Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBilgisayar Ağları ve Bilgi Teknolojilerinde Kariyer Yapmak

    Bilgisayar Ağları ve Bilgi Teknolojilerinde Kariyer Yapmak

          Sadece günümüz değil, internetin icadından bu yana, bilgisayarların kendi aralarında iletişim sağlaması için en önemli bileşenlerin başında ağ sistemleri geliyor. Bilgisayar ağları geçmişte olduğu gibi günümüzde de popülaritesini giderek artırıyor. Ağ sistemlerinde kariyer yapmak isteyenler, aynı zamanda  bilgi teknolojilerinde de kendilerini geliştirerek, kariyerleri için iyi bir altlık yapıyorlar. Günümüzde ağ sistemlerinde kariyer sahibi personele olan ihtiyaç oldukça fazla. Ağ sistemlerindeki bilgilerini bilişim sistemleri ile de destekleyenler, en fazla tercih edilenlerin başında geliyor.

    Bilgisayar Ağlarında kariyer yapılabilecek iş başlıkları

          Bilgisayar ağlarında, her biri değişen ücretler ve uzun vadeli kariyer potansiyeline sahip olan çeşitli mesleki pozisyonlar bulunuyor. Bilişim teknolojileri ve ağları konusunda kariyer yapmak isteyenlerin karar verirken zorlanmalarına sebep olan farklı mesleki dalları incelemekte yarar var.

          Bilgisayar ağları ve ağ teknolojileri ile bağlantılı pozisyonlar için temel iş başlıkları şunlardır:

    • Ağ yöneticisi
    • Ağ (Sistem) Mühendisi
    • Ağ (Servis) Teknisyeni
    • Ağ Programcısı / Analist
    • Ağ / Bilgi Sistemleri Müdürü

    Ağ yöneticisi ne iş yapar?

          Ağ yöneticileri, yerel ağları (LAN) ve bazende geniş alan (WAN) ağlarını yapılandırıp yönetebilirler. Yöneticiler çoğunlukla iş tanımını daha da detaylandırarak iş yükünü artırabilirler.

          Ağ yöneticileri, çalışılacak olan firma ağlarını analiz, kurulum ve konfigurasyonundan sorumlu olurlar. Günlük işleri arasında; ağ performansının izlenmesi, sorunların giderilmesi ve ağ güvenliğinin sağlanması yer alır. Diğer işleri arasında; müşteri veya diğer çalışanların işletim sistemlerinin kurulumu, ağ bağdaştırıcıları, ağ yönlendiricileri, ağ anahtarları ve güvenlik duvarlarının yapılandırılması bulunur. Aynı zamanda ağda kullanılan diğer cihazların kurulumundan sorumludur.

          Ağ mühendisinin işi, ağ yöneticisinden farklı değildir. Bazı şirketler bu iki başlığı birbirinin yerine koyabilir. Firma sahipleri; genellikle, ağ yöneticilerinin, ağların günlük yönetimine odaklanmalarını isterlerken, ağ mühendislerine de sistem yükseltmelerinde, ürün değerlendirmeleri ve ağ güvenlik testlerinde istihdam ederler.

     

          Ağ teknikerleri, belirli donanım ve yazılımların kurulumu, sorun giderilmesi ve tamirat konularına yoğunlaşırlar. Servis teknisyenleri, teknikerlerin yaptıkları ile birlikte aynı zamanda güncelleme ve destek hizmetleri için müşterilerin iş yerlerinde hizmet verme konusunda görevlendirilirler. Bazı firmalar, ağ veya sistem teknisyenleri ile mühendisler ve ağ yöneticileri arasındaki çizgiyi netleştirmemiştir.

          Ağ programcısı veya analistleri, genellikle sorun teşhisi veya ağ izleme için yardımcı programları veya komutları geliştirirler. Aynı zamanda, yazılım teknolojisindeki yeni gelişmeleri, mevcut ağ ortamına entegre edilmesi konusunda çalışma yaparlar.

          Ağ yöneticileri; mühendislerin, teknisyenlerin, ağ programcılarının çalışmalarını ve koordinasyonlarını sağlar. Ağ veya sistem yöneticileri ayrıca uzun vadeli planlama ve strateji konularına odaklanırlar.

    Ağ sistemleri için işe alımlarda, yerel piyasa koşulları ile birlikte kişinin tecrübe ve beceri seviyesi gibi pek çok faktörler göz önünde bulundurulur.

          Ağ sistemleri konusunda deneyim kazanmanın yolu, yaz aylarında tam zamanlı bir programla ağ sistemleri  yardım masasında staj veya okulda yarı zamanlı iş eğitimi almaktan geçer. Staj başlangıcında herhangi bir ödeme yapılmayabilir. Çalışma ilgi çekici olmakla birlikte, sınırlı süre boyunca herhangi bir proje bitirilmesi de çoğu zaman mümkün olmayacaktır. Stajın sunduğu en önemli şey; eğitim ve uygulama deneyimidir.

          Bilgisayar ağlarındaki teknolojilerin sayısının fazla olması, başlangıçta bunaltıcı gelebilir.  Kariyer başlangıcında, ağ teknolojilerindeki son trend konular üzerine yoğunlaşmak yerine, temel teknolojilere odaklanmak oldukça önemlidir. Bilgi teknolojileri günümüzde oldukça hızlı değişmektedir. Örneğin, TCP/IP  teknolojisininde sağlam bir temel oluşturmak, daha sonraki yeniliklere daha kolay adaptasyon sağlanmasında yardımcı olacaktır.

    Eğitim ve Tecrübe

          Ağ ve sistem konularında personel arayan kuruluşlar, dört yıllık üniversite derecesinde profesyonelleri tercih etme eğilimindedir. Ağ ve sistem teknolojileri çok hızlı değiştiği için, işverenler, kişilerin hem mevcut bilgilerini hem de gelecekteki yeniliklere ayak uydurabilme kabiliyetlerini önemserler. Aynı zamanda, ağ ve sistem konusunda sertifika sahibi olunması, temel bilgilerin kanıtlanması konusunda yardımcı olmaktadır. Gerek eğitim ve gerekse de tecrübenin birleşimi, kişiyi rakiplerinden ayıran özelliklerin başında gelir.

     

     Twitter takip için

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN