Taşınabilen elektronik cihazların en temel ihtiyaçlarından biri olan batarya, günümüzde henüz tam anlamı ile çözülebilmiş bir konu değil. Bu bağlamda yıllardır üzerinde çalışılan batarya ile şarj ikilisi, bilim insanlarının da odağı halinde. Ortaya çıkan yeni gelişmeler umut verecek cinsten.
Batarya ömrü sorunları tamamen bitecek mi?
Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Purdue Üniversitesi’nin araştırma görevlileri tarafından yapılan bir araştırma, şarj ve batarya kullanımında büyük değişikliklerin yapılabileceğini ortaya koydu. Zira Antimon ismindeki bir element, Lityum İyon ve Grafit pillerden çok daha iyi performans gösteriyor.
Nanochain adı verilen bir yapı ile donatılan Antimon pilleri 30 dakikada tamamen dolabiliyor. Söz konusu olan diğer 2 pile göre daha dayanıklı olan bu pil, henüz kullanıma hazır değil. Zira Antimon elementi de patlayıcı özelliğe sahip. Peki, batarya ömrü sorunları tamamen bitecek mi?
Denendiği bütün testleri başarıyla tamamlayan Antimon, daha zor ve daha detaylı testlere girecek. Eğer kendisinin patlama riski en aza düşürülürse Lityum İyon ve Grafit yapılar ortadan kaldırılabilir. Antimon Nanochain ve 5G, gelecek yılların gündemini belirleyecek gibi gözüküyor.
Bütün kullanıcılar için önemli olan batarya ömrü, teoride istenen performansı veren bu mimarinin pratikte nasıl sonuçlar ortaya koyacağına bağlı. Önümüzdeki günlerde daha fazla bilgi sahibi olacağız. Şu an için sadece çok özel yerlerde kullanılan Antimon Nanochain, son kullanıcıya ulaşacak mı göreceğiz.