutlaka rutin olarak yedeklemeniz gerekir. Verileriniz silindiğinde veya ulaşılamadığında tekrar verilerinize kavuşmak için destek aldığınız yerler sizden çok büyük paralar talep edebilirler. Sakın şaşırmayın ve böyle isteklere hazırlıklı olun.

    Veri Kurtarma İşlemi Uzmanlık Gerektirir

    Bir sabah bilgisayarınızı açtınız ve sizin için büyük önem taşıyan bilgilere bir şekilde ulaşılamıyor olduğunu gördünüz. Eğer teknik işlerden hiç anlamıyorsanız önerimiz mutlaka profesyonel destek almanız yolunda olacaktır. Çünkü bilmeden yapacağınız her bir işlem belki de kurtarılabilecek verilerde geri dönüşü olmayan hasara yol açacaktır. Böyle bir durumu fark ettiğinizde sabit diskinizi kullanmayı hemen kesin ve bilinçli bir veri kurtarma işlemi yapılana kadar da kesinlikle kullanmayın.

    Aşağıda silinen verilerinizi kurtarmanıza olanak sağlayan en popüler veri kurtarma programlarının neler olduğunu görebilirsiniz. Bu programlar ile genel olarak işiniz çözülür ama çok değerli veya kritik veriler söz konusuysa o zaman önerimiz bedeli neyse ödeyerek profesyonel çözüme yönelmeniz olacaktır.

    Piriform Recuva

    En bilinen ve sık kullanılan programlardan biri olan Piriform Recuva programını kullanarak yanlışlıkla silinen dosyalarınızı kurtarabilir ve bunu yaparken de bir ücret ödemek zorunda kalmazsınız. Ufak boyutlu bir program olmasına rağmen hem Türkçe desteği olması hem de çok yetenekli olması onu bir adım öne çıkarıyor. Tek dikkat etmeniz gereken konu silinen dosyaların kayıtlı bulunduğu disk alanı üzerine başka bir kayıt yapılmaması. Ayrıca bu program ile kurtarılan veriler kesinlikle aynı dosya üzerine kopyalama yapılmamalı. Bilgisayarınızda sürekli yüklü durmasında fayda var. 

    EaseUS Data Recovery Wizard

    Programın ücretsiz sürümü ile ancak 2GB’a kadar olan dosyaları kurtarabiliyorsunuz. Eğer kurtarılacak dosya 2GB’dan daha büyükse yazılımın ücretli sürümünü satın almanız gerekiyor. Programın kullanımı oldukça basit ve hem Türkçe dil desteğine sahip hem de Mac ve PC için sürümü bulunuyor.

    DMDE Free Edition

    Bilgisayarda dosyalarınız dilindiğinde başvurabileceğiniz başarılı yazılımlardan biri de DMDE Free Edition. Program farklı sürücülerden veri kurtarabiliyor. Ücretsiz sürümü elbette bazı kısıtlamalar getiriyor ancak kurtarılacak dosya boyutu kısıtlanmıyor.

    Mini Tool Partition Recovery

    MiniTool Power Data Recovery, basit ve kolay kullanılabilen ara yüzü ile yanlışlıkla silinen dosyaları, formatlanmış sabit disklerdeki dosyaları kurtarabilen ücretsiz bir yazılım olarak dikkat çekiyor. Program ile ayrıca CD, DVD, hafıza kartları, memory stick ve flash belleklerden de bilgi kurtarabiliyorsunuz. MiniTool Power Data Recovery bu işlemleri 5 ayrı modülde yapıyor. Unutmadan ekleyelim programın ücretsiz sürümü ile ancak 1 GB’lık veri kurtarabiliyorsunuz.

    PhotoRec

    PhotoRec, diğer veri kurtarma programları gibi bilgisayarlardan, hafıza kartlarından veya CD-DVD gibi benzer depolama alanlarından silinmiş verileri geri yükleyen ücretsiz bir programdır. Programı verileri tarayarak sabit diskinizdeki bozuk alanları onarır. Ayrıca sabit disk üzerindeki hatalı alanları tekrar yapılandırarak silinmiş olan verileri kurtarır. PhotoRec oldukça başarılı çalışan bir programdır ve özellikle fotoğraf dosyaları için kullanılıyormuş gibi görünse de farklı formattaki dosyaları da tanıyıp kurtarabilmektedir. Programın tek dezavantajı, fare ile kontrol edilemeyip komut satırı üzerinden çalışmasıdır.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN