Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraBaşarılı fotoğraf çekmek için 10 ipucu

    Başarılı fotoğraf çekmek için 10 ipucu

    Fotoğrafçılara “başarılı bir fotoğraf çekmenin sırrı nedir?” diye sorarsanız genelde büyük çoğunluğu “fotoğrafın net ve odaklı olmasıdır” yanıtını vereceklerdir. Fakat fotoğraf kalitesini arttırmak için dikkat edilmesi gereken farklı konular da vardır. Aşağıda fotoğrafseverlerin başarılı bir fotoğraf çekmek için nelere dikkat etmeleri gerektiğine dair 10 maddelik bir liste hazırladım.

    1- İyi Bir Fotoğraf Makinesi Edinin

    Bir fotoğraf makinesinde ‘’Diyafram’’, ‘’Perde Hızı’’ ve ‘’ISO’’ değerlerinin ayarlarını kendiniz yapabiliyorsanız kontrolün tam manasıyla sizde olduğunu söyleyebiliriz. Bunları başarıyla yapabilmek için DSLR (Digital single-lens reflex), yani objektifi değiştirilebilen dijital makinalardan birini edinirseniz Çok daha profesyonel fotoğraflar çekebilirsiniz.

    2- Kaliteli Lens Kullanın

    Fotoğraf makinenizde kullanacağınız lens fotoğrafların kalitesinde ciddi söz sahibidir. Kaliteli bir lens kullanımı fotoğraf kalitesini artıracaktır. Özellikle elde çekim yapıyorsanız lensinizin IS (Image Stabilization) yani titreme engelleme özelliğinin olmasına ve lensi kullanırken de bu özelliğin açık olmasına dikkat edilmelidir. Sadece uzun pozlama yapıldığı zamanlarda kapatılması doğru olur. Otomatik netleme için lensinizin üzerindeki AF (Auto Focus) butonu açık olmalıdır. 

    3- Netleme Yapılacak Alanın Belirlenmesi

    Çekeceğiniz nesneyi veya kişiyi netlemeyi iki türlü yapabilirsiniz. Ya manüel olarak ya da otomatik olarak. Genelde otomatik netleme yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için makinenizin netleme ayarlarından ‘’Tek Noktalı AF’’ modunu seçebilirsiniz. Eğer fotoğraf çekerken yakınınızdaki objeye netleme yaparsanız nesne net arka plan ise flu çıkar. Arka plana netleme yaparsanız da öndeki nesneler flu çıkacaktır.

    4- Pozlamayı Doğru Yapmak

    Pozlama, teknik olarak sensöre düşen ışık miktarıdır. Diğer bir deyişle de fotoğrafın aydınlık veya karanlık çıkmasıdır. Fotoğraf karesinde pozlamayı iyi yapmazsanız gölgede kalan alanların aşırı karanlık olduğunu, parlak alanların ise çok fazla beyazlaştığını görürsünüz.

    5- Sağlam Bir Tripod

    Bir fotoğrafı bulanıklaştıran en büyük engel çekerken makinenin bir sebpten ötürü titremesidir. Yani eliniz titreyebilir veya şiddetli esen rüzgar makineyi sarsar. Bu sorunları ortadan kaldırmak için sağlam bir tripod kullanılmalıdır. Özelikle estantene hızını düşürmek gerektiren gün batımı veya gündoğumu gibi çekimlerde tripod kullanmak şarttır. Fotoğrafta en küçük bir titreme fotoğrafı bulanıklaştırarak keskinliğinin kaybolmasına yol açacaktır.

    6- Olmazsa Olmaz : Işık

    Başarılı fotoğraflar ışık büyük öneme sahiptir. Işığın olmadığı yerde fotoğraftan bahsedemeyiz. Burada altın kural ışığın çok yoğun olması değil, uygun değerde ve gerektiği kadar olmasıdır. Fotoğraf çekilirken ışığın doğru kullanımı fotoğrafın kalitesini arttırır. Işığı doğru yakalamak ise fotoğraflarda en ideal tonlamayı bulmanıza yardımcı olur. Farklı hava ve doğa koşullarında ışığın en iyi geldiği zamanı beklemelisiniz. Doğru ışık her zaman fotoğraflarınızda çok iyi sonuç verecektir.

    7- Kompozisyon

    Fotoğraf çekerken kafanızda bir kompozisyon belirlemeniz ve bu kompozisyonu mümkün olduğunca sadeleştirmek, gereksiz nesneleri kadrajdan çıkartmak fotoğrafın kalitesini artıracaktır. Fotoğraf makinesinin çekim açısı, çekilen nesneye yakınlığı veya uzaklığı, aşağıdan veya yukarıdan çekmek kompozisyonda farklılıklar yaratır.

    8- Yedek Pil ve Şarj Cihazı Konusu

    Çekime çıkarken mutlak surette yanınızda yedek pilinizi ve şarj cihazınızı bulundurun. Piliniz tam şarjlı olmadığından erken bitebilir. Bu durumda yedek pilinizi zaman kaybetmeden hemen kullanabilirsiniz. Ya da yol üzerindeki bir kafede çayınızı içerken şarj cihazınız ile pilinizi şarj edebilirsiniz.

    9- Fotoğraf Makinenizi ve Lenslerinizi Koruyucu Çanta

    Dış mekanlarda ve farklı doğa şartlarında çekim yaparken cihazları korumak oldukça zordur. Cihazınızı taşırken ıslanmaması, çamurlanmaması veya donmaması için uygun bir çanta seçmelisiniz. Çanta taşırken oluşabilecek ufak tefek çarpmalara da dayanıklı olmalıdır.

    10- Lens Temizliği

    Eğer lensiniz kirliyse veya lekeliyse başarılı fotoğraf çekme şansınız yoktur. Fotoğraf çekmeye başlamadan önce lensinizi çizmeyecek yumuşaklıkta bu iş için üretilmiş bir bez ile lensinizi tozdan ve lekelerden arındırmanız gerekir.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN