Hayatımızın bir parçası haline gelen akıllı telefonları her geçen gün daha fazla işimiz için kullanır olduk. Sosyal medya uygulamalarından tutun da ödeme platformlarına hemen her işimiz için elimiz ayağımız haline dönüşen akıllı telefonlar en nihayetinde batarya ömrü belli olan cihazlar. Batarya süreleri konusunda teknoloji şirketleri her geçen gün yeni iyileştirmelerle kullanıcının karşısına çıkıyor olsa da en uzun giden batarya sürelerine sahip cihazlar bile çok yoğun bir günde kullanıcıya yetmiyor. Böyle durumlarda kablosuz şarjlar, harici bataryalar gibi aksesuarlar pratik kullanım açısından işimizi görse de bu takviyeler dahi çoğu zaman rahata, kolaya iyiden iyiye almışmış kullanıcıya angarya geliyor. Dolayısıyla belki de en optimum çözüm telefonun şarjını tabiri caizse emen uygulamaları iyi tanımak ve buna göre bir kullanımla gün boyu şarja ihtiyaç duymadan cihazları kullanmak gibi geliyor bana. Bataryası bir gün veya daha uzun sure dayanan bir telefonunuz olabilir ancak yine de bataryayı çabuk tüketen uygulamalardan kaçınmanızda fayda var.
Peki akıllı telefonların şarjını en hızlı bitiren uygulamalar hangileri? Bu haftaki yazımda akıllı telefonlar için batarya düşmanı mobil uygulamaları yazdım.
Snapchat
Snapchat şarj tüketiminde en zalim uygulamalardan biri. Uygulamanın bildirim servisi telefonunuzu sürekli meşgul eder ve bataryayı tüketir. Snapchat aynı zamanda gerçek zamanlı olarak lokasyon servisini kullanıyor. Ancak bataryayı tüketen temel sebep video chat ve video hikaye özelliği. Bataryanızın çabuk bitmesini istemiyorsanız uygulamanın canlı lokasyon özelliğini ve bildirimleri kapatabilirsiniz.
Netflix
Netflix çok fazla batarya tüketen uygulamalardan biri. Dizi izlemenin yanı sıra uygulamanın gönderdiği bildirimler de bataryayı tüketiyor. Batarya tüketimini azaltmak için Netflix’i telefonunuzdan değil bilgisayar ya da TV’den izlemenizi tavsiye ederim.
YouTube
YouTube pek çoğumuzun favori uygulaması. Ancak ne yazık ki çok fazla batarya tüketimine sebep oluyor. Uygulamada yer alan ‘remind to take break’ özelliğini kullanarak YouTube izleme sürenizi azaltabilirsiniz.
Facebook
Her ne kadar kullanıcı kaybettiği gibi bir algı olsa da hala en büyük sosyal medya uygulaması olan Facebook batarya tüketiminde ön sıralarda yer alıyor. Arka planda çalışan güncellemeler, bildirim servisleri çok fazla güç tüketiyor. Ancak çok fazla endişelenmenize gerek yok. Bazı önlemlerle Facebook’un batarya tüketimini azaltmak mümkün. Bunun için öncelikle uygulamanın kullanımını azaltmanızda fayda var. İkinci çözüm ise bildirimleri kapatmak. Bu sayede bildirimlerin neden olduğu enerji tüketimi ortadan kalkmış olacak.
Messenger
En yüksek batarya tüketimine neden olan uygulamalardan biri de Messenger. Facebook gibi arka planda çalışmaya devam eden Messenger olmadan bildiğiniz gibi Facebook’tan mesaj gönderemiyorsunuz. Daha düşük batarya tüketimi için Messenger Lite for Android & iOS uygulamasını indirebilirsiniz.
WhatsApp
1 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp hemen herkesin favori uygulaması. Ancak arka planda çalışan uygulama bataryayı hızlıca tüketiyor. Ancak uygulamanın pek alternatifi de yok. Tek yapabileceğiniz kullanımını azaltmak.
Haber uygulamaları
Haber uygulamaları batarya tüketiminin diğer sorumluları. Senkronize çalışan bu uygulamalar düzenli olarak bildirim gönderir. Bundan kaçınmak için tek haber uygulaması kullanabilir ve gereksiz bildirimleri kapatabilirsiniz.
Tik Tok
Video oynatma ve kayıt özellikleri bulunan Tik Tok bataryayı hızlı tüketen uygulamalardan. Batarya tüketimini gereksiz bildirimleri kapatarak ve uygulama kullanımını sınırlandırarak azaltmak mümkün.