Yıllardır albümlerde duran fotoğraflarınızı dijital hale getirmenin yollarını bu yazımda anlatıyorum.
Geleneksel teknolojilerden dijitale geçiş beraberinde bazı sorunları da getirir. Bu birçok alanda olduğu gibi fotoğraf alanında da yaşanan bir süreç oldu. Analog yani filmli makineler döneminde çektiğimiz fotoğrafları elle tutulur hale getirmenin tek yolu onları basmaktı. Ancak fotoğrafları basmak beraberinde saklama ve taşıma gibi bazı zorunlulukları da getiriyor.
Günümüzde dijitalleşen fotoğraf sürecinde çok az fotoğrafımızı basıyoruz. Baskı aldığımız fotoğrafların büyük bir çoğunluğu da vesikalık ya da buzdolabına yapıştırmak istediğimiz türden kareler oluyor. Gerçekten de en son ne zaman bir aile fotoğrafınızı bastırdığınızı düşündüğünüzde eskisi kadar baskı almadığımızı siz de anlarsınız.
Tamam kabul edelim: Dijital çağda baskı alma sayımız azaldı. Peki ama daha önceden bastırdığımız fotoğraflarımız ne olacak? Ailemizin, büyüklerimizin, dedelerimizin basılı fotoğraflarını dijitalize etmek istiyoruz. Bu sayede onları dijital dünyaya aktarıp farklı ortamlarda paylaşmak (tabi ki Facebook ya da Instagram gibi sosyal ağları kastediyorum) ya da daha güvenli bulduğumuz dijital ortamlarda (bu güvenlilik konusu tartışılabilir) saklamak istiyoruz. Bu basılı fotoğraflarımızı dijitalize etmenin birden fazla yöntemi var. Şimdi o yöntemlere bakalım:
Tarayıcı kullanmak
Basılı bir fotoğrafı dijital hale getirmenin yollarından biri onu tarayıcı (Scanner) adı verilen bir cihaz kullanarak dijitalize etmek. Günümüzde 250 TL civarından başlayan tarayıcılar bilgisayar yardımı ile kağıda basılı fotoğrafları dijital hale getiriyorlar. Bazıları saydam da (negatif ya da dia) tarayabilen bu cihazlar kağıda basılmamış ama banyo edilmiş negatif ya da dia filmleri de tarayabiliyor.
Ayrıca günümüzde bazı multi fonksiyon yazıcıların tarayıcı özelliği de bulunuyor. Fiyatları 150 TL’den başlayan bu ürünler de tek işi tarama olan cihazlar kadar olmasa da günü kurtarma anlamında tarama görevini yerine getiriyor.
Hangi tür tarayıcı kullanırsanız kullanın elinizde kağıda basılı olan fotoğrafları dijitale etmenin en kolay ve kaliteli yolu bu cihazlardan geçtiğini unutmayın.
Cep telefonlarından faydalanmak
‘Tarayıcı fikri güzel ama gidip bir ürün satın almak bütçem için uygun değil. Ayrıca gerekli görmüyor’ derseniz farklı bir çözüm de önerebilirim: Cep telefonunuzu kulanın. Cep telefonunuza yükleyeceğiniz bir uygulama ile fotoğraflarınızı anında dijital dünyaya aktarabilirsiniz. Elbette bu işlem için standart kamera uygulamasını da kullanabilirsiniz ancak onunla alacağınız sonuçlar özel uygulamalar kadar başarılı olmayabilir.
Bu iş için standart kamera uygulaması yerine kullanabileceğiniz onlarca farklı uygulama bulunuyor. Bunlar arasında en popülerleri arasında Shoebox, Google’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu PhotoScan, Portable Scanner ve Heirloom gibi seçenekler bulunuyor. Temelde bütün uygulamaların yaptığı ış aynı: Kağıda basılı fotoğrafın fotoğrafını çekip onu dijitalize etmek. Çekilen fotoğraf cep telefonunda saklanıyor. Daha sonra bu fotoğrafı ne yapacağınıza siz karar veriyorsunuz. İster sosyal ağlarda paylaşır, isterseniz de telefonunda tutabilirsiniz. Ayrıca isterseniz fotoğrafları farklı bir yere aktarmak (harici bir bellek ya da bilgisayar) size kalmış. Bir kere dijitalize ettikten sonra ne yapacağınızı siz bilirsiniz.
Bu işlem için cep telefonu kullanıldığında alınan sonuç biraz da o cihazın kamera gücüne bağlı. Kamerası kötü bir telefonla aldığınız sonuçla iyi bir kameraya sahip telefonla aldığınız sonuç haliyle farklı olacaktır. Bu yöntemin böyle bir dezavantajı olsa da günün sonunda pratikliği, her yerde kullanılabilmesi (tarayıcı ve bilgisayarı her yere taşıyamazsınız) ve ucuz bir yöntem olması önemli artıları olarak karşımıza çıkıyor.
Sonuç olarak daha iyi ve daha profesyonel sonuç almak isteyenlere (elinizde çok fazla fotoğraf da varsa) bir tarayıcı olmalarını öneririm. Bu yöntem daha uzun ve meşakkatli olsa da günün sonunda aldığınız sonuçlar daha iyi olacaktır. Pratiklik ve ekonomi arayanlar içinse akıllı telefon kullanma yöntemini öneririm. Bu yöntem birkaç dakika içinde elinizdeki cep telefonu ile sonuç almanızı sağlıyor. Bu da önemli bir avantaj. Anlatması benden deneyip uygulaması ise sizden.
Işığınız bol olsun…